KIRUGISK LØSNING: Overlege Anna Ellen Rømcke på Ahus opererer Sebastian Kjellstrøm for surfers ear.
Lesetid: 4 minutter
Surfer og eier av reiseselskapet Lapoint Sebastian Kjellstrøm, har kjent på problemet i flere år, men nå var det blitt så ille at noe måtte gjøres. Som konsekvens av at ørene har vært utsatt for mye kaldt vann, har øregangene hans tettet seg til med utvekster av ben.
– Det så ganske ille ut. Han hadde store benutvekster som snevret øregangen nesten helt igjen, sier overlege Anna Rømcke på Ahus.
I likhet med mange andre surfere utviklet han surfers ear.
– Surfers ear er et kjent fenomen blant øre-nese-hals-leger, likevel er det ikke veldig mange som blir henvist for dette. Så akkurat hvor vanlig det egentlig er blant surfere, vet jeg faktisk ikke helt, sier Anna Rømcke som utførte operasjonen på Sebastian.
De som kommer og trenger operasjon er vanligvis voksne menn over 40. I deres avdeling opereres 10-15 personer årlig.
Noen av dem er aktive surfere eller driver med annen vannsport, men ikke alle.
– Det er litt for få til å si om noe miljø er mer representert. Men hvis surfemiljøet blir større, vil jeg anta at det dukker opp flere med dette problemet.
Undersøkelser viser at opp mot 80 prosent av surfere er utsatt for surfers ear - men bare 3,5 prosent er klar over det.
Av en eller annen grunn ser vi lite damer med dette. Det er litt interessant i grunn, sier Anna Rømcke som er overlege ved øre-nese-hals-avdelingen på Ahus.
Det er flere enn meg som driver med dette, heldigvis. På Ahus er det for tiden fire leger som utfører operasjonen. Operasjonen gjøres ved øre-nese-hals-avdelinger som tilbyr ørekirurgi, både på store og også noen av de mindre sykehusene omkring i Norge.
Hva er deres anbefalinger for å unngå surfers ear?
– Jeg vil tro at øreplugger kan redusere problemet, men vi har så langt ikke gått ut med noen generelle anbefalinger for å forebygge.
Det er ikke noe vi har hatt særlig fokus på så langt ved vår avdeling. Slik jeg ser det er det viktigste kanskje at man kjenner til risikoen og at man får en lege til å undersøke ørene dersom man får plager.
Når er det på tide med en operasjon? Hvor langt hadde Sebastians situasjon kommet?
– Det er lurt å vurdere operasjon så snart man merker plager og en lege har sett at det foreligger surfers ear.
Man bør være obs hvis øret stadig føles «tett» og særlig hvis man har gjentatte betennelser i øregangen. Det er ikke noe poeng i å vente veldig lenge, da det har en tendens til å forverre seg med tiden og operasjonen kan bli litt mer utfordrende.
Hos Sebastian så det allerede ganske ille ut. Det var store benutvekster som snevret øregangen nesten helt igjen.
Hva innebærer operasjonen?
– Operasjonen gjøres som regel i narkose. Det lages et lite snitt foran i øregangen slik at man får utvidet øregangen under operasjonen. Man bruker mikroskop, lager noen snitt inne i øregangshuden og så fjerner man beinutvekstene med en kombinasjon av bor og meisel.
Etter dette så «bretter» man huden i øregangen tilbake og legger en tamponering i øregangen som skal sitte en ukes tid. Operasjonen varer rundt en time, av og til lenger. Man får et par sting foran øret og plaster.
Hva hadde skjedd om Sebastian ikke gjorde dette? Burde han gjort det før?
– Om han ikke var blitt operert, så ville han nok etterhvert fått enda større problemer med «tett øre» opphoping av ørevoks og kanskje øregangsbetennelser.
Jeg vil tro at han hadde slitt ekstra mye når han ble eldre, hvis han ikke hadde blitt operert.
Blir det ekstra ille kan det gå utover hørselen også. Han kunne gjerne ha kommet før, men bedre sent enn aldri. Det kan dessverre også være endel ventetid på denne type operasjon.
Skal han ta begge ørene?
– Sebastian har dette problemet på begge ørene så vi planlegger å ta det andre øret også.
Hvor lenge etter operasjonen er man klar for å hoppe i vannet igjen?
– Man kan hoppe i vannet igjen når huden i øregangen har grodd og ser bra ut. Vi anbefaler som regel å vente en måneds tid.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.