NATURFENOMEN: Den sagnomsuste bølgen i Østfold kommer raskt og brutalt. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 3 minutter
– Jeg har fulgt med på Boffen siden jeg var liten, på båttur med familien. Men da jeg kom hjem fra Gran Kanaria med erfaring fra worldcupen i windsurfing noen år senere, hadde jeg også begynt å surfe. Det er jo essensielt i forhold til å kunne forstå bølger som denne, så da var jeg klar for å møte Boffen på en skikkelig måte. Men det tok mange sessions, sier Frithjof Opsal som mener den mytiske i Østfold er brutal og uforutsigbar.
Historien fra monsterbølgen spinner seg helt tilbake til 2009, men en surfspot som dette går aldri av moten og bryter like fullt nå som da - på de rette dagene.
– Det er vel nesten tjue år siden jeg windsurfet denne bølgen første gang. Da forstod jeg ikke omfanget av kreftene, og holdt meg i den trygge sonen, sier Frithjof Opsal som endelig fikk muligheten til å surfe myten i Oslofjorden.
BÅTTRANSPORT: Bølgen ligger et stykke ut fra nærmeste fastlandet og en båt er nærmest nødvendig hvis du skal ut hit. Bilde: Christian Nerdrum
De rutinerte vannmennene Thomas G. Olsen og Frithjof Opsal var standby hele i to måneder mens de ventet på at forholdene skulle slå inn.
For det skjer – som du skjønner – ikke så ofte. I fjor sommer brøt Boffen bare et par ganger. Så hvis du har ambisjoner om å oppleve denne luringen, må du være her på rett tid. Hvis du kommer et par timer for sent, kan det være helt flatt her.
Akkurat hvor denne bølgen ligger, ønsker vi å holde for oss selv, men den ligger et sted i nærheten av Moss, hvor Opsal selv har vokst opp.
TÅLMODIG: Endelig fikk Fritjof Opsahl prøve seg på bølgen han har siklet på i nesten 20 år.
Den bryter stort sett på samme sted, men det er likevel en liten variasjon som gjør alt mye vanskeligere. Den reiser seg ikke som en vanlig bølge. Krumningen i skjer foran vannet og det er lett å trekke paralleller til Tahitis fryktingytende Teahupoo.
Det var helt vindstille og rolig på overflaten denne dagen. Vi stod opp klokken 05.00. Øsende regn kom med østaværet og gjorde opplevelsen ekstremt våt. Vanligvis er det også mye vind når Boffen bryter, men ikke i dag.
RUTINERT: Med lang erfaring fra alle verdens bølger, var Thomas G. Olsen godt rustet til å møte den umulige Boffen i Østfold.
– Da vi hoppet i vannet var strømmen så sterk at vi måtte tilbake i båten for å kjøres inn til utgangspunktet og da vi endelig kom oss i bølgen, fikk vi oss et sjokk. Alt var verre enn antatt. Det var i grunneste laget. Bølgen sugde revet i forkant av bølgen så og si tørt, og det fikk både kroppen og brettet smertelig erfare, forteller Frithjof som gikk i bunn etter å ha blitt overrumplet av den listige Boffen-bølgen.
VASKET: Den sagnomsust bølgen i Østfold kommer raskt og brutalt. Thomas G. Olsen får en runde i vaskemaskinen.
For mange surfere er det akkurat dette hele livsstilen dreier seg om: eventyret. Å finne sin egen bølge, og komme seg unna mengdene.
– Dette er faktisk bare toppen av isfjellet. Boffen kan bli større, og dermed ganske mye bedre enn dette, sier Frithjof og tenker tilbake til den brutale opplevelsen hvor det meste gikk galt. Nå vet han mer, og planene for et nytt møte med Boffen er lagt inn i standby-kalenderen.
VILLSTYRING: Det kan være fristende å sammenlikne Boffen med den verdensberømte bølgen Teahupoo på Tahiti. Boffen suger opp vannet foran deg og nærmest tørrlegger revet i forkant. Bilde: Christian Nerdrum
– At vi ikke klarte å surfe den skikkelig er egentlig bare bra. Nå MÅ vi jo tilbake!
RUTINERT: Med lang erfaring fra alle verdens bølger, var Thomas G. Olsen godt rustet til å møte den umulige Boffen i Østfold.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.