Få kjenner verdens bølger bedre enn brettpioneren Elling Balhald. Vi spurte surfebok-forfatteren om plassene han aller helst vil besøke på nytt - og hvilke steder han absolutt ikke vil tilbake til. For det er ikke bare positive opplevelser på de utallige reisene.
TILBAKE: Etter sitt første besøk på Maui i 1984 er Elling Balhald tilbake på den vindfulle øya 40 år senere. Ikke som windsurfer, men som wingfoiler. Foto: Privat
Lesetid: 3 minutter
I vinter lanserte Elling Balhald romanen «Havet vasker bort alt». En murstein på 660 sider som fikk gode anmeldelser hos Fri Flyts Alexander Urrang Hauge som blant annet mente at boka er som bensin på eventyrernes bål.
Denne boka er som bensin på eventyrernes bål, skriver Alexander Urrang Hauge om boka «Havet vasker bort alt» av Elling Balhald.
Elling Balhald har alltid vært tidlig ute med å plukke opp de nyeste trender innen brettsport. Det begynte med surf, før han også fikk smaken på windsurfing og SUP. I mange år var Balhald dessuten importør av Burton i Norge. Nå har 62-åringen fått øynene opp for wingfoil.
Elling Balhald
Kontaktet Jake Burton og fikk agenturen på Burton Snowboards samme år. Det ble grunnlag for et livslangt vennskap med Burton og kona Donna.
Senere på 80-tallet fikk han også importen på Oakley, Specialized, Degré 7 (skiklær) og Peak Performance.
Startet gratisavisen Ultrasport i 1990, sammen med Henning Herding og Morten Aas.
Nummer 40 på skattelista for Trondheim for 2022, med 13,4 millioner kroner i inntekt og formue på 84 millioner.
«HAVET VASKER BORT ALT» – «Havet vasker bort alt» er en selvbiografisk roman inspirert av virkelige hendelser fra Elling Balhald sitt liv gjennom hovedpersonen Erik Elvis Eriksson og bestevennen JP, som møtes på strendene i Biarritz. De blir enige om å reise verden rundt på jakt etter bølger og en sommer som aldri tar slutt.
Elling Balhald har argumentene klare når vi spør ham om SUP-sportens fremtid i Norge.
I boka tar Balhald oss med til en rekke surfesteder, som med årene er blitt mer eller mindre ikoniske. For både Elling og hovedpersonen i boka, begynner eventyret med interrail til Newquay i England som sekstenåring, videre får vi bli med til Baskerland der det surfes det på masse spots mellom Lacanau-Océan og Mundaka.
Etterhvert fanges Balhald av windsurfing, og turen går videre til bølgene på Maui, Hawaii. California, Costa Rica og Mexico, Lanzarote og Fuerteventura er også med på listen til globetrotteren.
Men hvilke plasser frister forfatteren i dag - mer enn 40 år etter den første surfeturen til Newquey i England?
Atlanterhavets bølger pumper hvileløst bølger i verdensklasse mot smellvakre strender i øst. Se vår guide til Europas beste surfspots i England, Frankrike, Portugal, Spania og Kanariøyene.
Dersom Spanias gamle makthavere hadde større fokus på havets bølger, ville de sannsynligvis også ønsket seg en lengre kyst langs Atlanterhavet. Men den lille stripa de fikk på fastlandet leverer likevel surf helt på høyde med det beste i Europa. Dessuten har de jo Kanariøyene
Fransk surf byr på bølger i verdensklassen, og et paradis for de som liker beachbreaks. Men enorme tidevannsforskjeller og strøm skal taes med i beregningene for valg av surfspot. La oss hjelpe deg.
San Onofre, San Diego County, California
– Bølger så perfekte at man skulle tro noen hos Disney hadde tegnet dem. Klassisk longboard-spot.
Ho’okipa, Maui, Hawaii
– Et av verdens råeste spots for bølgeseiling, og det bryter skikkelig fine høyrebølger for surfing på østsiden av stranden.
Som 19-åring satte Elling Balhald seg i bobilen for å følge drømmen om å surfe bølger. Nå har trønderen skrevet roman om sitt surfeliv.
TOPP 3 - IKKE TILBAKE
– Hvor vil du helst ikke tilbake, og hvorfor ikke?
Zurriola, San Sebastian
– Jeg har padlet ut med venninner der to ganger og begge gangene var jeg sikker på at de hadde druknet.
Hendaye, Baskerland
– Ble stukket av en variant av en fjesing her og besvimte omsider av giftdosen. Hadde druknet hvis ikke en observant surfer hadde sett meg flytende i vannet.
Rockpile, Laguna Beach, California
– Svære steinklipper i line-up-en og aggressive lokale surfere er en dårlig miks for besøkende surfere. Vindutsatt er det også.
«Ansiktet dras i alle retninger, munnen åpnes og kaldt vann presser seg opp i nesen, inn i ørene og ned nakken på våtdrakten.»
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.