Selv om den aller viktigste sikkerhetsregelen i fjellet er å unngå å bli tatt av skred, må alle frikjørere vite hva som skal gjøres dersom det skjer. Fri Flyt har komprimert pensum i skredsøket i andre leksjon av sikkerhetskolen.
AVGJØRENDE FASE: Når skreduhellet er ute er det viktig å holde hodet kaldt og gjøre ting riktig. Øv på søking med både sender/ mottaker og søkestang, og vit hvordan du graver mest mulig effektivt. Illustrasjon: Didrik Magnus-Andresen
Lesetid: 3 minutter
Sjekk alle punkter: Alle turer i skredutsatt terreng må starte med en rutinemessig gruppetest av sender/mottaker. En i gruppen skrur sin sender/mottaker over på søk mens de andre stiller seg opp med en avstand på minst to meter. Alle enhetene skal identifiseres med pip og avstandsindikasjon. Hvis en enhet ikke gir utslag eller indikerer feil, må sender/mottaker repareres eller erstattes. Ikke legg på tur uten. Dersom batterikapasiteten er under 70%, bør batteriene byttes. Gruppen bør også sjekke resten av ABC-utstyret som kreves for å gjøre et søk. Spade og søkestang skal alltid med.
Følg med hver torsdag framover for nye runder med sikkerhetstips!
SØK
Trykk på bildet for større illustrasjon.
A) Signalsøk
Dersom én eller fler i gruppen blir tatt i skred. Kom deg først og fremst i sikkerhet og sørg for ikke du også blir tatt. Følg godt med på offeret/ene og registrer hvor du så de sist. De vil garantert ikke befinne seg over dette punktet.
Søk systematisk over skredområdet.
Se også etter synlige gjenstander i overflaten.
Første tegn på signal gjenkjennes ofte med lyd/lyder.
Rekkevidden på sender/mottaker økes ved at enheten dreies om alle akser. Disse bevegelsene gjøres i hodehøyde, for at du lettere skal registrere det første lydsignalet.
Søk i snøskred
1. Som oftest er avstanden til målet stor i begynnelsen av søket. Hold derfor høy fart. At presisjonen er lav har liten eller ingen betyding på dette punktet.
2. Farten senkes betydelig når en nærmer seg den skredtatte.
3. Når du er under fem meter unna skal sender/mottaker senker mot snøoverflaten i langsom forflytning for høy presisjon.
B) Grovsøk
Arbeid rolig og konsentrert.
Unngå brå bevegelser.
Sender/mottaker skal holdes vannrett foran deg.
Følg med på retning og avstandsanmerkningen.
Beveg deg i pilens retning.
Dersom avstandsanmerkningen øker, er du på vei bort fra den skredtatte. Snu, og
følg pilen.
Sett ned farten etterhvert som du nærmer deg.
C) Finsøk
Hold sender/mottaker helt ned mot snøoverflaten og fortsett søket i en rett linje til du du finner punktet med lavest mulig avstand. Sett fra deg spade eller liknende for å markere punktet.
Trykk på bildet for større illustrasjon.
D) Punktsøk med søkestang
Fra det punktet du nettopp har funnet fortsetter søket med en søkestang. Markeringsfunksjonen på sender/mottaker skal ikke gjøres før den skredtatte er funnet med søkestang. Produsentene har ulike løsninger på hvordan dette gjøres, men de fleste har en knapp for dette.
Fra punktet du nettopp markerte med spaden skal du stikke søkestangen vinkelrett inn i snøen. Lag en spiral ser du starter i midten og følger mønsteret med en avstand på 25 cm.
Flere skredtatte
Fortsett å søke, dersom flere er tatt av skred. Avhenging av hvor mange som er med i letingen, kan gruppen deles opp for ulike oppgaver. Etterhvert som de reddede graves frem, skru av sender/mottaker så raskt som mulig.
Tips
Pass på å feste søkeren godt til kroppen, slik at det ikke er risiko for at den blir revet av om du selv blir tatt i skred. Det er også påvist at mobiltelefoner kan forstyrre signalet til sender/mottaker. Oppbevar disse derfor godt fraskilt.
GRAVING:
Den største feilen som blir gjort ved utgraving er at utgravingssektoren ikke er stor nok. Pass på å ikke tråkke over luftlomma til den skredtatte, og sørg for sideveis tilgang til offeret.
V-formet graveteknikk
Gravingen gjøres mest effektivt når mannskapet stille i en V-formasjon.
De to første stiller seg med en spadelengdes avstand, mens resten tår med to spadelengders avstand. En mann pr. 80 cm av v-ens lengde.
Ved flate skredmasser skal v-ens lengde være 2 x begravingsdybden. I bratt skredmasse, 1 x begravingsdybden.
Den første redningsmannen graver langsetter søkestangen mot den skredtatte.
Roter hvert femte minutt på hvem som står i front og graver.
Snøen graves ut i blokker vinkelrett på overflaten. Grav i et halvmåneformet kuttemønster. Ved andre halvmånekutt, brekk løs mot den åpne delen av v-en. Forsett med å brekke løs på hvert halvmånekutt. Flytt deg/dere bakover mot søkestangen for å stikke ut neste halvmåne.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.