Stor skredfare i Lyngen

Kraftig vind, snø og etter hvert mildvær gir økt skredfare.Spesielt utsatt er Lyngen, der det forventes naturlig utløste skred. 

Sist oppdatert: 27. januar 2023 kl 12.20
SKREDKAMERA: Skredet i Pollfjellet er automatisk detektert av et webcamera som har målt snømassene til en maksimal hastighet på ca. 33 km/h, og skredet varte i 61 sekunder. Foto: regobs.no / Geopævent / skred.AS-TFFK
SKREDKAMERA: Skredet i Pollfjellet er automatisk detektert av et webcamera som har målt snømassene til en maksimal hastighet på ca. 33 km/h, og skredet varte i 61 sekunder. Foto: regobs.no / Geopævent / skred.AS-TFFK
Lesetid: 2 minutter

– Vinddreining og noe økende vind utover dagen fører til fortsatt pålagring av fokksnøflak i flere leheng, skriver varsom.no i skredvarslet for Lyngen. 

I dag (fredag) er det meldt skredfare fire for dette området. I morgen skal faregraden ned i tre - i likhet med brorparten av fjellområdene i Nord-Norge, der det er mye vær og vind for tiden. 

– Der det blir størst pålagring kan noen store skred løsne av seg selv, særlig når mildværet slår inn om kvelden. Da kan det også løsne noen våte flakskred under mildværsgrensa, står det også i farevarselet

FAREGRAD FIRE: Stor skredfare i hele Nord-Norge. Størst i Lyngen. Skjermdump: Varsom
FAREGRAD FIRE: Stor skredfare i hele Nord-Norge. Størst i Lyngen. Skjermdump: Varsom

Om belastningen på det vedvarende svake kantkornlaget dypere i snødekket blir stor nok, som at det løsner mindre skred i fokksnøen, kan det også gå naturlig utløste store skred på dette laget noen få steder. 

Fjernutløsning på dette laget vil være mulig.

– Mildværet søndag fuktet snødekket høyt til fjells. Etter dette har det blitt kaldere og snøbyger med kraftig vind har ført til ferske fokksnøflak flere steder. Fokksnøen varierer i tykkelse og hardhet, og særlig rundt tregrensa finnes det mykere partier, står det i farevarselet for regionen.

I skogen er det stedvis mye løssnø. Inntil denne uken har store områder i fjellet vært avblåst med bare rabber og mye stein, og det har særlig vært lite snø på østsiden av Lyngehalvøya.

Etter flere runder med kraftig vind de siste ukene ligger vedvarende svake lag av kantkorn dannet i november og desember, stort sett under hard fokksnø og nær bakken. Enkelte store skred denne uken tyder på at laget fortsatt kan påvirkes høyere til fjells.

Torsdag morgen gikk det et stort naturlig utløste skred i kjent skredbane i Lavangsdalen vest i regionen.

Publisert 27. januar 2023 kl 12.20
Sist oppdatert 27. januar 2023 kl 12.20

Relaterte artikler

snøskred på rundt fjell
Lågare faregrader i heile Noreg

Mot tryggare og meir stabile skredforhold

snøskred bratthet faregrad
Slik gjenkjenner du farene

Her går det oftere snøskred

helikopter over snøkledt fjell
Redningsaksjon på Sunnmøre

Advarer mot utglidning på hardt føre

snøskred
Fraråder ferdsel i skredterreng

Uforutsigbare skredforhold i Jotunheimen og Sogn

snøskred
– Nære på at det gikk skikkelig galt

Stort snøskred ved Rauddalstindane i Jotunheimen

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen