Vi har kommet til episode 4 av Fri Flyts splitboardguide, der vi ser nærmere på splitboardspesifikke støvler. Trengs det, eller kan du bruke vanlige snowboardstøvler til splitboarding?
Hva med hardboots? Er de en oversett joker i kortstokken? Det er nettopp hva denne artikkelen skal nøste opp i.
Tilbake i 1990 søkte italienske Nicola Manaresi patent på det første kjente splitboardoppsettet, kalt Quick Switch, basert på bruk av vanlige softbootsbindinger. Oppsettet var langt forut sin tid, men slo ikke an, og Manaresi la prosjektet på hylla etter to salg.
Ut over 90-tallet ble det eksperimentert med hjemmelagde splitboardkonstruksjoner basert på Voilé sitt skinnesystem for bindinger, før Nitro Snowboards og Burton Snowboards gjorde mer alvor av konseptet i sine første forsøk på splitboardproduksjon midt på 90-tallet – også de basert på bruk av softboots og konvensjonelle bindinger.
Snowboardsportens utstyrsutvikling har i all hovedsak vært fundamentert på softboots og stroppebindinger. Da splitboardene så dagens lys på 90-tallet, var de også basert på myke støvler og stroppebindinger, noe som har vært førende for utviklingen av majoriteten av splitboardutstyret som selges i 2025.
Det er nettopp softbootsutstyret som har vært fokuset i Fri Flyts splitboardguide. Samtidig mener vi hardboots og platebindinger er en underkommunisert løsning som mange kan ha oversett ved kjøp av splitboardutstyr. Vi skal se på både myke og harde støvler, og begynner med de som dominerer markedet – de myke.
FORSKJELL: Simen Strandås hevder det er stor forskjell på vanlige snowboardstøvler og spesifikke støvler til splitboarding. Foto: Christian Nerdrum
Softboots
– Ja, det er forskjell på splitboardstøvler og snowboardstøvler, sier Surfesjappas Simen Strandås, som er Fri Flyts ekspertkommentator gjennom splitboardguideserien.
På et bord har vi satt frem to par splitboardstøvler fra produsenten Deeluxe – henholdsvis toppmodellen Spark Fusion og den noe rimeligere X-Plorer. Begge støvlene innehar alt som trengs av designløsninger for å fungere godt til å gå opp et fjell og kjøre ned.
Det finnes flere splitboardstøvler på markedet, som Burton Tourist, K2 Waive, K2 Aspect og Nitro Incline TLS, som alle har samme funksjonaliteter og ligger i samme prisklasse – fra rundt 5500 til 7000 kroner.
– Det er flere markante forskjeller mellom splitstøvler og snowboardstøvler, forteller Strandås til Fri Flyt i filmen som ligger i toppen av denne artikkelen.
Den mest synlige, forklarer han, er støvlenes bakside, som på en splitstøvel er rett – tilpasset bindingens gåmodus. En vanlig snowboardstøvel er designet med vinkel fremover for å passe konvensjonelle bindinger.
Strandås poengterer at splitstøvelens rette bakside gjør det mulig å gå uten unødvendig mye knekk i knærne og press mot leggene – noe som er viktig hvis du går lange, flate anmarsjer før oppstigning. I tillegg er designet optimalisert for utslag under gåing, kombinert med god sideveis støtte, som er essensielt for traversering opp fjellsider.
– Også er støvlene konstruert for å avgi fukt fra føttene, og de kommer med forsterkninger mot slitasje på utsatte områder, gummiert Vibramsåle og helkappe tilpasset bruk av stegjern, opplyser Strandås.
Funksjonene samlet gjør at en splitboardstøvel vil gi deg en bedre opplevelse av både opp- og nedturen enn det en vanlig snowboardstøvel vil gi.
GÅSKO: Det konvensjonelle softbooten har strukket seg langt for å bli bedre å gå med. Foto: Christian Nerdrum
Vanlige snowboardstøvler til splitboarding?
Splitboardstøvler er en kostbar affære. Kanskje har du allerede vanlige snowboardstøvler og lurer på om de kan brukes til splitboarding?
– Du kan bruke vanlige snowboardstøvler til splitboarding. Bare vær klar over at de ikke innehar samme tekniske løsninger som splitboardstøvlene. Derfor kan du oppleve at de presser bak på leggen, at du blir mer sliten under gåing, og at de ikke har samme sideveis stabilitet som en splitstøvel ved traversering, sier Strandås.
Fri Flyts research viser at det finnes vanlige snowboardstøvler som egner seg til splitboarding. Vans Infuse, Nidecker Kita og Salomon Malamute er støvler med flere justerings- og strammemuligheter, samt forsterkede områder mot slitasje. De er laget for lange dager i fjellet og er sidestive med mindre fremovervinkel.
