– Ola har våget, der hvor andre har tiet, selv om det for enkelte kanskje har vært upopulært. Det er en særdeles god egenskap som leder. Derfor er Ola et forbilde for alle – meg inkludert, sier idrettspresident Zaineb Al-Samarai om Ola Keuls innsats.
I et lengre innlegg på Facebook benytter også tidligere president i Norges Skiforbund Erik Røste anledningen til å takke Keul for jobben han har gjort i Brettforbundet.
«Takk også for samarbeidet da du ledet arbeidet med å arrangere tidenes første para- VM for snøidrettene. Dette mesterskapet snakkes det fortsatt varmt om i internasjonal skisport og omtales som standarden arrangører bør strekke seg etter».
Keuls brennende engasjement for organisering av brett begynte med drifting av Oslo Snowboardklubb på slutten av 90-tallet. Derfra var veien kort til Norges Snowboardforbund, hvor han ble valgt inn i styret i 2002.
Til Fri Flyt trekker også Keul frem arbeidet med paraidretten som høydepunkter i karrieren - i tillegg til sponsorarbeid og sammenslåingen av brettforbundene.
– Ola har gjort en veldig viktig innsats for brettsportene. Han har vært en tydelig og seriøs frontfigur ut mot brettmiljøene og inn i NIF. Han var arkitekten bak å samle brettsportene i Brettforbundet, sier den nye presidenten Kjetil Ostling om Keul.
Første gang Keul ble president var i perioden 2005 til 2009. Deretter kom han tilbake i 2015 og ble sittende frem til lørdag 9. september. Den nye presidenten er Kjetil Ostling - en legende innen norsk skateboarding, med presidenterfaring fra Norsk organisasjon for rullebrett (NORB). Ostling har solid erfaring fra både idretten, men også innen lederskap i både i Bufdir og Barne- og familiedepartementet.
I dag er Ostling direktør i Barne- og familieetaten i Oslo.
– Hvilke seiere og høydepunkter vil du trekke frem gjennom din tid som president, Ola?
– Som et soleklart høydepunkt, opprettelsen av verdens første felles Brettforbund for de originale brettsportene surf, skate og snowboard i 2018. Jeg tror det var Per Øivind Bang, tidligere styremedlem og snowboardpappa (faren til Mikkel Bang) som tenkte i de baner først.
– Hvorfor har sammenslåingen vært en suksess?
– Jeg er overbevist om at det er en helt riktig vei å gå. En utfordring nå og fremover å sikre tilstrekkelig ressurser til å satse godt nok på alle de tre sportene, i et omfang som de aktive og miljøene fortjener. Produktet og konseptet er enestående godt, og Brettforbundet er heldigvis i de beste hender og hoder.
Dagen da NORB rullet inn i brettforbundet.
Keul har flere oppturer han vil trekke frem:
– Av andre saker kan vi trekke frem er «Enklere idrettslag», en ordning for mindre klubber som gjør at alle frivillige kan bruke mer tid på aktivitet og mindre på skrivebordsarbeid ved å lette på kravene til rapportering, sier Keul.
Det var Snowboardforbundet som fremmet ordningen for Idrettstinget ved daværende generalsekretær Annika Bodemar i 2006. Først i år ble ordningen lovfestet av Norges idrettsforbund, 16 år senere.
– Idrettsdemokratiet er vakkert, men det beveger seg litt for sakte noen ganger. Men ordningen er til glede for mindre klubber i alle slags idretter og frivillige over hele landet, sier han.
Etter initiativ fra Brettforbundet vedtok også norsk idrett en felles internasjonal strategi 2021.
– Strategien var en mulighet for oss til å fremme brettsportens verdier, og til å bidra til at norsk idrett står samlet i møte med deler av den internasjonale idrettsbevegelse som ikke er mest kjent for åpenhet og inkludering. Det ble et for eksempel et klart flertall for at norsk idrett skal utfordre IOC´s begrensninger på utøvernes ytringsfrihet.
Forrige vinter satte Brettforbundets Per Iver Grimsrud og Christoffer Schach i Freeski ned foten da to russiske ledere stilte opp på det årlige FIS-møtet i Zürich i Sveits. Begge nordmennene reiste seg og gikk i protest.
Ved enda en anledning i fjorårssesongen viste Brettforbundet og Freeski politisk standpunkt, da de på grunn av krigen mellom Russland og Ukraina droppet en verdenscup i georgiske Bakuriani. Årsaken var at landet ligger for nær Russland og Ukrania.
På grunn av den pågående krigen mellom Russland og Ukraina går neste runde i verdenscupen i freeski og snowboard uten nordiske deltakere. Samtidig ber de FIS om å avlyse hele runden, og utestenge alle russiske og hviterussiske utøvere.
Da to russiske ledere stilte opp på det årlige FIS-møtet i Zürich i Sveits reiste Brettforbundets og Norges skiforbund seg og gikk i protest. Ut døren fikk de ikke følge av noen andre nasjoner.
Keul trekker også frem sponsorarbeidet som noe han er spesielt fornøyd med gjennom sin tid som president.
– Som for eksempel da vi hadde med DNB og Norsk Tipping i sin tid, og har med Aker ASA nå. Sammen med sponsorene tenkte dyktige ansatte i Brettforbundet, som tidligere sponsorsjef Gaute Haaversen-Westhassel helt nytt, slik at vi blant annet kunne utvikle nyskapende arrangementer og skape masse aktivitet i bredde og topp over hele landet, sier Keul.
