Da GoPro kom med sitt første 360-kamera (Fusion) leverte de et ubrukelig system med en like elendig programvare. Det har de fått orden på med GoPro MAX.
SER ALT: Med kameraobjektiv på begge sider fanger GoPro Max alt som skjer rundt deg. Bilde: Christian Nerdrum
Heldigvis er det ikke nødvendig å forstå hvordan et 360-kamera fungerer for å kunne bruke det fra A til Å. Men det grunnleggende prinsippet er at GoPro Max filmer alle vinkler til enhver tid ved hjelp av to linser som er festet på hver siden av kamera.
Du velger selv utsnitt og hvor mye vidvinkel du vil ha og trenger. Siden mange kun ønsker filmer i stående format, er GoPro MAX og andre 360-kameraer etterhvert blitt det foretrukne valget for ski- og brettproffer som er aktive på sosiale medier. Der det gjerne er stående filmer som gjelder.
Hvis du spiller av en rå-film fra Max-en, så har du en film-fil som dekker alt rundt deg. Det kan kanskje sammenliknes med et vellykket forsøk på å lage et kart ut av en globus.
At du alltid treffer er også det enorme fordelen med dette kameraet. Her er det ingen ting som slipper unna, uansett hvor slurvete du har vært med monteringen av kameraet.
Overgangen mellom de to linsene virker å være relativt sømløs, og det kommer antakeligvis av at det er en liten overlapp mellom de to linsene på kamera.
Hvis kameraet er festet direkte til en hjelm uten forlenger, risikerer du en synlig overgang mellom de to kameralinsene. Det innebærer også at du bør være litt obs på hvordan vinkler kameraet når du filmer.
Trikset er å ikke sette objektet midt i denne sømmen.
På forgjengeren GoPro Fusion var det faktisk to minnekort i kameraet. Noe som vitnet om at det var to ulike kameraer som filmet på hver sin side.
Heldigvis er det bare ett minnekort å forholde seg til i Max. Brukeropplevelsen til forgjengeren var rett og slett horribel. Brukeropplevelsen med Max er både relativt intuitiv og underholdende.
Når du tar filmen inn i programvaren, kan du i prinsippet gjøre hva du vil med den og velge akkurat det utsnittet du ønsker deg.
I den ene enden av skalaen kan du lage såkalt «little planet», der vidvinkelen er så stor at du lager sirkulære bilder der den du filmer ser ut som han/hun står på den bitteliten jordklode – for eksempel.
En morsom effekt med et absurd uttrykk som mange vil mene er litt oppbrukt. Vi synes fortsatt det er morsomt.
Men du kan også trekke ut helt normale utsnitt der ingen vil kunne vite at det er filmet med et 360-kamera.
GoPro Max er omtrent like smal som en vanlig GoPro Hero, men den er høyere. Akkurat litt for høy til at det ikke ser spesielt bra ut på en hjelm. Men den er, om ikke annet, mindre enn forgjengeren.
Max er også litt tyngre enn en GoPro Hero, noe som i stor grad også tilskrives et større batteri. Og det er kanskje ikke noe man skal klage på, for det kan jo aldri få nok av.
På hver side av kamera er det to identiske linser som stikker ganske mye ut.
Det gjør at du må være litt ekstra påpasselig, for å ikke skade glasset. Max-en leveres med et beskyttelsesetui du bør passe på å bruke når du legger kameraet vekk.
På den ene siden av kameraet er det et display der du kan se hva du filmer. Da viser den et normalt modus og ikke 360-moduset (heldigvis).
Displayet er berørings-følsomt, slik at du kan styre det meste av funksjoner på selve kameraet.
Likevel er det fortsatt en del enklere å gjøre dette med appen, som er blitt ganske så grei og stabil å koble seg opp mot.
PROGRAMVAREN TIL GOPRO MAX
Hvis du vil ha full kontroll på sluttproduktet, må du importere filene inn på en datamaskin og bruke programvaren GoPro Player.
Her kan du bestemme filenes oppløsning, helt opp til 4K.
Men jo mer du zoomer, desto lavere oppløsning får filmene i realiteten.
Går du for et større utsnitt, blir det mer informasjon i filene. Rå-fila er nemlig 5,7 K.
Når du får importert filene inn programvaren er det bare å begynne å strekke og dra.
Langs en lineær tidslinje kan du legge inn nøkkelpunkter der du justerer deg inn på utsnittet du ønsker deg. Hvis du vil forandre dette i selve klippet, legger du inn et nytt nøkkelpunkt med ny justering og utsnitt.
I programvaren kan du bestemme hva slags overgang du ønsker fra nøkkelpunkt til nøkkelpunkt.
BRUK AV APPEN
Den raskeste og enkleste måten å etterbehandle filene er å ta de inn i appen. Måten du lager en film er enda enklere enn i GoPro Player.
På mobilskjermen ser du filmen din spille. Filmen lages i sanntid mens du bestemmer utsnitt og vinkel. Dette gjør du med kombinasjonen av to fingre på skjermen og trekker inn og ut, samt at du flytter telefonen rundt som om du filmer det som skjer på skjermen.
