INDY AIR: Markus Olimstad i en backside 360 med indygrab. Foto. Christian Nerdrum
Lesetid: 3 minutter
– Nå skal vi se litt nærmere på og nørde litt på Markus sin backside 360. For å skape moment til å spinne generelt, uansett hvordan du vil spinne, så er det viktig hvordan du gjør takeoff setup-sving, sier Mons Røisland.
Brettproffen som hanket med seg to X Games medaljer i Aspen 2024 står på en bigjump i Tryvann og venter på Markus Olimstad. Sammen skal de gå grundig til verks for å bryte ned hvordan man skal gjøre en backside 360 på snowboard.
Både frontside og backside 180 er triks for alle nivåer - slik skal det gjøres.
– Da vil han først ta en sving mot høyre og så mot venstre av hoppet for å skape det momentet han gjør ut av hoppet. I det han har satt seg opp fra helkant sving, og går over på tålkant, så kommer det en del av det momentet med.
I det Markus forlater hoppet, kaster han hendene i retning av rotasjonen og vrir overkroppen.
– Det aller meste i snowboard sitter faktisk i overkroppen. og i det han da forlater hoppet, og stålkanten hans slipper snøen, så er det bare se over skulderen, og da kommer bena og resten av kroppen etter. Det hjelper deg selv veldig med å gi deg selv en god set-up sving, sier Røisland.
Han legger til at det er viktig å holde seg sentrert og stabil over brettet når momentet kommer.
– Så lenge du har øynene ned på landingen, så vil du klare å holde deg ganske bra innenfor aksen, tror jeg. Man kan tenke at det skal være 60 prosent vekt på bakfoten, og 40 på forfoten, sier Markus Olimstad.
Lær deg alle de seks grunnleggende grabbene, og hvilke steder du (gud forby) ikke skal plassere hendene på brettet.
Velg riktig terreng og hopp: Finn et hopp som passer for backside 360. Det bør være stort nok til å gi tilstrekkelig tid i lufta, men ikke for stort hvis du er nybegynner.
Kjør mot hoppet med passende fart: Få nok fart til å sikre en jevn sving inn på hoppet.
Posisjonering før hoppet: Når du nærmer deg hoppet, sørg for å ha riktig posisjonering. Dette innebærer å ha vekten sentrert over brettet og være balansert.
Setup-svingen: Når du nærmer deg hoppet, begynn setup-svingen på helkanten. Denne svingen fungerer som en forberedelse for 360-en.
Fokuser på svingens timing: Timingen er avgjørende. Vent til du er nær kanten av hoppet før du starter rotasjonen.
Pop av hoppet og start rotasjonen: Når du når kanten av hoppet, pop for å få litt ekstra høyde og luft. Bruker kraft fra begge bena til å «poppe» brettet av snøen mens du svinger kroppen din i en bakoverbevegelse. Rotasjonen setter du i gang ved å svinge armer, skuldrene og overkropp bakover i retningen av rotasjonen.
Hold blikket fokusert: Hold blikket rettet mot landingen gjennom rotasjonen. Dette hjelper deg med å opprettholde balansen og lande renere.
Fullfør rotasjonen: Fullfør rotasjonen med en 360-graders sving. Prøv å lande med brettet vinkelrett på landingen.
Land rent og balansert: Når du nærmer deg landingen, fokuser på å absorbere støtet ved å bøye knærne og bruke armene til å hjelpe med balansen.
Med disse trinnene og litt øvelse, så er en backside 360 innen rekkevidde. Husk alltid å starte med mindre hopp og gradvis jobbe deg opp til større, mer utfordrende hopp når du blir mer komfortabel med teknikken.
Nå er det på tide å finne rett stance på brettet, rydde opp i graben og sette dine første triks på snowboard.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.