Skarpladde jenter lager snowboardfilm

At snowboardjenter over hele verden begynner å dra på er det ingen tvil om. Nå dokumenterer jentene fra Finland hva de kan. Den første finske snowboardfilmen lagd av og med jenter kommer i høst, og den heter Shotgun! Fri Flyt har snakket med jentene.

Sist oppdatert: 11. august 2008 kl 07.53
GIRL POWDER: Meri Peltonen drar på i de finske skoger. Til høsten blir det snowboardfilm.
GIRL POWDER: Meri Peltonen drar på i de finske skoger. Til høsten blir det snowboardfilm.
Lesetid: 4 minutter

De finske jentene går foran som et godt eksempel og vil gjerne ha følge av norske jenter.

– Vi har endelig greid å gjennomføre noe vi har drømt om i mange år, sier Hanne Kauko som er en av de åtte jentene bak filmen, og håper de kan inspirere norske jenter til å få til det samme. “Flinke snowboardjenter har dere jo nok av,“ mener Hanne som forøvrig er fast deltaker under jentecampen i Stryn. Da er det på sin plass å spørre Hanne noen spørsmål til inspirasjon og veiledning.

– Dere har besøkt Stryn og Folgefonna. Har dere vært andre steder og filmet?

– Ja, vi har vært i Laax, Mayrhofen og Åre. Vi har også filmet masse i Finland. Det går minst ut over budsjettet. I tillegg har vi fått noen fine byklipp.

– Hvilke navn kommer til å rulle over skjermen under rulleteksten?

– Vi er åtte kjørere. Filmerene heter Olli Koivula and Osku Tuominen, og en fotograf, Harri Tarvainen. Tre av kjørerne er søstrene Vihervaara og Sanna Niilola. Vi begynte så vidt å filme i Stryn sommeren 2007. De siste klippene fikk vi filmet på Fonna i sommer. Et år med morsomme turer, masse snowboardkjøring og mye venting har resultert i nok klipp til en film. Nå er det bare å sette sammen klippene før filmen er klar for lerretet i høst. Det blir supergøy og litt skummelt!

– Hva har vært det morsomste med å lage film?

– At vi har fått kjørt snowboard på så mange forskjellig og rare steder. Steder vi aldri hadde oppsøkt hvis det ikke var for filmen. På forhånd trodde jeg det kom til å bli mye filming av hopp og rails, at vi skulle vise hva vi var gode for i parken, men det har blitt veldig lite parkkjøring, men vi har prøvd å være kreative.

– Og det verste med å lage snowbordfilm?

– Det verste må være å leve i en koffert, helt klart. Vi ble fort lei av å pakke om alt utstyret hver gang vi flyttet på oss. At det er bra vær blir jo også mye viktigere når man filmer. Når du kommer til et sted og været er dårlig blir det fort litt dårlig stemning og det blir vanskelig å finne noe å filme.

– Nå er filmen snart ferdig og dere er noen erfaringer rikere. Har du noen stalltips til jenter som vil lage sin egen film?

– Planlegg turene på forhånd så ikke alle jentene blir med på samme tur. Det gjorde ikke vi og det ble lite effektiv kjøring et par ganger. Det er mye mer effektivt hvis det bare er et par jenter på hvert sted. Det sparer også noen nerver. Også må man sette av nok tid. For det trengs det mye av for å lage snowboardfilm. Å ha et mål på å bli ferdig på to år er kanskje ikke så dumt. Gode klipp er vanskelig å få på film. Det må være bra vær, riktig sted, perfekt utførte triks, til og med klærne må være i riktige farger. Og for å få en film må man jo ha mange gode klipp og dermed masse tid.

Det er kjempekult hvis vi kan være med å inspirere andre jenter til å lage snowboardfilm. Det er mye jobb, men veldig morsomt når man ser resultatet. I tillegg får man oppleve nye steder og mennesker samtidig som man får stått snowboard. Hanne Kauko og de andre jentene vil nok uansett inspirere jenter til å stå snowboard når filmen er ferdig i høst. Nå er det bare for oss å sette sammen klippene før filmen er klar for lerretet i høst. Det blir supergøy og litt skummelt!

Publisert 11. august 2008 kl 07.53
Sist oppdatert 11. august 2008 kl 07.53

Relaterte artikler

FÅR NY SJEF: Marcus Kleveland og resten av landslagsgjengen får ny kollega i Brettforbundet. Foto: Syo van Vliet / Red Bull Content Pool
Tidligere sportssjef gjør comeback etter syv år

Harstad skal løfte Brettforbundet

CRAIG KELLY: En av tidenes mest innflydelsesrike brettkjørere. Foto: Vianney Tisseau//Burton
Anmeldelse av The Darkest White - boken om Craig Kelly

Et åpent sår i snowboardhistorien er sydd igjen

METHOD AIR: Arrangør og brettlegende Rune Lundsør har ikke ligget på latsiden. Foto: Trygve Holte
Oldboys NM i Uvdal

– Dro på helt sykt

SPLITTET I FINNMARK: To splitboardere på vei opp Koppartind i Troms under splitboardfestival i Finnmark(!). Bilde: Christian Nerdrum
Se film og bilder fra festivalen i Finnmark

7 myter om splitboarding - knust og bekreftet

TORGEIR I MIDTEN: I 2010 pådro Torgeir Berre seg en brutal ryggmargskade på snowboard i New Zealand. Her har vi ham tilbake på snø under Høvdingen av Høgevarde. Bilde: Even Brekke
Se film og bilder fra sløsjfesten på Høgevarde:

Sløsjfest på Høgevarde: – Stemningen var høy

NYE TALENTER: Unge og gamle får mulighet til å kjøre med og mot Mons Røisland & Co. Foto: Magnus Gulliksen
Mons Røisland inviterer til familiedag i lokalanlegget

Kjør med stjernene i Kirkerud: – Lavterskel

IKKE FULL JEKK: Skal du tweake litt, så hjelper det å slippe til litt blod og luft til ankler og knær. (Snowboarder Markus Olimstad i parken på Tryvann). Foto: Christian Nerdrum
Alltid full jekk eller variere litt?

– Gøy å ikke være så fastspent

DE SEKS: Her har du de seks mest vanlige stedene å grabbe på brettet. Foto: Christian Nerdrum
Grabs - Dos and don'ts

– Det er noen ulovlige også

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen