– Våte skred kan løsne helt ned til bakken

Med nedbør som regn vil det kunne løsne våte skred helt ned til bakken. Unormalt mye snø gjør at skredene kan bli svært store.

Sist oppdatert: 23. januar 2023 kl 17.27
TUNGE OG STORE: NVE forventer store våtskred over hele Sør-Norge de kommende dagene. Foto: Tore Humstad
TUNGE OG STORE: NVE forventer store våtskred over hele Sør-Norge de kommende dagene. Foto: Tore Humstad
Lesetid: 4 minutter

De kommende dagene vil det bli en kraftig økning i temperaturene på Østlandet og Vestlandet. Mildværet når høyt i Jotunheimen. 

– Vi forventer naturlige utløste skred i hele Sør-Norge, men aller verst vil det bli i Jotunheimen, sier vaktleder i Skredvarslinga Emma Julseth Barfod til Fri Flyt.

På grunn av et såkalt vedvarende svakt lag med kantkornet snø helt ned mot bakken, forventer ekspertene svært store skred med de snømengdene vi har nå. Dersom snøen løsner ved bakken, så innebærer det også at all snøen som har kommet i vinter vil kunne komme ned fra fjellet. 

SKREDEKSPERT: Emma Julseth Barfod fra NVE sier at faren for naturlig utløste skred øker når været slår inn.
SKREDEKSPERT: Emma Julseth Barfod fra NVE sier at faren for naturlig utløste skred øker når været slår inn.

– I Jotunheimen har du et ustabilt snødekke i utgangspunktet. Her får du lett brudd i bunn når du lager en stabilitetstest. Det er unormalt mye snø i regionen som gjør at skredene kan bli svært store, fortsetter Julseth Barfod. 

NVE gikk nylig ut med et varsel på varsom.no om at det kan gå svært store skred, på størrelse fire, i en skala som går til fem. I Jotunheimen setter de opp faregraden til fire av fem.

Det er en spesiell situasjon. Nå står det i tillegg på med masse snø og sterk vind, som danner flak. Disse flakene kan også løsne enten nå eller når mildværet slår inn, forklarer Julseth Barfod. 

En god del nedbør og fortsatt vind vil danne store ferske flak over mildværsgrensa, ca 1000 moh, som vil være lett å løse ut.

Der nedbøren kommer som regn vil det svekke snødekket og det vil være fare for våte naturlig utløste skred, både løssnø- og flakskred. Det er størst fare for flak i skoggrensa, og i lavlandet hvor snøen er mindre påvirket av vind forventes våte løssnøskred.

TEGN PÅ SVAKE LAG: Skytende sprekker og drønn i snøen er de mest vanlige tegnene på at det er vedvarende svake lag i snøen. Foto: Regobs / Øyvind Salvesen
TEGN PÅ SVAKE LAG: Skytende sprekker og drønn i snøen er de mest vanlige tegnene på at det er vedvarende svake lag i snøen. Foto: Regobs / Øyvind Salvesen

Snødekket kan etter en lengre kuldeperiode nå ha utviklet svake lag høyt i snødekket med kantkornlag, og rim kan ha blitt føyket ned. Dette gjør snødekket mer ustabilt og øker faren for naturlig utløste skred når været slår inn.

 

Situasjonen er ganske lik for hele Østafjells. Det forventes store, naturlig utløste skred og den økte belastingen av enten nysnø og vind eller regnvær, kan være nok til at skred kan løsne naturlig helt ned på det svake snølaget.

For tirsdagen melder Varsom.no en temperaturstigning. Det er ventet plussgrader og regn til fjelltopphøyde som vil føre til mange naturlig utløste skred.

I høyden er det fare for våte flakskred, spesielt i østvendte heng hvor de ferskeste flakene finnes.
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Det er usikkerhet knyttet til lag høyere i snødekket, men i bunn er det et utbredt kantkornlag som gjør at snølagene lett kan gli fra hverandre.

VANN I SNØEN: Våt snø og opphoping av vann i snødekket. Foto: Jostein Aasen / NVE
VANN I SNØEN: Våt snø og opphoping av vann i snødekket. Foto: Jostein Aasen / NVE

Det er derfor fare for at skred løsner helt ned på bunn, og da kan skredene bli svært store.
Under skoggrensa vil det være mest våte løssnøskred.

Onsdag er det fortsatt regn, mildt og fare for noen svært store naturlig utløste skred. Selv om temperaturen skal synke noe, kan det være forsinkelser i snødekket. Det kan ta tid før plussgrader og regn når ned til det vedvarende svake laget i bunn.

– Det positive er at vi får vasket vekk svake lag i overflaten i alle fall, og snødekket vil bli mer stabilt når det fryser til igjen, men skredfaren øker når det står på, understreker Julseth Barfod. 

Skredfaren vil være størst i Vest-Jotunheimen hvor det blir mest nedbør.

Temperaturstigningen kommer også over til Vestlandet, men her er det ikke like mye snø. 

Mildværet kommer for fullt i morgen. 

– Da ventes snøgrensen å krype enda høyere og det blir regn også helt til fjelltopphøyde. 

Vi har ute et farevarsel om is på fjellovergangene i Sør-Norge fra i kveld til i morgen grunnet at nedbøren går over til regn, sier statsmeteorolog Ingvild Villa i Met.no til Fri Flyt. 

Villa sier også at det ikke er så gode utsikter for snø med det første, da det for det meste skal være oppholdsvær kommende uke. 

Publisert 23. januar 2023 kl 16.21
Sist oppdatert 23. januar 2023 kl 17.27
 

Relaterte artikler

 

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen