Å velge riktig splitboardbinding kan være forskjellen mellom en fantastisk tur og en frustrerende opplevelse.
I del 3 av Fri Flyts splitboardguide går vi i sømmene på de tre produsentene som dominerer splitboardmarkedet for softboot-bindinger.
Øverst i artikkelen ser du hele filmen om bindinger til splitboarding, men du kan også scrolle deg nedover og gå rett på den bindingen du er mest nysgjerrig på.
Her skal vi se på bindingenes likheter og ulikheter, byggekvalitet og materialbruk, styrker og svakheter, samt funksjonalitet i bruk. I tillegg analyserer vi hybridløsninger som kan spare deg for penger, og går på speed date med techbindinger og hardboots.
I skrivende stund domineres det norske og globale markedet av tre bindingsprodusenter i softboot-segmentet. To av dem, Spark R&D og Karakoram, har vært i bransjen siden henholdsvis 2006 og 2008, mens nykommeren Union Binding Company lanserte sin første splitboardbinding i 2017.
Selv om de tre produsentene lager det samme produktet, skiller de seg likevel klart fra hverandre på flere områder. – Når du kjøper splitboardbinding, låser du deg til bindingsprodusentens økosystem. Det er viktig at kjøpere er klar over dette, forteller Surfesjappas Simen Strandås til Fri Flyt.
Spark, Union og Karakoram har alle unik konstruksjon, der verken deler eller funksjonalitet er krysskompatible med hverandre. Derfor understreker Strandås viktigheten av at kunder bør ha en forhandler som fører reservedeler og kan tilby service på det bindingssystemet du kjøper deg inn i. Det er nemlig uunngåelig at splitboardere på et tidspunkt vil ha bruk for reservedeler – spesielt til bindinger, som er utsatt for slitasje.
SPLITBOARDBINDINGER: Union Explorer, Spark R&D + Nitro Vertical, Karakoram og Union Charge. Foto: Christian Nerdrum
Hva med techbindinger og hardboots?
Hva med techbindinger og hardboots, tenker du kanskje når du leser dette? Er det nisjeutstyr kun for ekstremkjøring, eller har kombinasjonen harde støvler og techbindinger potensial også hos mindre ambisiøse splitboardere – ja, kanskje helt ned til rekreasjonskjørerne?
Fri Flyt tror techbindinger og hardboots er et oppsett softbootere kan ha oversett ved inngangen til det todelte brettets univers. Derfor ser vi nærmere på temaet i kommende del av splitboardguiden, som handler om støvler.
DET HARDE ALTERNATIVET: Tilsynelatende et randooppsett, men vil du virkelig gå lange og krevende turer med splitboard, så bør du vurdere hardboots og techbindinger.
Når man skal klatre bratte renner og fjellsider med snø, is og stein, trengs litt uvanlig snowboardutstyr. Dette er stæsjet Krister Kopala sverger til.
Harde bindingsfakta
Når Fri Flyt går gjennom softbootbindinger sammen med Strandås, påpeker han gjentatte ganger at splitboard-universet er et eget univers – adskilt fra vanlig snowboard. Han forklarer hvorfor: – Du vil komme til å være mye mer i kontakt med forhandleren din når du kjøper splitboard enn når du kjøper vanlig snowboard. Årsaken er at splitboard har flere bevegelige deler som slites av gåing, kjøring, slag, støt og temperaturforskjeller – og som trenger vedlikehold eller må byttes. Det er en realitet alle splitboardere må forholde seg til.
Strandås oppfordrer alltid splitboardere til å gå over utstyret før de begynner turen opp fjellet, og gjøre det samme når du monterer brettet før nedkjøringen. – Ha alltid med ekstra bindingsdeler og verktøy i sekken på tur. Skulle du være uheldig og miste en skrue, kan turen være over. Slike uhell reddes enkelt med ekstrautstyr i sekken.
I tillegg til ekstra skruer og verktøy kan du med fordel ha med gummistropper, strips og sterk tape i samme sekk. Da er du sikret å kunne håndtere tabber og brukerfeil.
KJØREMODUS: Av de seks festeanordningene som setter skiene sammen i et brett, har bindingene den viktigste jobben som stabilisator. Foto: Christian Nerdrum
Splitboarding lar deg utforske de fineste fjellene og den beste snøen. Dette er greia med splitboarding.
Funksjonalitet
Softbootbindingene fra Spark, Karakoram og Union er alle bygget etter samme funksjonalitetsprinsipp. I gåmodus monteres bindingene i brettets lengderetning på spesialdesignede braketter. Brakettfestene får splitboardbindingen til å fungere som tradisjonelle langrenns- og fjellskibindinger, med festepunkt foran og fri hæl som løftes under gåing. Bindingen festes til støvlene via bindingens tå- og ankelstropper.
Når bindingen flyttes fra gåmodus til kjøremodus, tas den enkelt av tåbraketten og festes på tvers av brettet på monteringspucker. Straks bindingen er i kjøremodus, låses brettet sammen og gjør det mulig å kjøre som et snowboard.
I denne saken vurderer Fri Flyt følgende bindinger: Nitro Vertical x Spark, Karakoram Nomad og Union Charger.
Spark R&D
Spark-bindingene produseres i byen Bozeman i Montana, USA, der selskapet eies og drives av snowboardekteparet Rebecca og Will Ritter. Da Spark lanserte sin første splitboardbinding i 2006, var den basert på Voilé sitt skinnesystem, med highbacks og stropper fra Bent Metal Binding Company. Senere utviklet de sitt eget festesystem som de bruker i dag.
Bindingen Fri Flyt ser på, er modellen Nitro Vertical x Spark, utviklet i samarbeid med Nitro Snowboards.
Vertical er fundamentert på Sparks Tesla T1-baseplate – en lettvekts aluminiumsløsning med gode tilpasningsmuligheter. For maksimal gå- og kjørekomfort benytter Spark EVA-såle som fungerer både som demping og gasspedal. Nitro har levert highbacken til Vertical, som justeres uten verktøy. Ankel- og tåstroppene har Nitros patenterte innebygde stålvaiere for ekstra holdbarhet. Tåstroppene har i tillegg en Übergrip-funksjon, som gjør at stroppen sitter godt både opp og ned fjellet. Ankel- og tåstroppene, som highbacken, kan justeres uten verktøy.
Bindingens styrker
Solid byggekvalitet på alle deler
Helkappeskruer og stroppeskruer har lik dimensjon
Ankel-, tåstropp og highback kan justeres uten verktøy
Standarddimensjon på jekkestroppene
Deler på brakett og helløfter har termoplast for lang levetid
Enkel å flytte fra gå- til kjøremodus
God respons under kjøring
Lav vekt
Færre bevegelige deler og skruer enn konkurrenten Karakoram
Bindingens svakheter
Skruer kan løsne over tid
Kjørere over 90 kilo har erfart at aluminiumsdeler har sprukket ved hard kjøring
Ingen sidevegger og lite sideveis støtte for støvlene
Festepucker må kjøpes separat – regn med en utgift på 1300 kroner i tillegg til bindingene
Se videogjennomgang av Spark R&D x Nitro Vertical
Karakoram
Karakoram ble grunnlagt av brødreparet Tyler og Bryce Kloster i 2008 i byen North Bend i Washington, USA. Begge brødrene er utdannet maskiningeniører – noe som har tjent Karakorams produktutvikling godt.
Modellen Fri Flyt ser på, heter Nomad. Nomad er konstruert på aluminiumskarosseriet X-Type, som er frest ut på CNC-maskin. Materialet oppgis å være dobbelt så slitesterkt som vanlig aluminium. Highbacken er av karbon – det samme gjelder flere andre deler på bindingene. Ankelstroppen er laget i materialet P-Lite TPE, som er et tøyelig og slitesterkt lettvektsmateriale.
Alle Karakorams splitboardbindinger kan brukes på vanlige snowboard via konverteringssettet Quiver Connector, som kjøpes separat.
Bindingens styrker
Solide sidevegger. God sideveis støtte
Stropper, spenner og highback av høy kvalitet
Standard dimensjon på stropper og spenner
Enkel å flytte fra gå- til kjøremodus
God respons under kjøring
Fire festepunkter på puckene gir brettet rigiditet i kjøremodus
Festepucker inkludert i prisen
Kan brukes som binding på vanlig snowboard med Quiver Connector
Bindingens svakheter
Flere skruer av ulik dimensjon
Krever mye vedlikehold
Vedlikehold krever ulike verktøy
Flere løse deler enn konkurrentene
Skruer kan løsne over tid
Utfordrende å få tak i reservedeler på det norske markedet
Bruker bør være teknisk og praktisk anlagt
Se videogjennomgang av Karakoram
Union Binding Company
Union har laget konvensjonelle snowboardbindinger på fabrikken i italienske Colico siden 2005. I 2017 lanserte de sin første splitboardbinding i samarbeid med teamkjørere som Bryan Iguchi og Travis Rice.
Unions Charger, som er bindingen Fri Flyt ser på, skiller seg klart fra bindingene til Spark og Karakoram gjennom en utelukkende plastkonstruksjon – som en vanlig snowboardbinding.
