STANCE: Mons Røisland oppfordrer ti å bruke tid til å finne rett stance, og variere - avhengig av brett og forhold. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 4 minutter
– Tipper 80 prosent har en stance som ikke er bra for dem. Snowboardindustrien gjør narr av folk med føkka stance, men ingen sier noe om hva slags stance folk burde ha. Jeg ser toe drags, heel drags og duck stance på folk som aldri skal kjøre fakie, hver gang jeg er i bakken, sier Terje Haakonsen til Fri Flyt.
Brettlegenden fra Bø sier at han holder seg mellom 21-27 grader foran og 3-9 på bakfoten når han frikjører. Fremoverrettet på begge føtter.
Stramme eller slakke bindinger? Kanskje noe midt i mellom er best for deg, eller finnes det en fasit?
Forhåpentligvis får du svar på hvor du bør sette bindingene på brettet, med hvilken avstand og med hvilken vinkel.
Ikke minst hvilken effekt det har å skifte på stancen?
– Jeg tror det alltid er bra å prøve forskjellige stance, selv om du føler at du har funnet en komfortabel stance. Da blir du litt kjent med brettet og bindingene på en annen måte.
Når Røisland kjører park og konkurranser setter han opp brettet likt på begge føtter i en såkalt duckstance, med -9 og pluss 9.
Dersom Mons vil carve eller kjøre pudder, bytter han gjerne til retningsbestemt brett.
Da setter han også bindingene lenger bakover på brettet med en vinkling på pluss 15 grader foran og minus 3 bak. Betydelig mer enn i parken, men likevel en god del mindre enn Haakonsen.
Når det kommer til bredden mellom føttene, er Røisland riktignok mer konsekvent - og når han kjører hardt i parken eller konkurrerer.
– Du merker du en gang du har en smalere stance, så er du mye kjappere i bevegelsene. Du er mye mer leken. En bredere stance vil kanskje gi deg litt mer stabilitet og tyngde i svingene, forklarer Røisand.
Hvordan gjøre en backside 360 på snowboard - trinn for trinn.
Avstanden mellom bindingene er viktig
Når stance diskuteres, er det i all hovedsak vinkler som tas opp, men vel så viktig er altså avstanden mellom bindingene.
Denne avstanden bør settes etter høyden din. Høye folk har generelt bredere stance på snowboard en de som er lavere, og her har Røisland har en god huskeregel, basert på kroppens proposisjoner:
Røisland måler opp mellom albue og knoke mellom bindingene pluss to fingre.
– To fingre i sprekken. Hvis det er lov å si, sier Røisland og demonstrerer.
Andre regler som brukes: Multipliser høyden din med 0,3 finner du omtrentlig det som for kroppen din vil være rett avstand mellom føttene, videre sies det at jenter ut fra anatomi bør trekke fra rundt 2-3 cm fra denne lengden.
Avstanden mellom bindingene finner du ved å måle mellom midten på hver baseplate.
Som alt annet, kommer dette an på hva du synes føles komfortabelt. Du kan altså også dra bindingene litt bakover fra sentreringen, såkalt set-back, som gir god flyt i pudder, men du mister noe svingegenskaper i preparert bakke.
Enkelte pipekjørere kan også finne på å flytte den framover for å lande bedre switch.
Mistankene om brudd i hånden viser seg å stemme for snowboarder Mons Røisland. Han stiller likevel opp VM-finalen i big air og henter hjem en imponerende sølvmedalje.
Livet er best sidelengs mener mange. Her finner du nyheter om snowboardutstyr, arrangementer og mye annet.
Vinkler
Vinkler er ofte det som skaper mest hodebry.
Av stabilitetsgrunner er såkalt duck stance en foretrukket stilling av parkkjørere. Enkelt forklart er duck stance når du kjører med negativ vinkel på den bakre foten. Prøv å stå med samlede føtter, ta sats og hopp opp. Ta en titt på hvordan du lander med føttene - antakelig litt som en and, med føttene pekende litt ut til hver side.
Som oftest brukes en medium vinkel for kontroll fremover, og negativ vinkel bakover. Du får god flex i brettet, og kan med letthet kjøre switch. (I alle fall ha gode utsikter for å mestre det).
Du bør imidlertid ikke ha for stor variasjon mellom vinklene, da dette kan føre til vondt i hofter og knær. De fleste anbefaler å holde seg innen 10-30 grader forskjell på vinklene.
Som med alle kombinasjoner bør ikke forskjellen være for stor, er den fremre bindingen på +25° bør den bakre være et sted mellom +15° og -5°.
Kjører du lite eller aldri switch bør du prøve deg på en mer aggressiv/retningsrettet kjørestil. Stiller du bindingene over +20° vil brettet svinge enklere, men vil naturligvis få større vansker med å kjøre switch.
Med splitboard kan du få fine topptur-opplevelser sidelengs. Her får du gode tips til valg av brett, støvler, staver og bindinger til splitboard.
En forsiktig anbefaling
En forsiktig anbefaling når det kommer til stil og vinkler:
Freestyle: +15 ° foran -05 ° bak
Freestyle pro: +09 ° foran -09 ° bak
Allover: +20 ° foran +05 ° bak
Freeride: +30 ° foran +06 ° bak
Det kan ikke sies nok: Prøv ulike innstillinger, men ta små steg av gangen, så blir ikke overgangen så brå.
Dersom du har kjørt en stund, og har lyst på å justere bindingene, kan du spørre deg selv hvordan du kjører. Hvis du ikke synes du passer inn hos verken freestylere eller freeridere, så kan kanskje den gyldne middelvei er veien å gå?
Hva slags brett og hvor langt bør snowboardet være? Stive eller myke støvler og hva slags bindinger er best? Her får du svar på det meste når det kommer til valg av snowboardutstyr til både deg og barna.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.