/ Surf

Hobgood er kongen av Teahupoo

I ASP World Tour’s lengste konkurranse noensinne har arrangementet her på Teahupoo vart i over tre uker. Under fantastiske forhold er endelig er kongen av Tehupoo kåret.

Sist oppdatert: 17. mai 2007 kl 11.43
Amerikaneren Damien Hobgood tar seieren på forskudd.
Amerikaneren Damien Hobgood tar seieren på forskudd.
Lesetid: 4 minutter

I de siste 15 sekundene av finalen røvet amerikaneren Damien Hobgood kongetittelen vekk fra Mick Fanning fra australia. Det var et tett og spennende heat og i det siste minuttet så det ut som om Mick hadde tittelen i lomma, ettersom han ledet med en bra score, 9.33 og en 6.87 (16.20 poeng ut av 20 mulige). Damien hadde en 8.0 og en 7.13, men trengte en 8.21 for å kunne vinne over Mick. I siste liten kom Damien seg dypt inn i tuben og fikk seg en score på 8.6, slik at totalen hans ble 16.60 og han vant med 0.40 poeng over Mick. Damien har rykte på seg for å være Teahupoo-spesialist og var hele tiden regnet for å være en farlig konkurrent. Mick er nok skuffet, men er vel fornøyd med at han beholder rankingen som nummer 1 på WCT (World Championships Tour).

Ettersom det var forventet at bølgene skulle bli større utover ettermiddagen, ventet arrangørsjef Luke Egan med å starte konkurransen til klokken 11. Første heat av kvartfinalen mellom australer Joel Parkinson og Andy Irons fra Hawaii beviste umiddelbart at “den som venter på noe godt venter ikke forgjeves” da Joel scoret en 9.4 og Andy en 8.17 i løpet at de første 10 minuttene av heatet. Høye scores tilsvarer bra bølger og action! Til slutt var det Joel som gikk av med seieren med en score av 9.4 og 8.13. Andy fikk en 8.17 og en 3.83 og måtte ta til takke med delt femte plass.

Med glassy bølger mellom 1.5 og 2.5 meter i dagens heat, var det mer action på Teahupoo enn vi har sett siden konkurransen begynte 4. mai. Bølgene kom som håpet, og selv om det var overskyet og regn til tider, kom solen frem til finalen.

Det er alltid store skuffelser i en konkurranse som denne og Andy Irons var nok ikke så fornøyd med å bli slått ut av Joel Parkinson i kvartfinalen. Cory Lopez fra USA var nok også skuffet etter at rookie australer Kai Otton gikk av med seieren i det siste kvartfinale heatet. Mick Fanning slo ut landsman Luke Stedman i deres kvartfinale.

Rookie Jeremy Flores, som forovrig slo ut Kelly Slater i fjerde runde, tapte mot Damien Hobgood i kvartfinalen. Synd for rookien som hadde muligheten til å gå helt til topps, men det at han slo ut Kelly og selv ble slått ut av konkurransevinner Damien, er et hint om at Jeremy ligger på høyt niva og kan gå helt til topps i WCT.

Damien surfet utrolig bra i alle heatene sine og slo ut Joel Parkinson i semifinalen med selvsikker og radikal surfing og utrolige tubes. Opptil flere ganger idag klarte Damien å komme seg ut av tubes som så umulige ut! Mick viste hvorfor han ligger på en foreløpig sammenlagt førsteplass på årets WCT med konkurransens eneste perfekte 10 poeng score for en sinnsyk dyp tuberide i semifinale heatet sitt mot Kai Otton.

Med flere hundre tilskuere i båter, på kajakker, på standup-paddle boards, boogieboards, med svømmeføtter og rett og slett svømmende i kanalen, var det utrolig stemning på Teahupoo idag. Alle var forventningsfulle ettersom det endelig var meldt bra bølger og finalen skulle kjøres. I finale-heatet kom det høylytte heia-rop fra glade tilskuerne som tydeligvis visste at de tok del i noe helt spesielt. For det er kun her på Teahupoo at du kan sitte 50 meter unna en perfekt, glassy 2 meter høy bølge med verdens beste surfere inne i tuben og se på nært hold!

Kort sagt: en perfekt slutt på Teahupoo Billabong Pro 2007. Nå må jeg løpe, pris-utdelingen er om noen få minutter, i en tropisk solnedgang her i paradis. Begynn å planlegge turen hit til neste års konkurranse nå! Vi sees!

Peace and aloha

Nina

Publisert 17. mai 2007 kl 11.43
Sist oppdatert 17. mai 2007 kl 11.43
annonse

Relaterte artikler

annonse
Tamayo Perry utenfor en surfbutikk
Tamayo Perry - 1975 - 2024

Profilert surfer (49) drept av hai

HOLDER SEG: Enkelte surfbrett er som en god årgangsvin. De blir bare bedre og bedre. Foto: Christian Nerdrum
Komplett guide til en vellykket brukthandel

Unngå disse tabbene når du skal kjøpe brukt surfutstyr

TILBAKE: Etter sitt første besøk på Maui i 1984 er Elling Balhald tilbake på den vindfulle øya 40 år senere. Ikke som windsurfer, men som wingfoiler. Foto: Privat
Elling Balhald sine favoritt surfesteder

Hit vil forfatteren (ikke) tilbake

SALTSTEIN: Ivar Trondsen alene med sin bror Torgeir på surfeplassen Saltstein, like utenfor Larvik. Foto: Torgeir Trondsen
Da surfing ble en miljøkriminalitet

Historien om surfeparadiset Saltstein

KAN RIPPES: De avanserte softboardene er laget i epoxy, en stivere EPS-kjerne og forsterkende stringers (2-3 langsgående spiler av treverk), samt et bunndekke av HDPE. Som alle softboards er det også dekket med myk overdel i skumplast av EVA. Foto: Franzen & Ljung
Surfekspert: – Jeg drar aldri uten

Ett softboard redder sommeren

RÁN: Etter ti år med planlegging og forberedelser var omsider Freddie Meadows klar for å surfe Rán sitt fulle potensial. Foto: Magnus Nordmo
– I ti år har jeg hatt mareritt

– I ti år har jeg hatt mareritt

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen