– Dette er en klassisk: «lite sannsynlig, men store konsekvens-situasjon» Det som også gjør situasjonen vanskelig er at du sannsynligvis ikke får noen faretegn før det plutselig smeller, skriver vaktleder for snøskredvarslinga Karsten Müller til Fri Flyt
I går gikk det et svært stort skred utløst av to skiløpere i Lyngen - på faregrad to. Ingen av de ble tatt av skredet., men størrelsen på skredet var oppsiktsvekkende med tanke på at det bare var faregrad to i området.
– I Nordland ser det ut til å ha oppstått et nytt vedvarende svakt lag høyt i snødekket, som gjør at det vil være mye lettere å løse ut skred, forklarer Müller.
Nysnø og vind i Nord-Norge vil øke skredfaren raskt.
– Ustabiliteten vil øke når det nå kommer mer nysnø og vind. Vi oppfordrer til å unngå alt skredterreng i helga slik som situasjonen er nå, sier han.
Nysnø i Sør-Norge
– Det har kommet en god del nysnø i Langfjella de siste dagene til stor glede. Husk å følg med på hvor vinden flytter snøen. Unngå nylig innblåste heng da det kan ta tid før fokksnøflakene stabiliseres, sier Müller.
Utsikter for helga
Det blir økende vind og påfyll av nysnø i Sør-Norge i helgen. Vinden danner ustabile flak og flakene kan noen steder legge seg på overflaterim og/eller kantkornlag dannet tidligere i uken, som vil gjøre at flakene blir ekstra ustabile.
Indre Sogn
I skredregionen Indre Sogn er det skredfare 3 (betydlig) i dag.
Det har kommet mye snø med vind fra vest tirsdag-onsdag denne uka, som har gitt ansamlinger av nysnø hovedsaklig i østvendte heng. Snøen har kommet under relativt rolige vindforhold, så flakene er myke og det ligger også snø i andre himmelretninger. Under skoggrensa er det mye løs snø.
Mildværet forrige uke ødela kantkornlaget fra ca. 1200 moh og ned. Høyere til fjells vil dette laget kunne være tilstede, men her vil harde og bærende lag over for det meste hindre at laget påvirkes.
Onsdag og torsdag ble det observert noen naturlig utløste løssnøskred på 1000-1100 moh i Luster og Sogndal.
Onsdag ble det meldt om rim på myk (ny)snø i Luster. Torsdag morgen er det klarvær og fra 3 til 15 minusgrader i regionen. Torsdag formiddag meldes det om svært mye tørr løssnø i Luster.
Lørdag skal skredfaren gå fra 3 til 2.
Voss
Også i områdene rundt Voss er det skredfare 3 (betydelig) i dag, med minking til 2 i morgen.
Det er lett å løse ut store skred og skred kan løsne naturlig. Økende vind vil blåse snøen inn i leheng og danne ustabile flak. Det er mye løs snø tilgjengelig for vinden, i tillegg er det ventet mer nedbør. Varierende vindretning i løpet av dagen gjør at skredproblemet kan finnes flere steder.
Skredfaren er størst når været står på, og der vinden nylig har flyttet på snøen.
I lavlandet, opp til ca. 800 moh, ligger nysnøen fra de siste dagene stort sett jevnt fordelt og ubunden i terrenget. I høyden har vinden dannet myke fokksnøflak i skjermede formasjoner og heng mot øst og nord. Søndag kom det mye snø, før en kort, men intens varmfront passerte. Den etterlot mildværsskare opp til ca. 1100 moh. Mange steder i fjellet har vinden blåst vekk nysnøen og etterlatt skaren fra søndag.
Det vedvarende svake laget ved bakken i indre deler av regionen vurderes til ikke å være et skredproblem lenger. Observasjoner fra Kaldanuten (sør for Nerøydalen) viser at det er tendenser til kantkornutvikling i et løst lag med nysnø over den siste mildværsskaren. Ved bruk av sprengstoff til skredutløsning (i regi av Forsvaret) gikk det til brudd i dette laget.
Onsdag ble det observert naturlig utløste skred (str. 2) i østvendte heng.
Det er observert rimkrystaller i snøoverflaten.
Sett deg inn i skredproblemene før du planlegger tur - på varsom.no.
Husk: Enkleste måten for å unngå snøskred er å unngå skredterreng.