HAAKONZEN: Terje Haakonsen med det nye brettet fra Zen Snowboards. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 6 minutter
Fri Flyt møter Terje Haakonsen på innsiden av helårsanlegget SNØ på Lørenskog en ganske vanlig mandag i oktober.
Kledd i svarte klær kommer legenden fra Telemark trekkende på en brettbag. Oppi bagen har han med seg tre nye brett av merket Zen Snowboards - en liten snowboardprodusent fra Meiringen i de sveitsiske alper, kjent for skreddersydde produkter av høy kvalitet.
Terje gjør seg klar for «fryseboksen». Han tar på seg enda flere svarte klær, snører på seg svarte støvler og trer på en balaklava - også helt svart. Det nye brettet, dekorert med katt og samuraisverd, tar han under armen og setter seg i stolheisen og kjører til toppen.
Den svarte kamuflasjen er fånyttes så snart brettet er festet og Terje setter utfor.
Ingen kjører som Terje: Eksplosivt, men likevel mykt som en katt gjennom luften og på snøen. En gnist i de ellers ganske tamme omgivelsene. Signaturen er karakteristisk avslørende, med eller uten svart kamuflasje.
Et nytt samarbeid
Nyheten om samarbeidet mellom Zen Snowboards og Terje Haakonsen Swords er ute for lengst, men hva er det med Zen som gjør at de tikker av boksene for the GOAT*?
Haakonsen skal ha fått tilbud om samarbeid fra noen mindre produsenter, som Stone Snowboards og Fjell Snowboards, men ingen av de større. Zen er det første merket Terje føler for å gjøre noe med. Han beskriver Reto Neiger, mannen bak Zen, som en produsent med bevisste valg.
– De plukker veldig bra trekvalitet. Det er asketre fra Sveits, og de velger eksklusive materialer på hele linja. Brettene er håndlaget, så da har han kontroll over alle brettene. Jeg valgte Zen fordi Reto lager veldig bra brett. Det som ikke er så bra, er at brettene er veldig dyre, så ikke alle får mulighet til å kjøpe dem, sier Haakonsen.
Skal du bestille et brett på dine mål, må du fort ut med 19.000 kroner - uten frakt.
Med en prislapp som kan ta pusten fra de fleste, er Terjes nye brett ikke for hvem som helst, men han er klar på at dette er snowboard for de som virkelig vet hva de vil ha, og at kvalitet og holdbarhet ligger noen nivåer over vanlige produksjonsbrett.
Etter 10 års med masing fra NRK gir Terje Haakonsen omsider etter for presset, og blir med i Mesternes Mester.
Terje hadde et utall promodeller med Burton før Jake Burton gikk bort. Den første var «Sverdet» i 1994,
– Det satte også standarden for hvordan et snowboard bør være. Det var helt unikt den gang for 30 år siden, og er faktisk fortsatt et veldig bra brett å kjøre på sammenlignet med dagens brett, sier brettekspert Rune Lundsør til Fri Flyt.
– Etter 31 år med Burton, føler du et visst utroskap til Jake (Burton) når du nå lager en promodell med Zen Snowboards?
– Nei, absolutt ikke. Nå er ikke Jake her, og det er kanskje en grunn til at jeg ikke kjører for Burton lenger. Men jeg tror Jake er med meg i spiriten, i hvert fall.
Snowboardlegende Terje Håkonsen får ikke fornyet kontrakten sin med Burton, og samarbeidet, som har vært ikonisk i snowboard-verden, er over etter tre tiår.
– Du kan bestille fleks i tre forskjellige flekser. Kanskje flere også. Det er bare å ta kontakt med Reto. Hvis du vil ha en medium-hard, noe i mellom, så kan du få det også. Kanskje du har lyst til å ha litt mer camber, så kan du også få det. Noen produsenter tilbyr kanskje to flekser, men vanligvis må du bare ta det de har. Da Reto fikk høre at jeg ble kansellert, så ville han han gjerne lage de beste brettene for meg, sier Terje.
Når det gjelder formen på brettene, holder Terje seg til det han kjenner best fra tidligere promodeller.
– Denne formen kjenner jeg veldig godt, og jeg vet at den er veldig bra. Det er gjort små justeringer på noen få millimeter, forklarer han og fortsetter:
– Det er et anleggsbrett (resortbrett) som passer til park, halfpipe og banked slalåm. Det er det jeg bruker det til. Nå har jeg vunnet et par banked slalåm på det, så det funker. Og jeg har kjørt en del pipe med det, sier Haakonsen som åpenbart er veldig bevisst på hva som funker og ikke funker.
– I 33 år har jeg testet brett. Jeg er en brettnerd, sier Haakonsen i en film på Instagram.
Både 156 og 158 kan bestilles i «wide», da brettene til Terje ganske smale.
Og Terje utelukker ikke nye former i fremtiden.
– Blir det veldig mye løssnø, så kjører jeg ikke på dette brettet. Vi skal eksperimentere med noe pudderbrett til vinteren. Lage noen prototyper, men vi har litt ulik filosofi her. Pudderbrettene hans er mye lengre og bredere, men ikke «taper» og spiss nose.
Det liknet mer en snowboardkonkurranse fra sportens spede begynnelse på 80-tallet, da miljøene samlet seg for å leke på snø og ingen helt visste nivået på de andre før de så det i levende live.
Haakonzen
– Hva betyr det egentlig, at det er en promodell?
– En promodell? At kjørerne er profesjonelle og kanskje får andeler av brettsalget. Men i dette tilfellet, så tror jeg fabrikken er så liten at han venter på bestillinger for å gjøre noe som helst.
– Han er lege, egentlig. Kunstnernavnet er Megajoink. Han kjenner min historie veldig godt. Så det er ikke mye input jeg hadde. Vi snakket om tekster og små detaljer. Men han traff ganske spot on fra begynnelsen.
Sverdet har blitt en symbolsk figur i Terje Haakonsens brettdesign, noe som også går igjen i hans nye promodell.
Terje Haakonsen fløy skyhøyt over pipen på et Sims-brett fra 1988, men ville det holde mot erkerivalen Daniel Franck - og hva med 82 år gamle Truls Omtvedt?
– Et sverd. Din første promodell hadde jo et vikingsverd. Nå er det samuraisverd?
– Det var ikke vikingsverd, det var et lekesverd, ler Haakonsen og poengterer at det det største brettet i den nye linja fra Zen også har et vikingsverd.
Brettene kan altså bestilles i tre ulike lengder, tre bredder og tre stivheter. Spør du brettmakere, så kan det hende du til og med får justert litt på de faste målene, ifølge Terje. De ulike lengdene har litt forskjellig design, men alle har imidlertid blandet inn litt japanske samurai-estetikk. Med familie i Japan og mange besøk dit, føltes det naturlig å kombinere elementer fra både viking- og samuraikulturen.
– Nå er jeg veldig mye i Japan, siden jeg har familie der. Så da passer det med å blande litt samurai og litt vikingsverd da. Katten har blitt litt gammel og blitt en samurai. Hahaha. Så vi har lekt litt med det, forklarer Terje.
Bli med til Uvdal og Rune Lundsørs unike museum. Snowboardfanatikeren har mer enn 250 brett fra sportens opprinnelse, via snurferen og de første norske produksjonsbrettene. Her er også sjeldne promodeller fra selveste Craig Kelly og vår egen Terje Håkonsen sin aller første signaturmodell.
«Logoen tar utgangspunkt i en T som står sideveis på en H. Formen er også inspirert av Terjes tydelige ansiktstrekk. Den visuelle identiteten blir derfor en naturlig symbiose av et grafisk grep og hans reelle ansiktstrekk. Resultatet har blitt et sterkt symbol for en av verdens mest legendariske snowboardikoner». - Kreativt forum
GOAT - Greatest of all time
Et uttrykk som kun den ypperste eliten av idrettspersonligheter får kastet etter seg. Andre profiler som omtales som The GOAT:
Christian er en ekte Fri Flyt-er med lidenskap til et bredt spekter av aktiviteter. Mange kjenner han som en vannsportekspert, men han har også mye erfaring innen terrengsykling, frikjøring og topptur. Hadde du spurt ham i fjor, så ville han svart at wingfoiling var den nyeste aktiviteten. I år dermot: powsurf, snowboard og splitboarding. I likhet med flere av våre journalister har Christian gått Fri Flyt-skolen. Helt siden 2007.
– Vi skulle hatt dette for 20 år siden. Det hadde gjort fjorden litt mer interessant, sier Terje Haakonsen og kikker granskende på en hydrofoil, påmontert et bittelite surfbrett av karbon.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.