Sandbech misfornøyd med OL-dømmingen

I sitt siste OL, leverer Ståle Sandbech et triks han hylles for av snowboardmiljøet. Tidligere snowboardproff Gjermund Bråten mener han ble snytt for en plass i finalen.

Sist oppdatert: 14. februar 2022 kl 18.38
Ståle Sandbech portrett foto Daniel Tengs
STÅLE STIL: Trikset Sandbech gjorde i Beijing har han gjort tidligere, men da i en videopart som han har høstet mye ros for. Foto: Daniel Tengs / Brettforbundet
Lesetid: 5 minutter

I nattens Big Air-kvalik i Kina landet Ståle Sandbech et helt nytt triks, som aldri tidligere er gjort i en konkurranse. Et triks Sandbech selv har funnet opp. 

– Det blir vel noe mellom en Double chicane 12 og Cab double rodeo 12. Det kommer nok an på hvem man spør. Men det fleste kaller det Double chicane 12, sier Sandbech til Fri Flyt.  

Forklart på en annen måte, er det nye trikset til Sandbech tre og en halv rotasjon i en akse som går fremover.  På norsk heter det nye trikset Dobbelsjikane 1260.

Når poengene faller for snowboarderen fra Rykkinn, ender han opp med en sum på 69,50 av 100. Sandbech er ikke spesielt fornøyd med poengene og kommenterer på engelsk rett i kameraet:  

– Så, dere vil bare ha store spins i denne sporten?  

På jakt etter snowboard? Dette bør du se etter.

StåleSandbech Double chicane 12
DET NYE: Double chicane 12 er det nye trikset til Sandbech og innebærer tre og en halv rotasjon i en akse som går fremover.  Foto: Discovery

Det flere som har reagert på poengsummen i førstehoppet til Sandbech. Deriblant tidligere snowboardproff Gjermund Bråten fra Torpo.  

– Både han og jeg trodde nok han skulle få mer. Dette er progresjon. Alt er perfekt med stil, høyde og landing. Han setter et helt nytt triks, og det ble ikke godt nok betalt, synes jeg. 

Bråten har selv erfaring fra dømming i X Games, og mener at det antakelig er en samlet konsensus blant utøverne om at innovasjonen til Sandbech bør tas med når poengene deles ut. 

– Hva skulle han fått i poeng, synes du? 

– Jeg ville skåret det på lik linje som en 1620. Da er han på i hvert fall rundt 80. 69,50 er alt for lavt, svarer Bråten som skal i OL-studio foran nattens Big Air-sending.

– Burde han gjort et annet triks med flere spins i stedet?  

– Snowboard blir personlig, og alle liker kreativitet og innovasjon. Derfor synes jeg også at han gjør det riktige. Han gjør noe som ingen andre har gjort i konkurranse. Hadde han fått en bedre score på Cab dobbelsjikanen, så hadde selvtilliten vært en annen foran run 2 og 3. Min personlige mening er at Ståle sin trikskombinasjon med dobbelsjikane 1260 og fs 1440 perfekt landet, fortjente en finaleplass.

Han forteller at aksen Sandbech legger seg i, også er relativt lite utforsket. Trikset hadde en x-faktor, på samme måte som Torstein Horgmo sin trippelflipp på X Games Big Air i 2011.

– Den var langt fra perfekt utført, men scoret best i den konkurransen fordi det var innovasjon og grensesprengende, sier Bråten.  

snowboarder Gjermund Bråten
IKKE ENIG: Snowboardproff Gjermund Bråten mener Ståle Sandbech fikk for dårlig betalt i kvalifiseringen til Big Air i Beijing. Foto: Privat

Trikset Sandbech åpnet med i kvaliken har han gjort tidligere, men da i en videopart, som han har høstet mye ros for.  

På meldinger fra Beijing noen timer etter konkurranse-exiten er ikke Ståle fullt så misfornøyd, men uttrykker likevel en viss bekymring for at innovasjon og nyvinning blir glemt i dagens snowboard-konkurranser.  

– Det er litt synd at det ikke er så mye rom for progresjon i andre retninger enn kun å høyne de høyeste spinsa på 1800 – 1900 osv. Men hoppet mitt skåret vel på høyde med bra 14, så er det jo kult at de verdsatte den mer enn en vanlig 12, sier Sandbech.

– Hvilke ambisjoner hadde du i Big Air? 

– Jeg hadde ikke de største ambisjonene i Big Air uansett. Så for meg ble målet å lande det trikset for meg selv, men også for å vise at det går fortsatt an å finne ut nye akser og variasjoner å videreføre enn bare flere rotasjoner. Så med det var jeg bare superhappy, og det var egentlig ett fett om jeg gikk videre til finale eller ikke, sier Sandbech etter å ha rundet av sitt fjerde OL.

– Er du overrasket over avgjørelsen? 

– Jeg håper man vil se litt mer unike variasjoner av akser og grabber fremover. Og at dommerne kan se mer detaljer i et triks annet enn spin, knee-grab og ikke knee-grab. Om de klarer å se det, da.  Og handdrag i landing. Ganske mye annet som skjer inni der for å gjøre triks unike og annerledes, så vi ikke krasjer i taket og konkurranse-delen av sporten dør ut.  

Da tenker jeg ikke bare på mitt triks, men også «spice» som man ser hos mange andre utøvere.

Ståle Sandbech Beijing
SKUFFA: – Så, dere vil bare ha store spins i denne sporten? var den umiddelbare reaksjonen fra Sandbech da han så poengene fra dommerne. Foto: Discovery

  

Nå venter en ny tid med satsing på film for Sandbech.

– Gleder du deg fortsettelsen?  

– Veldig! Når jeg lukker øynene og tenker på snowboard, så kommer det mer ideer for triks til filming enn konkurranser. Det blir gøy å kunne legge mer tid og energi i det fremover. Men blir jo også litt rart å ikke ha konkurranser på kalenderen, sier han.

Etter sine tre forsøk i Beijing, så han inn i kamera og sa:

«Thank you, snowboarding! It's been a blast!».

– Du trakk litt på avgjørelsen om å bli med i OL. Hva er grunnen til det?  

– Det hadde med motivasjonen rundt å konkurrere og at jeg sleit litt med snowboardformen i forkant av Laax, samt en veldig fristende, mulig invitasjon til Natural Selection.  

– Stemmer det at storebror måtte mase litt på deg?  

– Ja, Frode var nok den som maste mest. Men beslutningen tok jeg til slutt selv i siste liten før Olympiatoppen måtte ha svar. Jeg la meg med tanken på at jeg ikke skulle dra, også våknet jeg opp til å bestemme meg for å gi det et siste push og dra, sier Ståle. 

Både Mons Røisland og Marcus Kleveland kvalifiserte seg videre til finalen i Beijing, som sendes på Discovery i morgen tidlig klokken 06.00.

Max Parrot fra Canada vant kvaliken.

Publisert 14. februar 2022 kl 16.11
Sist oppdatert 14. februar 2022 kl 18.38

Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen