Goggles, skibriller, alpinbriller eller slalåmbriller - uansett hva du kaller de er goggles´ene avgjørende for en god opplevelse på ski. Men hva skal du se etter i jakten på nye skibriller? Og ikke minst; Hvilke goggles er best til både skiheis og topptur?
Sist oppdatert: 23. februar 2023 kl 06.00
STORT UTVALG: Lenger ned finner du stor test av en drøss forskjellige goggles. Foto: Tore Meirik
Arbeidsoppgavene til en skibrille er mange. Goggles skal hovedsak gi beskyttelse for øynene mot vær og vind, men også resten av ansiktet som blir dekket av brillene.
Med rett valg av briller, vil «glasset» i linsene enten senke lysinngangen, eller heve kontrastnivået, slik at du ser bedre i lite eller flatt lys. Farge på linsen er også med på å styre bruksområdet til linsene.
Det skjer stadig nye gjennombrudd innen linseteknologi, men også på design og utforming har det skjedd mye. Utfordringen med dugg på linsen har vi fortsatt, men også det er blitt bedre.
Skibriller har økt i størrelse de senere årene. En brille som for ti år siden ble ansett som stor, ville i dag sett ut som en barnebrille til sammenlikning.
Merk at til topptur kan fortsatt mindre briller være veldig godt egnet – de tar mindre plass i sekken og passer ofte godt sammen med mer minimalistiske toppturhjelmer. Ja – noen velger å droppe goggles på topptur, og heller gå for litt store solbriller.
Hvor store skal skibrillene være?
Store briller gir et større synsfelt og oversikt. Dette er én av brillenes aller viktigste oppgaver, slik at du ser mest mulig opp, ned og til sidene.
En annen fordel med større briller, er at det har mer luft mellom glass og hud, slik at de står bedre imot for dugging.
Velger du for smått, vil du se rammen i brillene til enhver tid i stedet for omgivelsene rundt deg. Dermed mister du oversikt og får unødvendig begrenset reaksjonstid.
Men kjøper du for store briller, vil ikke lenger skum-rammen dekke fjeset skikkelig, slik den er beregnet å gjøre. Det kan bli glipper og brillen vil oppleves som ukomfortabel i tillegg til at den ikke fungerer som den skal.
Glipper i skummet vil dessuten slippe inn kald luft og snø.
Ergo: Gå for en så stor skibrille som mulig uten at det ser rart ut eller at det blir glipper. Den skal sitte godt rundt hele ansiktet og føles komfortabel.
Hvordan skal hjelm og brille passe sammen?
Mange goggle-produsenter lager også hjelmer. På den måten sikrer de at brille og hjelm matcher 100 %.
Hvis du vil mikse brillemerke og hjelm-merke, så må bør du forsikre deg om at kurvene mellom brille og hjelm passer – enten ved å teste eller at produsentene garanterer for brillen du ønsker deg.
Dersom brille og hjelm ikke passer sammen, får du uønsket glipp i pannen, og i verste fall er brillen så bred at den ikke får plass i hjelmen.
I vår test av goggles er alle brillene prøvd sammen med en rekke forskjellige hjelmer.
Barne-, dame- og herrebriller
Som for det meste annet, er goggles tilpasset barn, damer og herrer. Dessverre for damene, finnes det flere herremodeller enn damemodeller og den viktigste forskjellen er at herrebrillene generelt er litt større en damebrillene.
Barnebriller er naturligvis også mindre, i tillegg til at de generelt er litt enklere av hensyn til prispunkt.
Dugg
Unngå dugg for alt det er verdt. Ofte kommer dugg som konsekvens av brukerfeil.
Det vanligste er å få fukt på innsiden av glasset fordi du har tatt av deg brillene i snø- eller regnvær eller at du blir varm og svetter inni brillene. Eventuelt gått på snørra i pudder og fått masse snø inni brillene.
Spesielt utsatt blir brillene når skum-rammen blir våt fordi det snør eller du har falt i snøen. Denne snøen vil smelte til vann og legge seg i skummet. Dermed vil vannet fordampe når det varmes opp av kroppens varmestråling. Det er nesten ikke til å unngå at denne dampen kommer på innsiden av brilleglassene.
Går du på trynet, er det heller ikke lett å unngå at brillene blir fylt med snø. Da er ofte den eneste løsningen å dra hjem og tørke brillene. Ikke tørk innsiden av brillen med verken hender, hansker, papir, lommetørkle eller ei sånn fille som ofte følger med brillene. Innsiden har et skjørt antidugg-belegg, som blir ødelagt. Eneste løsning er å legge fra seg brillene og la de tørke. Hvis du eventuelt må vaske innsiden; Skyll med kaldt vann og la brillene lufttørke.
Det er av slike grunner uttrykket double-goggle-day blir laget. Rutinerte skikjørere har alltid et ekstra sett med briller i sekken.
En god mellomløsning er å ha et ekstra sett med linser som du kan bytte med.
Skumrammen rundt brillene
Skumrammen spiller en stor rolle i hvor dugg-bestandige er. For det første er det avgjørende hvor langt unna brilleglasset ligger unna din perspirerende hud. For det andre er det viktig hvordan dette skummet puster og kvitter seg med fuktig luft som igjen er kilde til dugg.
Mange produsenter frister med trippelt lag av skum, som skal gi optimal komfort og tilpasning for brukeren.
Hvor mye silikon som ligger blant skummet er en vurdering produsenten tar ut fra hvor tett og solid brille-rammen skal være.
Generelt sett er brillene enklere med færre lag med skum, slik at de rimeligste oftest er utstyrt med ett lag skum-ramme.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.