Hva skal du se etter når du kjøper splitboard? Hvilket brett passer for deg, snøen og terrenget du vanligvis kjører i? Her får du verdifulle råd om hva du bør se etter for å unngå bomkjøp.
I denne artikkelen skal vi hjelpe deg å velge riktig splitboard basert på snøforhold, terreng og kjørestil.
Brettekspertene Simen Strandås og Kenneth Erlandsen har samlet 9 forskjellige brett med ulik karakter for å gi deg en bedre oversikt av hva som finnes der ute, og hva du skal se etter hvis du vurderer å skaffe deg et splitboard.
Her tar vi for oss fagbegrepene taper, camber, rocker, early rise, volume shift og set back - og hva det egentlig har å si for brettet egenskaper.
Velkommen til del 2 av Fri Flyts splitboardguide. I del 1 gikk vi gjennom Greia med splitboarding, I del 3 skal vi snakke om bindinger, og i del 4 er det fokus på støvler.
SPLITBOARDER: Simen Strandås har fulgt utviklingen av splitboards siden Brett Kobernik oppfant konseptet. Foto: Christian Nerdrum
Splitboarding lar deg utforske de fineste fjellene og den beste snøen. Dette er greia med splitboarding.
Hva finnes av splitboards?
Det finnes i dag et godt utvalg splitboards på det norske markedet. Produsenter som Capita, Nidecker, Nitro, Burton, Jones, Lib Tech, Gnu, Korua Shapes, WNDR, Fjell og K2 har splitboardmodeller tilgjengelige for kjøp i norske butikker. I tillegg finnes norske nettbutikker som fører brett fra norske Furberg og Vimana Snowboards, og svenske Stranda Snowboards.
Øker du kjøpsradiusen til det store internettet, har du tilgang på prisvinnende brett fra Amplid, Stone, Yes, Borealis, Venture, Weston, Cardiff Snowcraft, Arbor, United Shapes og Season Equipment. Disse er bare noen av kvalitetsprodusentene i en jevnt voksende jungel av splitboardtilbydere.
Begrepsforklaring
Taper Taper beskriver breddeforskjellen mellom nose og tail på et snowboard. Jo mer taper, jo større forskjell på brettets front og bakdel. Et brett med mye taper vil typisk flyte ekstra godt i løssnø grunnet stor nose og smal tail.
Camber Camber beskriver en type spenn i brettet. Tradisjonelt camberspenn i ski og brett kan sees når brettet eller skia ligger på bakken – da hviler de svakt på frem- og bakdel, mens midten står noe opp fra underlaget. Camberform gir godt med spenst og solid kantkontakt. Det finnes også varianter som kombinerer camber og rocker.
Rocker Rocker er det motsatte av camber. Et snowboard med rockerspenn buer motsatt vei av et camberbrett. Prinsippet er hentet fra surfebrett og vannski, som har bøyd form for å holde seg oppå vannet. Fordelen er at de flyter spesielt godt i løssnø. Rockersnowboard er ofte kombinert med camber for å optimalisere både flyt og kantgrep.
Early rise Early rise er et nosedesign med svak rockerform som begynner tidligere på brettet enn på tradisjonelle camberbrett. Det benyttes for å bedre brettets flyteegenskaper i snøen.
Volume shift Et snowboard designet med volume shift er kortere og bredere enn et tradisjonelt brett, men har samme bæreflate. Volumet er flyttet frem – brettet har stor nose og bred midje. Det gir spesielt god flyt i løssnø, gjør brettet enklere å manøvrere i skogen og raskere i respons. I tillegg kan kjørere med store føtter bruke kortere brett, da bredden reduserer risikoen for tå- og hælhekt.
Set back Set back betyr at bindingene er montert lengre bak på brettet enn midten. Det gir brettet mer løft foran, noe som gir bedre flyt i løssnø og mindre belastning på bakfoten. Set back gir også mer forutsigbarhet på hardt underlag – både for splitboard og vanlige snowboard.
Vis mer
Hvordan velge riktig splitboard?
Hvor begynner du når du skal kjøpe splitboard, og hvilke kriterier er avgjørende for riktig brettvalg? Vi stiller spørsmålet til Surfesjappas Simen Strandås, når Fri Flyt møter ham til splitboardprat på Filipstad brygge en kald, men snøfri februardag.
– Er du ny splitboarder, så begynn med et allsidig frikjøringsbrett, sier Strandås.
Han forklarer hvorfor:
– Går du topptur i Norge, vil du etter alt å dømme møte på ulike snøforhold gjennom turen. Et brett som presterer godt uansett snøforhold, er et sikkert valg som vil gi god kjøreopplevelse.
Fri Flyt har stilt opp en rekke brett som innehar allround-egenskapene Strandås fremhever. Hva karakteriserer nettopp et allround-splitboard?
– Et allround-splitboard er et frikjøringsbrett med bredere nose enn tail, der bindingene er noe bakmontert for god flyt i snøen, forteller Strandås.
Og det er nettopp disse splitboardene det finnes flest av i norske butikker. Brettene som beskrives som allroundbrett med retningsbestemt form, har gjennom mange år solgt godt som vanlige snowboard. Med de senere årenes økte popularitet for splitboarding, har flere produsenter laget splitboardversjoner av sine mest populære frikjøringsbrett. Et eksempel er Lib Tech sitt brett The Orca, laget til teamkjører Travis Rice. Et annet eksempel er Jones Snowboards sin brettserie Surf Series – opprinnelig laget som vanlige snowboards, men som nå også kommer i splitboardversjoner gjennom brettene Mind Expander og Storm Chaser.
SPLITBOARD: Konseptet er ganske enkelt at man splitter brettet i to og bruker brettet som ski på vei opp, og setter de sammen til et brett til nedturen. Foto: Christian Nerdrum
Hvordan unngå feilkjøp
Strandås forteller til Fri Flyt at de vanligste feilene er å kjøpe brett som er for store, for små, eller laget for spesielle snøforhold som ikke finnes der du kjører – for eksempel japansk løssnø. Han understreker viktigheten av at utstyret må passe kjørerens vekt, skostørrelse og egne seg for kjørerens lokale snøforhold, samt terrenget du skal kjøre i.
Vekt og kvalitet
Jakten på lav utstyrsvekt uten å kompromittere på utstyrets kvalitet og kjøreegenskaper går som en rød tråd gjennom randonneskienes historie. Det samme fokuset gjelder ikke i like stor grad innen splitboard.
Splitboardere, slik både Strandås og Fri Flyt kjenner dem, er mest opptatt av at utstyret skal prestere best mulig på nedturen. Derfor lever splitboardere godt med at brett og bindinger ikke er laget for å prestere best på vei opp fjellet. Likevel ser vi at flere produsenter jobber med å gjøre utstyret så lett som mulig.
– Fjerner du 100 gram vekt fra føttene, tilsvarer det 600 gram vekt ut av sekken, forklarer Strandås. Altså er det mye energisparing å hente i lette brett og bindinger.
Et valg du kan gjøre for å redusere brettvekten er å velge brett designet med løsningen volume shift. Et brett med volume shift har samme bæreflate som et tradisjonelt frikjøringsbrett, men brettets lengde er kortet ned fordi størrelsen på nose og midje er økt.
BRETTFORMER: En oversikt over de ulike brettformene.
Fordelen med volume shift-prinsippet er at du kan gå ned i brettlengde fra vanlige frikjøringsbrett. Som eksempel kan et volume shift-brett på 154 cm inneha samme bæreflate som et brett på 160 cm, men samtidig ha lavere vekt fordi lengden er kortere. Som tilleggsegenskap vil et volume shift-brett, i egenskap av sin korte lengde, kunne oppleves som enklere å manøvrere i tett skog og teknisk krevende terreng enn et vanlig frikjøringsbrett.
Trenger du egentlig et powsurfbrett hvis du allerede har et snowboard for løssnøkjøring, eller et par fete pudderski? Ja, mener et unisont miljø av snøsurfere: «Enkle gleder, store opplevelser».
Lengde og bredde
Hva er riktig splitboardlengde for deg? På generelt grunnlag kan vi si at lengden på et frikjøringsbrett er 15-20 cm lavere enn kjørers høyde. Da må du også ta i betrakning hva slags type brett du går for. De såkalte volume shift-brettene velger man alltid kortere enn en tradisjonell form f.eks. I tillegg må bredden på brettet samsvare med kjørers skostørrelse, slik at ikke støvelen går nevneverdig utenfor tåkant og helkant. Det finnes tabeller og kalkulatorer på nettet hvor du kan regne ut riktig brettlengde for dine fysiske preferanser.
Tabell - rett lengde på brettet
VEKT
Brett med rocker
Hybrid/flatt
Brett med camber
55
138-148
139-149
144-154
60
140-150
142-152
147-157
65
143-153
145-155
150-160
70
147-157
148-158
152-162
75
149-159
150-160
155-165
80
150-160
152-162
156-166
85
152-160
155-165
157-167
90
154-164
156-166
158-168
95+
156+
160+
160+
Selv om mye forarbeid kan gjøres digitalt, vil Fri Flyt allikevel anbefale kjøpere å snakke med fagfolk før du kjøper splitboardutstyr. Hvorfor? Fordi kjøp av riktig utstyr er oppskriften på suksess. Feil utstyr er oppskriften på fiasko. Prøv støvler, vurder ulike brett og forsikre deg om at oppsparte midler går til det utstyret som passer akkurat deg best.
STØRRELSEN PÅ BRETTET: Lengde og bredde på brett er ikke bare smakssak. Foto: Christian Nerdrum
Opptur og nedtur
Hvilken betydning har terrenget du skal bevege deg i, for hvilket splitboard du bør velge?
Er både innmarsjen og oppstigningen på turene du skal gå lang, er det Fri Flyts vurdering at du har mye å tjene på å ha lettest mulig utstyr. Energi spart på vei opp er energi du kan ta ut på vei ned. Selv om det letteste utstyret ofte er det dyreste, kan det likevel være verdt investeringen å kjøpe brett bygget med kombinasjoner av lette trekjerner, karbon og honeycomb.
Vet du at du i all hovedsak kommer til å gå turer med kort innmarsj og snill oppstigning, ser vi ingen grunn til å tømme sparekontoen for det letteste og mest kostbare utstyret. Da kan du fint benytte utstyr som er tyngre enn det letteste, og likevel ha en behagelig opptur og flott nedtur.
BRETTHUER: Brettnerd 1 Kenneth Erlandsen og brettnerd 2, Simen Strandås. Foto: Christian Nerdrum
Splitboard i bakken – god eller dårlig idé?
Kanskje oppholder du deg i nærheten av et alpinanlegg gjennom sesongen, og ser muligheten for topptur før lunsj og bakkekjøring etterpå. Eller kanskje du bare liker å kombinere toppturer med bakkekjøring, for variasjonens skyld.
Et naturlig spørsmål er da om du kan bruke splitboardet ditt til bakkekjøring, i tillegg til toppturer?
– Man kan bruke splitboardet i bakken. Likevel vil jeg fraråde det, da delene som holder brettet sammen blir utsatt for enorme påkjenninger under bakkekjøring, bekrefter Strandås til Fri Flyt.
Uten å sitte på splitboardbasert forskning, antyder Strandås at det å bruke splitboard i bakken en hel dag, utgjør samme slitasje som utstyret får gjennom tre til fem år med normal toppturbruk.
RANDO-BRETT: En brettkjører som vil på tur kan i likhet med randofolket komme seg langt til fjells med et splitboard med feller. Foto: Christian Nerdrum
Mer utstyr + mer utstyr = mer utstyr
– Mitt inntrykk er at skikjørere for lengst har erkjent at randoskia kun er til toppturer, og at det kreves flere typer ski i utstyrsparken etter hva slags type kjøring du bedriver, sier Strandås til Fri Flyts journalister.
Vår egen research støtter Strandås sin teori. Skikjørere har ofte både bakkeski, frikjøringsski og randonneski i boden. Kostbart, men verdt pengene, forteller Fri Flyts kilder.
Etter samtalen med Strandås og ytterligere splitboardresearch, kan Fri Flyt konkludere med at samme prinsipp gjelder for snowboardere som for skikjørere. Det er kanskje litt smertefullt for lommeboka, men det er likevel på det rene at splitboard kun er til toppturene, og ikke til bakkekjøring.
Som med ski, kreves det flere snowboard i utstyrsgarderoben for å dekke ulik kjøring. Når det er sagt, kommer en snowboarder langt med to brett: et dedikert splitboard for toppturene og et all-mountainbrett for bakke og frikjøring.
The Darkest White er like mye et snowboardhistorisk mesterverk, som det er en hyllest av snowboardpioneren og mennesket Craig Kelly. Fri Flyt har anmeldt boken, som bør være obligatorisk lesning for alle snowboardere, og for alle andre som liker å leke på snø i fjellet.
14 powsurfbrett står oppstilt langs en grå betongvegg på Lilleborg Torg. Hvert brett har sin egen personlighet, men hvilket passer best til deg og ditt bruk?
Allerede abonnent?
Logg inn her
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.