Haakonsen med ny promodell: –Jeg er en brettnerd

Snowboardlegenden Terje Haakonsen har et nytt samarbeid på gang.

Sist oppdatert: 10. oktober 2024 kl 10.43
Lesetid: 6 minutter

Fri Flyt møter Terje Haakonsen på innsiden av helårsanlegget SNØ på Lørenskog en ganske vanlig mandag i oktober.

Kledd i svarte klær kommer legenden fra Telemark trekkende på en brettbag. Oppi bagen har han med seg tre nye brett av merket Zen Snowboards - en liten snowboardprodusent fra Meiringen i de sveitsiske alper, kjent for skreddersydde produkter av høy kvalitet.

Terje gjør seg klar for «fryseboksen». Han tar på seg enda flere svarte klær, snører på seg svarte støvler og trer på en balaklava - også helt svart. Det nye brettet, dekorert med katt og samuraisverd, tar han under armen og setter seg i stolheisen og kjører til toppen.

Den svarte kamuflasjen er fånyttes så snart brettet er festet og Terje setter utfor.

Ingen kjører som Terje: Eksplosivt, men likevel mykt som en katt gjennom luften og på snøen. En gnist i de ellers ganske tamme omgivelsene. Signaturen er karakteristisk avslørende, med eller uten svart kamuflasje.

KARAKTERISTISK: Terje H i backside air over rainbow-railen på SNØ. Foto: Christian Nerdrum
KARAKTERISTISK: Terje H i backside air over rainbow-railen på SNØ. Foto: Christian Nerdrum

Et nytt samarbeid

Nyheten om samarbeidet mellom Zen Snowboards og Terje Haakonsen Swords er ute for lengst, men hva er det med Zen som gjør at de tikker av boksene for the GOAT*?

Haakonsen skal ha fått tilbud om samarbeid fra noen mindre produsenter, som Stone Snowboards og Fjell Snowboards, men ingen av de større. Zen er det første merket Terje føler for å gjøre noe med. Han beskriver Reto Neiger, mannen bak Zen, som en produsent med bevisste valg.

FOR HÅND: Brettmaker Reto Neiger legger inn Terjes prisvinnende logo i sålen på brettet. Foto: Heidi Gunesch
FOR HÅND: Brettmaker Reto Neiger legger inn Terjes prisvinnende logo i sålen på brettet. Foto: Heidi Gunesch

– De plukker veldig bra trekvalitet. Det er asketre fra Sveits, og de velger eksklusive materialer på hele linja. Brettene er håndlaget, så da har han kontroll over alle brettene. Jeg valgte Zen fordi Reto lager veldig bra brett. Det som ikke er så bra, er at brettene er veldig dyre, så ikke alle får mulighet til å kjøpe dem, sier Haakonsen. 

Skal du bestille et brett på dine mål, må du fort ut med 19.000 kroner - uten frakt. 

Med en prislapp som kan ta pusten fra de fleste, er Terjes nye brett ikke for hvem som helst, men han er klar på at dette er snowboard for de som virkelig vet hva de vil ha, og at kvalitet og holdbarhet ligger noen nivåer over vanlige produksjonsbrett.

Haakonsen har vært blant de ytterst få norske idrettsprofiler som høylytt har stått opp for de verdiene han tror på. Med de konsekvensene det har medført.
Haakonsen har vært blant de ytterst få norske idrettsprofiler som høylytt har stått opp for de verdiene han tror på. Med de konsekvensene det har medført.
MED I MESTERNES MESTER: Terje Haakonsen hevder han er dårlig forberedt, om må satse på at de holder med et skippertak 12 dager før det smeller i Lindesnes. Foto: Christian Nerdrum
Les også

Terje hadde et utall promodeller med Burton før Jake Burton gikk bort. Den første var «Sverdet» i 1994, 

– Det satte også standarden for hvordan et snowboard bør være. Det var helt unikt den gang for 30 år siden, og er faktisk fortsatt et veldig bra brett å kjøre på sammenlignet med dagens brett, sier brettekspert Rune Lundsør til Fri Flyt.  

Det er nå tre år siden avtalen mellom Terje og Burton ikke ble fornyet

– Etter 31 år med Burton, føler du et visst utroskap til Jake (Burton) når du nå lager en promodell med Zen Snowboards?  

– Nei, absolutt ikke. Nå er ikke Jake her, og det er kanskje en grunn til at jeg ikke kjører for Burton lenger. Men jeg tror Jake er med meg i spiriten, i hvert fall.

Etter 31 år på teamet bekrefter Burton at de ikke vil signere en ny kontrakt med Terje Håkonsen. Bilde: Terje Kristiansen
Les også

– Du kan bestille fleks i tre forskjellige flekser. Kanskje flere også. Det er bare å ta kontakt med Reto. Hvis du vil ha en medium-hard, noe i mellom, så kan du få det også. Kanskje du har lyst til å ha litt mer camber, så kan du også få det. Noen produsenter tilbyr kanskje to flekser, men vanligvis må du bare ta det de har. Da Reto fikk høre at jeg ble kansellert, så ville han han gjerne lage de beste brettene for meg, sier Terje.

Når det gjelder formen på brettene, holder Terje seg til det han kjenner best fra tidligere promodeller.

– Denne formen kjenner jeg veldig godt, og jeg vet at den er veldig bra. Det er gjort små justeringer på noen få millimeter, forklarer han og fortsetter:

– Det er et anleggsbrett (resortbrett) som passer til park, halfpipe og banked slalåm. Det er det jeg bruker det til. Nå har jeg vunnet et par banked slalåm på det, så det funker. Og jeg har kjørt en del pipe med det, sier Haakonsen som åpenbart er veldig bevisst på hva som funker og ikke funker.

– I 33 år har jeg testet brett. Jeg er en brettnerd, sier Haakonsen i en film på Instagram.

Både 156 og 158 kan bestilles i «wide», da brettene til Terje ganske smale.

Og Terje utelukker ikke nye former i fremtiden. 

– Blir det veldig mye løssnø, så kjører jeg ikke på dette brettet. Vi skal eksperimentere med noe pudderbrett til vinteren. Lage noen prototyper, men vi har litt ulik filosofi her. Pudderbrettene hans er mye lengre og bredere, men ikke «taper» og spiss nose.

HANDPLANT: Katten fra Telemark er også kjent for sine sterke håndleddFoto: Heidi Gunesch
HANDPLANT: Katten fra Telemark er også kjent for sine sterke håndleddFoto: Heidi Gunesch
CHRISTI AIR: Terje Haakonsen fra snowskate VM i Hemsedal 2023. Foto: Leo Cittadella
Les også

Haakonzen

– Hva betyr det egentlig, at det er en promodell?

– En promodell? At kjørerne er profesjonelle og kanskje får andeler av brettsalget. Men i dette tilfellet, så tror jeg fabrikken er så liten at han venter på bestillinger for å gjøre noe som helst.

Brettets grafikk er laget av Clas Kristensen fra Tromsø.

– Han er lege, egentlig. Kunstnernavnet er Megajoink. Han kjenner min historie veldig godt. Så det er ikke mye input jeg hadde. Vi snakket om tekster og små detaljer. Men han traff ganske spot on fra begynnelsen.

Sverdet har blitt en symbolsk figur i Terje Haakonsens brettdesign, noe som også går igjen i hans nye promodell.

A TIL Å: Linja med brett fra minst til størst, Zen Snowboards x Terje Haakonsen Sword. Foto: Heidi Gundesch
A TIL Å: Linja med brett fra minst til størst, Zen Snowboards x Terje Haakonsen Sword. Foto: Heidi Gundesch
METHOD AIR: Arrangør og brettlegende Rune Lundsør har ikke ligget på latsiden. Foto: Trygve Holte
Les også

– Et sverd. Din første promodell hadde jo et vikingsverd. Nå er det samuraisverd?  

– Det var ikke vikingsverd, det var et lekesverd, ler Haakonsen og poengterer at det det største brettet i den nye linja fra Zen også har et vikingsverd.

Brettene kan altså bestilles i tre ulike lengder, tre bredder og tre stivheter. Spør du brettmakere, så kan det hende du til og med får justert litt på de faste målene, ifølge Terje. De ulike lengdene har litt forskjellig design, men alle har imidlertid blandet inn litt japanske samurai-estetikk. Med familie i Japan og mange besøk dit, føltes det naturlig å kombinere elementer fra både viking- og samuraikulturen.

– Nå er jeg veldig mye i Japan, siden jeg har familie der. Så da passer det med å blande litt samurai og litt vikingsverd da. Katten har blitt litt gammel og blitt en samurai. Hahaha. Så vi har lekt litt med det, forklarer Terje. 

Undersiden av brettet har en enkel dekor i form av en prisvinnende logo laget av ANTI INC for Terje.

GENISTREK: Den geniale logoen er formet av en T og en H, og tenkt som en indexmåler for hva Terje har en mening om. Den kommer i blid, sur og noe midt i mellom. Foto: Kreativt Forum / ANTI INK
GENISTREK: Den geniale logoen er formet av en T og en H, og tenkt som en indexmåler for hva Terje har en mening om. Den kommer i blid, sur og noe midt i mellom. Foto: Kreativt Forum / ANTI INK
Les også

«Logoen tar utgangspunkt i en T som står sideveis på en H. Formen er også inspirert av Terjes tydelige ansiktstrekk. Den visuelle identiteten blir derfor en naturlig symbiose av et grafisk grep og hans reelle ansiktstrekk. Resultatet har blitt et sterkt symbol for en av verdens mest legendariske snowboardikoner». - Kreativt forum

GOAT - Greatest of all time

Et uttrykk som kun den ypperste eliten av idrettspersonligheter får kastet etter seg. Andre profiler som omtales som The GOAT: 

  • Kelly Slater

  • Tony Hawk

  • Muhammad Ali

  • Serena Williams 

  • Michael Jordan

  • Ingemar Stenmark

  • Jackie Joyner-Kersee 

  • Magnus Carlsen

  • Lionel Messi

  • Roger Federer

  • Bruce Lee

  • Mikaela Shiffrin

Vis mer
Hva synes du om denne saken?
Denne saken er skrevet av
Christian Nerdrum
Christian er en ekte Fri Flyt-er med lidenskap til et bredt spekter av aktiviteter. Mange kjenner han som en vannsportekspert, men han har også mye erfaring innen terrengsykling, frikjøring og topptur. Hadde du spurt ham i fjor, så ville han svart at wingfoiling var den nyeste aktiviteten. I år dermot: powsurf, snowboard og splitboarding. I likhet med flere av våre journalister har Christian gått Fri Flyt-skolen. Helt siden 2007.
Terje Haakonsen er mest kjent for å kjøre snowboard, men har prøvd det meste som finnes av andre brettsporter. Prone foiling er den nyeste aktiviteten på lista. Bilde: Christian Nerdrum
Les også
Publisert 10. oktober 2024 kl 10.37
Sist oppdatert 10. oktober 2024 kl 10.43
annonse

Relaterte artikler

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen