Enten du er i heisen, i skibakken eller på topptur, kan kulden ødelegge det som ellers kunne vært en fin opplevelse på ski. Her får du gode tips til hvordan du bør håndtere kulde når du kjører ski.
FÅ HETTA: Det er mye god varme i å dra hetta over hodet. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 6 minutter
Midt på vinteren kan det fort være mellom -20 og -30 grader når du skal på topptur eller i skibakken. Feil klær, for lite klær eller dårlige forberedelser kan ofte være forskjellen på en god og dårlig dag.
For ikke å nevnte at det også kan være farlig.
Det handler ikke kun om hvilke klær du bruker på kalde dager på tur, det handler også om hvordan du forbereder deg, eller hvordan du legger opp turen i forhold til kulden. I verste fall kan du forfryse deg.
Isolasjonsjakke og tynn dunjakke bør være med på alle toppturer. Vi har testet flere aktuelle modeller fra merker som North Face, Mammut, Arc’teryx og Rab - og sist ut fra svenske Haglöfs.
– Gi deg i tide. Ta vare på hverandre i gruppa, er en annen kald, foreslå pause, eller å dra hjem. Forfryser du deg, ødelegger du for videre skisesong, sier Henning Reinton i Fri Flyt.
Men det finnes også en hel rekke konkrete tips til hvordan du skal takle kuldegradene når du er på tur. Noen av tipsene bør/må du absolutt følge, mens andre er mer omdiskuterte og subjektive, slik som for eksempel varmesåler/varmesokker.
Her får du likevel flere gode tips fra Fri Flyt om hvordan du gjør en kald dag til en god dag på ski. Tipsene her er gode generelt for skikjøring, og særlig i skianlegg. Nederst i saken finner du også gode tips når du skal på topptur.
For komfort i støvlene er gode skisokker avgjørende. De beste ski- og alpinsokker har gjennomtenkte materialer og presis passform - og er varme og behagelige. Her får du vite hva du bør se etter og hvilke skisokker som er best.
Tips til kalde skidager
1. For det første må du ha varme nok klær. Den vanlige riggen med ullundertøy, skallklær og en mellomlagsjakke er ikke varme nok til skikjøring i 15 minus. Ha flere lag ull utenpå hverandre.
2. Få tak i de tykkeste variantene av ullundertøy(kan gjerne være fra ekspedisjonsserien fra produsenten). De er mye tykkere og varmere enn de typisk tynne plaggene som er på tilbud og nå brukes året rundt. Dermed er de også mye varmere.
3. Få på deg noe som varmer beina, ikke bare masse lag på overkroppen. Ulike isolasjonsbukser er topp, ta eventuelt bare flere lag med ullunderbukser .
4. Ikke være redd for å ta i bruk den dunjakka som du egentlig ikke bruker på ski, som mangler heiskortlomme og annet type utstyr.
5. Skallklær gir lite varme, mens fôrede skiklær er vesentlig lunere. Har du slike plagg, er det ingen tvil.
13. Det er stor forskjell på støvler og særlig innerstøvler når det gjelder varme. Redaksjonen har god erfaring med å bytte til Intuition i vanlige alpinstøvler.
En god og varm dunjakke er det beste å ha når kulda biter. Vi har testet tykke dunjakker til de kalde dagene, ekspedisjonsjakker og tynne isolasjonsjakker som varmer godt og tar lite plass i sekken.
14. Om du fryser og har tilgang til varmestue, innelunsj eller et varmt sted for en kaffepause: Ta støvlene helt av, varm føttene inne. Et tips er å stikke dem inn ermene på dunjakka. Pass for all del på at føttene ikke blir fuktige, sett dem for eksempel på den tverrgående bjelken som er under bordplata. Etter en slik pause, som gjerne kan komme tidlig på dagen, er erfaringen at beina ofte holder seg varme resten av dagen.
16. Varmesokker er dyrt, men fint. Sett dem på laveste nivå i starten og skru opp hvis du likevel fryser. Du skal ikke kjenne varme fra dem. En litt skummel ting med varmesokker er hvis de blir litt fuktige og klamme, for eksempel ved at du har dem nedi et par litt tette sko i varm bil før du drar på ski. Når støvelen etterhvert kjøles ned, blir den fuktigheten et problem, og hvis du for eksempel går tom for strøm mot slutten av dagen, kan det bli en kald ettermiddag. Det samme kan skje om du starter med for høy temperatur på sokken
17. Varmesåler er omdiskutert, og mange velger nå sokker i stedet. Men det er ingen tvil om at slike holder mange tær varme hver eneste vinter.
Nå får du app-styrte varmesokker i merinoull, kompresjon og oppladbare batterier. Aldri mer kalde føtter, med andre ord. Her har du fem varianter fra 850 kroner og oppover.
Det viktigste rådet når du skal på topptur i kulda, er å legge inn en ekstra margin når du går på tur. Kulden gjør det farligere å gå feil, eller øker risikoen dersom du blir liggende skadet.
1. På topptur handler det om store endringer i aktivitetsnivå og varmeproduksjon, altså om å treffe med påkledningen på ulike deler av turene. Du er kald når du starter, blir varm når du går, før det blir kaldt å stoppe opp/kjøre ned igjen.
2. Mange foretrekker å starte tynnkledde, siden du går deg varm. I sprengkulde funker ikke dette. Da må du ha på deg mer klær fra starten av. Hvis ikke risikerer du at du bare blir litt varm på kroppen, samtidig med at du fryser på tær og finger. En god erfaring er at du må være på grensa til å ha for mye klær på overkroppen, slik at du har varme å spre ut i ekstremitetene (tær og fingre altså).
3. Men så gjelder det å ta av seg i tide, før du begynner å svette. Lag for lag. Behold uansett noe på hodet, hendene og slik at det ikke eksponeres direkte for kulde.
4. Bruk innervott eller innerhanske, også kalt liner i de vottene eller hanskene du starter å gå med. Det er kjapt å ta ut igjen når du ikke trenger den.
5. Ta gjerne med en diger dunjakke som du bare kan ha rett utenpå de andre klærne og som gir instant varme.
6. Ekstra lue i sekken. Har du én tjukk lue som vanligvis er for varm til vanlig bruk, er den topp!
7. Ekstra votter/hansker i sekken er bra på alle turer. Nå tar du de varmeste du har.
8. Isolert fjellduk til nødsituasjoner.
9. Velg en rute der du kan holde deg mest mulig i sola.
Vinteren er den beste tiden å sykle på sti, er det mange som mener. Se filmen med sykkelekspertene som forklarer hvorfor sykkelen ikke bør parkeres når snøen faller og minusgradene kommer snikende.
Norske Heat Experience vil gjøre frossenpinner bedre rustet i vinterkulda med batteridrevne klær.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.