Det er ikke sikkert det er verd pengene å reise til andre siden av jordkloden for å finne bølger. Vi har satt opp et søkt regnestykke. Prisen er gitt en maksverdi på 50 (der 50 er billig) og deles på summen av fem viktige parametre som spiller inn for at du skal klare å fange flest mulig bølger i løpet av en dag.
REGNESTYKKET
Det vil teoretisk være mulig å samle en score på 10. Lav pris og fem gode surfeforhold gir høy score. Høy pris og fem dårlige surfeforhold gir lav score. En score på 10 ville kreve at du bodde på en ekstremt bølgesikker plass, helt uten konkurranse, rundt ekvator, uten å bruke penger. Umulig, med andre ord.
Skalaen går fra 1-5, der 5 bra og 1 dårlig. Den beste skåren i vår sammenlikning får 4.0, og den dårligste 1.1.
Plassene vi omtaler spenner helt fra Norge til ekvator, og nettopp det er hovedgrunnen til den generelt lave skåren til de ulike destinasjonene. Lofoten skårer for eksempel bra i parameteren om folk i vannet, middels på bølgesikkerhet og bølgekvalitet, men dårlig på temperaturutfordringer; variabler som er avgjørende for hvor mye bølger du har muligheten til å fange i løpet av en gjennomsnittsperiode, som da vil være høsten og første delen av vinteren - sesongen vi går inn i. For at regnestykket skal gi mening, har vi også tatt utgangspunkt i at ditt nivå passer bølgene til plassene som er sammenliknet i saken.
Pris
----------- deles på -----------
Folk i vannet + bølgekvalitet + bølgesikkerhet + vanntemperatur + tidevannsutfordringer
=
PRIS / BØLGEFAKTOR
LOFOTEN
Hvis du allerede er i overkant nasjonalromanisk og patriotisk til ditt fedreland, så bør du nok ikke reise til Lofoten. Krystallklart vann og kritthvite strender er nemlig ikke forbeholdt tropiske strøk. Her oppe får du i tillegg måkeskrik, torsk, hyse, elleville fjell og til tider bølger i verdensklasse. Men du kan også få snøvær i oktober og / eller vindkast som knapt gjør det mulig å holde seg på beina, bitende kulde som gjør leppene så numne at det gjør det plent umulig uttale Unstad Camping i Nordland fylke uten å støte på problemer. Campingen er forøvrig både et praktisk og fint sted å bo. Riktignok heter det ikke lengre Unstad Camping, da de har byttet navn til Unstad Arctic Surf.
Anbefalt drakttykkelse høst/vinter: 5/3 / 6/4
Toppsesong: September - april
Passer for: Nybegynner - ekspert
Kurs og utstyrsleie: Ja
+ Verdens vakreste sted
– Kaldt og dyrt
PRIS / BØLGEFAKTOR: 2.5
LES MER: HVA KOSTER EN BØLGE?
BAJA CALIFORNIA - BALI - HOSSEGOR - IRLAND
HUSTRIG PLASS: Golfstrømmen sper på litt lunk i Atlanterhavet, men varmt er det sjeldent på de beste dagene her oppe. Åge Obrestad måtte kle på seg alt av isolasjonsutstyr. Bilde: Øystein Kvanneid