Avtalen med Aker ASA ble signert på tampen av 2023-sesongen. Da nyheten om samarbeidet ble offentliggjort var det ikke bare positive reaksjoner på instagramkontoen til Brettforbundet Snow.
– Jeg vet det er vanskelig å finne finansiering, men å se at dere velger å ta imot oljepenger er trist, kommenterer Callum Macintyre i innlegget om det nye sponsoratet med Aker ASA.
– Uten sponsorer, ingen aktivitet. Samtidig betyr ikke det at Brettforbundet inngår samarbeid ukritisk. Vi skal ta ansvar for naturen vi leker i, og menneskene vi deler den med. I Aker ASA har vi funnet en partner som virkelig tar samfunnsansvar, blant annet gjennom investeringene i Stiftelsen VI. Aker ASA forteller best om egen virksomhet selv, men er ikke vi som samfunn avhengige av selskaper som Aker ASA, med store eierinteresser innen fornybar energi og grønn teknologi, for å sikre rask grønn omstilling som vi er helt avhengige av? svarer Keul.
I over ett år har Brettforbundet vært uten hovedsponsor. Dette har gått utover aktiviteten og satsningen. Nå har de omsider inngått en avtale.
I senere tid har Keul kanskje fått mest skryt for arbeidet han har gjort mot inkludering og paraidretten.
– Selv om også vi har en vei å gå for å gjøre sportene mest mulig inkluderende, som de fleste andre, vil jeg trekke frem vår satsning på paraidrett. Vi er én idrett, og alle skal ha like muligheter. I Brettforbundet har vi alltid hatt et landslag hvor alle skal kunne kjøre sammen. Det er helt naturlig. Funkis Snowboardklubb har vist vei for resten av norsk idrett, sier Keul.
Årsmøtet i 2018 der det ble vedtatt å slå sammen surf, skate og snowboard i ett forbund: Brettforbundet.
Brettforbundet, som altså er fellesforbundet for skate, snowboard og surf, har hatt en utfordrende tid økonomisk i koronakrisen. Nå reduserer de organisasjonen med 3,5 årsverk.
– Noe du kunne ønske dere ikke gjorde? Hva har vært vanskelig?
– Kommer ikke på noe jeg skulle ønske at vi ikke gjorde, men det betyr ikke at det tidvis har vært krevende. Pandemien og en periode med sponsortørke hvor Brettforbundet måtte kutte i kostnader og antall ansatte. Det var vanskelig, først og fremst for de som ble berørt.
Dette var en tøff periode for Brettforbundet, som måtte gi slipp på ansatte. Keul forteller også om gode og vanskelige debatter rundt veivalg.
– For eksempel rundt internasjonal organisering og OL, om identitet og utvikling, om å organisere det som i utgangspunktet er frie aktiviteter. I møte med alt dette er det godt å se at brettsportens verdier som personlig frihet, felleskap og mestringsfølelse står like sterkt nå som før. Brettsportene har bestått prøven. Bare se på hvordan verdens beste utøvere setter prestasjon foran nasjon og heier hverandre frem selv under OL og Paralympics. Skal vi bevare opplevelsen av frihet brettsportene gir, forutsetter det at vi som har vært med en stund også aksepterer andres, og kanskje viktigst neste generasjons ønsker om å drive frem og utvikle sportene i nye retninger.
Ingeborg Nakken begynte å surfe da hun var 14. Siden den gang har hun vært hektet, blitt norgesmester, stiftet familie og bosatt seg på en av Jærens aller fineste strender med familien.
– Kjetil Ostling tar over for deg. Hvorfor er han en bra mann for Brettforbundet?
– Kjetil Ostling er faglig sterk på områder av betydning for brettsportene og visjonær på alle de aktive sine vegne. Han kan brettsport bedre enn noen. I administrasjonen som står for den daglige driften, med generalsekretær Bijora Sardarian i spissen, er alle dedikerte og dyktige.
Dette sier Ostling selv om utfordringene og veien videre:
– Brettforbundet har hatt god medlemsvekst og drives godt og har i dag en forsvarlig økonomi. Fremover blir utfordringen å sikre god og stabil økonomi, fortsette rekruttering av medlemmer og jobbe for gode anlegg for de tre brettsportene. Videre er det viktig å jobbe godt både for gode resultater internasjonalt og aktivitet og lek på brett, både på vann, fjell og land.
– Hva er du spesielt opptatt av?
– Jeg er opptatt av å fortsette det gode arbeidet og sammen med styret, gren-komiteene og administrasjonen, identifisere de neste ambisjonene, svarer Ostling.
Oslo kommune fornyer støtten til gratis superpipe og bigair i Wyller.
Keul skal fortsatt representere Brettforbundet i FIS-komiteen for para-snowboard. Siden 2019 har Keul vært ansatt i Skiforbundet, først som leder for snøsport-VM for para snowboard, alpint, langrenn og skiskyting. Nå som leder for myndighetskontakt og bærekraft.
Bunker Spreckels ønsket seg en anonym tilværelse. Han fikk alt annet. Surfikonet fra Hawaii var Clark Gables stesønn som arvet flere milliarder på sin 21-årsdag. Det gikk som det måtte gå.
Hit flytter folk på grunn av bølgene, og stadig flere lever av surfekulturen. Jæren er den ubestridte kongen av surf i Norge.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.