Nesten som at du er i VR-verden.
Den høyeste oppløsningen du får ved å bruke appen er 1080p.
Men, om du skal ha disse filmene ut i sosiale medier, så bør du uansett vurdere å lage de i et stående format.
Det kan du gjøre uten å beskjære en liggende fil, slik du antakelig ville gjort om rå-filmene kom fra et vanlig kamera.
Så går du for stående format, så kan vi faktisk ikke lage på oppløsningen - selv når du bruker mobil-appen.
HELT STABILE BILDER UTEN STABILISERING
Siden du filmer i en 360-graders sfære til enhver tid er det i prinsippet ingen ting å stabilisere. Filmene som kommer ut av Max er derfor helt rolige til enhver tid.
Det har side absolutte fordeler, men om du filmer fra eget perspektiv kan det faktisk bli litt for jevnt, hvis du ønsker å få fartsfølelsen frem i filmen.
MAX HOLDER HORISONTEN HVIS DU TAR EN BACKFLIP
En annen sprø effekt som kommer med Max er at horisonten alltid er rett. Også hvis du skulle finne på å gjøre en backflip med kamera på hodet.
Programvaren låser seg også i en (farts)retning, slik at hvis du legger inn en 360 på veien, så blir kameravinkelen stående mens kroppen roterer.
Å FILME VANLIG MED GOPRO MAX – 1080P
GoPro Max kan også filme som en vanlig GoPro Hero.
Da leverer den til gjengjeld litt mer vidvinkel enn Hero, men oppløsningen går ned til 1080p. Noe som kanskje er i minste laget for enkelte.
LYDKVALITETEN PÅ GOPRO MAX
Lydopptaket er også 360 på GoPro Max. For filmprodusenter som holder på i vanskelige forhold, er Max til tider et funn. Ikke bare er lyden god, den er også god mot vindstøy og andre typer bråk.
Ved et par anledninger har vi end opp med å bruke lydfilene fra Max fremfor det som er tatt opp med profesjonelt lydutstyr.
STORT BATTERI
Det er mye prosessoraktivitet i Max, og med to kameraer på jobb trengs det mer strøm. I følge GoPro skal batteriet vare i 45 minutter.
Om det er for kalde vinterdager også? Helt sikkert ikke. Legg kamera et varmt sted, så varer batteriet lenger.
STILLBILDER PÅ MAX
Litt undervurdert på Max er at du kan ta stillbilder i 360-modus. Da har du en vanvittig vidvinkel som ingen andre kameraer er i nærheten av å matche. Oppløsningen blir på 18 MP, men du må nøye deg med jpg.
Du kan også ta panoramabilder, eller vanlige bilder med (relativt) normalt utsnitt.
TIMELAPSE OG TIMEWARP
Timelapse og timewarp er morsomme effekter som kan krydre filmsnutten. Spesielt når du i tillegg kan bruke 360-effekten. Oppløsningen på filene blir dessverre litt redusert, så ønsker du full trykk i bil
VOICE COMMAND
Er du stø på engelsk, med tydelig uttale så er det verdt å sette på voice-command i menyen. Av/på-knappen funker jo også bra, men i enkelte tilfeller kan det være greit å prate litt sammen.
«GoPro start filming»! Kan være kjekt å bruke om du har montert kameraet utenfor rekkevidde.
EKSTRAUTSTYR
Det kommer ikke med noe annet ekstrautstyr enn et par fester som kan setes på en kurvet hjelm eller en flat flate. Det du i tillegg bør skaffe deg, er en teleskopstang. De billigste variantene er gode tok for det meste og koster ikke mer enn 200-300 kroner.
Fri Flyts videoavdeling har alltid med seg en Max på tur, og den blir brukt mye. Årsaken er den utrolige fleksibiliteten dette kameraet gir. Faktisk så velger vi oss en GoPro Max fremfor den vanlige GoPro Hero 9 på 8 av 10 anledninger. (Her kan du lese test av GoPro 9, og testen av vidvinkelobjektivet GoPro Max Mod)
På en tagning, enten det filmes fra egen hjelm eller om du filmer noen andre, vil du alltid være garantert å treffe. Og så lenge du kommer nærme nok objektet, er sjansene for skikkelige blinkskudd veldig store.
Kvaliteten er topp, som den alltid har vært hos GoPro, selv om du må være påpasselig med med de utstående kameralinsene. Vanntett er det også.
Prisen på 5500 kroner synes vi det absolutt er verdt. Innholdet er kraftigere enn størrelsen tilsier og det følger med. Inkludert i dette er en fantastisk programvare til både mobil og datamaskin. Det bør nevnes at det finnes en interessant konkurrent i Insta 360, der du kan kjøpe en modulbasert enhet hvor du kan skifte ut stort sett alle deler og forme det til enten en vanlig POV eller et 360-kamera som Max.
Her kan du se film av hvordan Go Pro Max fungerer. Klippet som blir brukt er hentet fra serien Versus, som er laget av Fri Flyt i samarbeid med Arc´teryx.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.