Charger er modulert på baseplate av såkalt SP3 Dureflex-karbon, med EVA-såle for demping. På undersiden av baseplaten er det fire EVA-dempeputer som bidrar til at Charger sitter trygt plassert på brettet når låsemekanismen Dual Lock er i kjøremodus. Union er kjent for komfortable stropper, og Charger benytter Exoframe 5.0 ankelstropp og TS 4.0 tåstropp. Begge justeres uten verktøy via Unions pinsystem. Som Karakoram har Union laget en Charger Quiver Disk som gjør at du kan bruke splitboardbindingene på vanlig snowboard.
Bindingens styrker
Virker og kjøres som en vanlig snowboardbinding
Minimalt med bevegelige deler
Kun fire skruer på hele bindingen
Solid byggekvalitet på alle deler
Stropper og highback kan justeres uten verktøy
Enkel å bytte mellom gå- og kjøremodus
God respons under kjøring
Global tilgjengelighet på reservedeler
Pose med reservedeler følger med kjøpet
Kan brukes på vanlig snowboard med Charger Quiver Disk
Bindingens svakheter
Maksimal vinkel på binding er 24 grader
Kun én vinkelmodus på helløfteren, mot konkurrentenes to moduser
Helløfter kan over tid slite på brettets overflate
Sårbare monteringspinner på tåbraketten ved brukerfeil
Verdt å merke seg er at festepuckene tillater maksimalt 24 graders vinkling. Til sammenligning kan en vanlig snowboardbinding vinkles til 30+. På spørsmål fra Fri Flyt om det blir større vinkelutslag på neste sesongs bindinger, svarer Union at 24 grader fortsatt er maksimal vinkel.
Se videogjennomgang av Union Charger
Hybridløsningene
Hva med bindingshybridløsningene til Karakoram og Union? Begge produsenter selger festepucker som passer insertene til vanlig snowboard. En binding til to typer snowboardkjøring er penger spart – men er det smart?
– Jeg har ingen erfaring med bruk av hybridpuckene og kjenner heller ikke til noen som har det, sier Strandås til Fri Flyts journalist. Dermed søker vi det store internettet etter erfaringer. Uten resultat. Fri Flyt står dermed igjen med Strandås og våre egne erfaringer fra snowboard- og splitboardkjøring som grunnlag for vurdering av hybridene.
Er du eier av flere brett – både splitboard og vanlig snowboard – kan du av økonomiske og praktiske årsaker finne argumenter for å ha én binding du kan flytte fra brett til brett. Til reiser der du både vil ha med splitboardet og snowboardet, kan det også være grunner for å bare reise med én binding.
Vi ser for oss at hybridløsningene kan fungere greit til noen typer brettkjøring, og dårlig til andre. Skal du utelukkende kjøre løssnø, utsetter du ikke utstyret for så stor påkjenning som ved bakkekjøring. Da kan hybridpuckene tjene sin hensikt. Til bakke- og parkkjøring anbefaler Fri Flyt vanlige snowboardbindinger, fordi påkjenningen på splitboardbindingenes deler etter all sannsynlighet blir for stor ved hard bakkekjøring, hopping og jibbing.
Vår vurdering er at det er bedre økonomi i å investere i to sett bindinger – ett til splitboard og ett til vanlig snowboard – enn å gå for en felles binding til begge brettene. Pucksystemet som fester bindingene til brettet består av flere små og sårbare deler enn det vanlige disksystemet til snowboard. Vi frykter hybridløsningen kan gå i stykker gjennom slitasje og skade brett, binding og kjører.
Som med splitboard konkluderer Fri Flyt med at splitboardbindinger kun er til splitboarding – og at vanlig snowboard kjøres best med ordinære snowboardbindinger. Kanskje en tøff beskjed for lommeboka, men likevel det riktige valget, mener vi.
Hva synes du om denne saken?
Denne saken er skrevet av
Kenneth Erlandsen
Kenneth Erlandsen har et blødende hjerte for aktiviteter som foregår sidelengs med og uten bindinger. Rett ut fra hytta på Tempelseter han utallige dager i fjellet på snowboard, snowskate og powsurf - gjerne hjemmelaget.
Med brett på sekken og truger på beina har han med årene blitt en lommekjent frikjører i områdene i og rundt Eggedal.
Han bor i Drøbak og skriver om brettsport og brettkultur for Fri Flyt.
Trenger du egentlig et powsurfbrett hvis du allerede har et snowboard for løssnøkjøring, eller et par fete pudderski? Ja, mener et unisont miljø av snøsurfere: «Enkle gleder, store opplevelser».
Det ble en bratt læringskurve for Fri Flyts utsendte journalist på tur til splitboardfestival i Finnmark.
Allerede abonnent?
Logg inn her
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.