HJEMMEBANE: Mikkel Bang tok opptreningen til Natural Selection i Tryvann og Wyller. Foto: Bård Gundersen
Lesetid: 5 minutter
Det kan best sammenliknes med et dataspill, å se verdens beste frikjørere på snowboard «fly» ned i løypa i Natural Selection.
– Forholdene var utfordrende, sier Mikkel Bang nøktern etter den første konkurransen av Natural Selection Tour i Jackson Hole, USA. Med variert kjøring og store triks endte Bang opp på tredjeplass, etter amerikanerene Jared Elston og olympisk mester fra Sotchi, Sage Kotsenburg.
Bangs kommentar «utfordrende», vil nok de fleste si er en underdrivelse.
På det som på fagspråket ofte omtales som «dust on crust*», ble det levert et ellevilt snowboardshow av verdens råeste kvinner og menn på snowboard.
Av den norske trioen var det Mikkel Bang som kom lengst i Jackson Hole.
Det er mye med Bangs kjøring som gjør han til en av favorittene i feltet. I hastigheter på 70-80 kilometer i timen sender han store triks med «feil» fot først (switch) med luftferder på flere sekunder.
Flere av triksene lander han også switch – og kjører videre som om ingenting har skjedd.
Torstein Horgmo og Torgeir Bergrem imponerte med lynrask og energisk kjøring. Linjene var kreative og triksene store. Begge satte imponerende 9-ere. Det holdt likevel ikke for trønderne, da de ble trukket i poeng på grunn av et eller flere fall i heatene sine.
Mens Bergrem ble hektet av i første runde, kom Horgmo videre til kvartfinalen der han ble slått av Jared Elston, som til slutt havnet på andreplass.
Natural Selection Tour anses å være blant de aller mest prestisjefulle konkurransene innen actionsport og kanskje tidenes mest underholdende show fra snowboardverdenen.
Konkurransen ble først avholdt i fjor, og responsen indikerte tydelig at dette var noe verden hadde ventet på.
Bare å bli invitert til konkurransen, må sies å være en prestasjon i seg selv. Ikke minst en anerkjennelse de fleste profesjonelle snowboardere vil sette høyt på lista. I fjor var det bare Bang som ble invitert av norske utøvere. Den muligheten grep han så til de grader, og sørget for en sammenlagtseier etter at han vant i den avsluttende konkurransen i Alaska.
Det er snowboardlegenden Travis Rice som står bak konseptet Natural Selection. Han er også en av de (selv)utvalgte til å være med i konkurransen, som inkluderer menn og kvinner, i ulike klasser, men på samme arena.
Konkurransen er preget av mye nytenking, men en ambisiøs produksjon. Streamet live med kameraer gjennom hele løypa, men kanskje mest imponerende er dronepiloten som sørger for at det hele virkelig ser som et dataspill.
Bakken de kjører er nøye utformet og sperret for publikum for å sørge for at snøen skal være urørt før konkurransen. Store hoppkonstruksjoner i tre er bygget inn i løypa, og sørger for like luftige svev som i en bigjump-konkurranse.
I løpet av et run, legger de fleste inn et stem mellom fem og syv store triks.
Natural Selection Tour er plassert på tre ulike arenaer, der den første går/gikk i Jackson Hole, den andre i Baldface i Selkirk (20. februar), mens den siste legges til Tordrillo-fjellene i Alaska.
Konseptet er en gavepakke den stadig mer eksklusive gruppen av snowboardere som har lagt konkurranser på hylla til fordel for å filme, og leve av sponsorpenger i stedet.
Ikke minst er dette en god anledning til å motbevise at utfasingen til å bli en snowboarder er en sovepute for resten av karrieren.
Natural Selection er en arena der snowboarderene som ikke lenger en med i Dew Tour og X Games kan bevise at de fortsatt har det i seg, og at de slett ikke er avdanket, bare fordi de er blitt eldre.
OL-favoritt Mark McMorris er en klokkeklart sammenlikninggrunnlag for nettopp dette. Slopestylekongen fra Canada ble nemlig invitert til Natural Selection i fjor. Han gjorde seg absolutt ikke vekk, og i den første konkurransen stakk han av med seieren.
Likevel var seieren ikke gitt. Motstanden var hard, og til slutt var det norske Mikkel Bang som stakk av med sammenlagtseieren, etter at han vant konkurransen i Tordrillo-fjellene, Alaska.
Mikkel Bang la opp konkurransekjøring i 2012 til fordel for en friere karriere med fokus på snowboardfilmer. En arena han har høstet mye anerkjennelse for. Bang har vunnet flere priser i årenes løp med filmene han er med i, av Transworld Magazine, Snowboarder Magazine og Norges Snowboardforbund og Playboard.
– Det er fint at verden får se den andre siden av snowboarding også, sier Bang under livesendingen fra Jackson Hole.
For de som ikke har fulgt ganske nøye med på snowboarding de siste årene, var det nesten som et comeback å regne for Torstein Horgmo. Han la opp konkurransekjøringen i 2013 etter en eventyrlig karriere som involverte hele tre X Games gull.
Horgmo har holdt det gående med filming på høyt nivå siden.
– Det er surrealistisk å ta på seg et startnummer igjen, men denne sjansen kunne jeg ikke la dette gå fra meg, uttalte Horgmo i et intervju under konkurransen.
Etter at Horgmo nylig mistet sin hovedsponsor DC, kan det virke som han satser mer enn noen gang. Midt under konkurransen i Natural Selection annonserte han to nye sponsoravtaler, deriblant norske Norrøna.
Torgeir Bergrem trakk seg ut av landslaget og konkurransekjøringen i fjor for å følge fotsporene til Bang og Horgmo.
Konkurranseformen til Natural Selection kledde alle de norske godt, og er i stor grad tilpasset den type snowboardere de har utviklet seg til å bli de siste årene.
I kvinneklassen var det Elena Hight som vant foran Robin Van Dyke.
Her er de inviterte til Natural Selection Tour for 2022
Kvinner: Robin Van Gyn (Canada), Marion Haerty (Frankrike), Hana Beaman (USA), Elena Hight (USA), Leanne Pelosi (Canada), Marie-France Roy (Canada), Cheryl Maas (Nederland)
Men: Mikkel Bang (Norge), Ben Ferguson (USA), Blake Paul (USA), Travis Rice (USA), Sage Kotsenburg (USA), Austen Sweetin (USA), Chris Rasman (Canada), Dustin Craven (Canada), Arthur Longo (Frankrike), Danny Davis (USA), Kevin Backström (Sweden), Jared Elston (USA), Torgeir Bergrem (Norge), Torstein Horgmo (Norge), Sebbe De Buck (Belgia)
*Dust on crust - Et tynt snølag over en hard snøbase. Også kaldt styresnø.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.