Med godviljen til plasserer Fri Flyts journalist disse støvlene i landskapet mellom vanlige snowboardstøvler og splitboardstøvler – selv om de primært er laget som snowboardstøvler.
Går du hovedsakelig i terreng med korte anmarsjer før oppstigning, der støvelvinkel ikke utfordrer knær og legger over tid, mener vi du kommer langt med vanlige snowboardstøvler.
ET KOSTNADSSPØRSMÅL: Som vanlig er dessverre ofte spørsmålet: hvor mye er du villig til å legge på bordet. Foto: Christian Nerdrum
Hardboots
Så var det hardbootsene, da. Som vi tidligere har hevdet er de en underkommunisert joker i splitboardingens verden. Hvorfor bruker så få splitboardere hardboots?
Vi tror årsakene er sammensatte, men handler særlig om:
Lavere tilgjengelighet
Høyere prisnivå
Lite historisk forankring og aksept i snowboardkulturen
Snowboardhistoriens anti-alpinkulturholdninger og brettkulturens opprørstrang fra 90- og 2000-tallet har bygget stammekultur som tok avstand fra alt som luktet skikultur.
Og det bringer oss til hovedtesen bak mange snowboarderes skepsis mot hardboots: Det er rett og slett ikke kult nok.
Men burde de svelge kamelen og bruke harde støvler likevel?
– Støvler på Viagra
– Ja, helt opplagt, sier snowboarder, ultraløper og podcasterHans Kristian Smedsrød entusiastisk på telefonen. Han har mange år som erfaren splitboarder bak seg – tidligere freestylekjører med vide bukser og bred stance.
– En av fordelene med å bli eldre, er at du gir faen i hva andre synes, og i stedet fokuserer på utstyret som fungerer best, sier han og fortsetter:
– Jeg har testet ulike splitboardoppsett, både softboots og hardboots, og konkludert med at hardboots og platebinding er det beste utstyret – uansett type kjøring, terreng og snøkvalitet.
Han fremhever effektutbytte som den store forskjellen:
– På vei opp fjellet gruser harde støvler myke støvler på alle parametere. Det samme gjelder turen ned – energioverføringen er enormt god, med umiddelbar respons og minimalt energitap.
Og til myk løssnø i snillere terreng?
– Hardboots til lett løssnøkjøring er fantastisk moro, sier Smedsrød, som ikke kan få snakket varmt nok om fordelene ved bruk av hardboots.
HARDING: Hans Kristian Smedsrød slår et slag for harde plaststøvler. Foto: naerdetalvor.no
Når man skal klatre bratte renner og fjellsider med snø, is og stein, trengs litt uvanlig snowboardutstyr. Dette er stæsjet Krister Kopala sverger til.
Hva mener Kopala?
– Noen liker løst ankelledd og stramming rundt legg. Andre det motsatte.
Det sier storfjellsfenomen og splitboardentusiast Krister Røhme Kopala i sin YouTube-kanal i videoen Hardboots versus Softboots, der han går gjennom egne erfaringer med begge systemene. Han trekker særlig frem justeringsmulighetene i hardboots, som gir individuell tilpasning.
Kopala bruker Phantom platebindinger, og viser hvordan dette nærmer seg bevegelsesutslaget man får med softboots – men med langt bedre energioverføring fra kjører til brett.
Er det da noen grunn til å kjøpe softboots fremfor hardboots? Fri Flyt har ikke fasiten, men vi mener dette er et oppsett mange splitboardere burde vurdere.
Hva nå? Harde eller myke støvler?
Hva skal du velge – hardt eller mykt? Det handler om:
Personlige preferanser
Pris
Tilgang
Hardbootsutstyr er fortsatt vanskeligere å få tak i i Norge, og koster mer. Utenlandske nettbutikker har større utvalg, men frakt, moms og vanskelig tilgang på reservedeler er ulempene.
Softboots og stroppebindinger er lettere tilgjengelig i Norge. Du får service, reklamasjon og mulighet for bytte – og kanskje viktigst for mange: softboots ser og føles som snowboard.
Begge deler virker. Begge har fordeler og ulemper. Og begge får deg ut i fjellet.
Det viktigste er tross alt å komme seg ut på splitboardet – og leke på snø.
Hva skal du se etter når du kjøper splitboard? Hvilket brett passer for deg, snøen og terrenget du vanligvis kjører i? Her får du verdifulle råd om hva du bør se etter for å unngå bomkjøp.
Vi sammenligner byggekvalitet, funksjonalitet og styrker for de tre ledende produsentene av splitboardbindinger.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.