Pulsklokke kan være praktisk og fint å ha med på topptur og randonee. Men hvilke kvaliteter og funksjoner bør en klokke til topptur ha, og er funksjonene til å stole på?
PULSKLOKKE TIL TOPPTUR: En klokke til topptur bør ha et minimum av funksjoner og kvaliteter. Bilde: Christian Nerdrum
Lesetid: 6 minutter
Pulsklokker blir stadig smartere og det finnes gode grunner til å bruke de på topptur.
Denne saken er hentet fra arkivet.
Vi har fått god hjelp av løpsansvarlig Anders Hendis fra Braasport, og vår egen testansvarlig Øyvind Aas til å nøste opp i hvilke kvaliteter en pulsklokke bør ha til toppturbruk.
Hendis har over flere år hatt god oversikt på hva som finnes av modeller og funksjoner i pulsklokkene, mens Aas både tester og bruker pulsklokke daglig både i jobb og fritid.
Det finnes ingen pulsklokke som er spesielt laget for akkurat dette formålet, men det finnes klokker som tilfredsstiller stort sett alt du måtte trenge og ønske til denne type bruk.
Du får nå avanserte treningsklokker med mange nyttige funksjoner fra et sted rundt 2000 kroner. De klokkene som er mye rimeligere enn dette mangler en del funksjoner som er nyttige for toppturer og trening.
For hvis du er ute etter en pulsklokke du skal bruke til topptur er det noen funksjoner som er spesielt viktige. Høydemåler og GPS kommer vi ikke utenom. I dagens klokker er det ofte en kombinasjon av GPS og et barometer som gir deg informasjon om høyde over havet.
HVILKE KLOKKEMERKER HAR DE FUNKSJONENE VI ØNSKER I EN KLOKKE TIL TOPPTUR?
– Nesten alle pulsklokker fra de kjente merkene som Polar, Suunto og Garmin har innebygd GPS. Med en GPS-klokke får du også informasjon om hvor mange høydemeter du har gått og farten du går i eller har gått i.
Temperaturmåler, pulsmåler og kart kan også være nyttige funksjoner på topptur. Det er ikke så mange klokker som har kartvisning, siden skjermene er såpass små, forklarer Anders Hendis.
HVA ER AVGJØRENDE KVALITETER FOR EN PULSKLOKKE HVIS DU VIL BRUKE DEN TIL TOPPTUR?
– Barometer er viktig for at høydemålingen skal være nøyaktig. Nyere klokker kalibrerer høydemålingen automatisk ved å pare GPS og barometer-informasjonen.
Navigasjonsmulighet er nyttig og kompass er også smart å ha på klokka. Stort sett de dyreste klokkene tilbyr kart på selve klokka, noe som kan være nyttig i fjellet.
At batteriet varer mange nok timer med GPS-logging og navigasjon er også viktig. De rimeligste klokkene gir deg bare 3-4 timer treningstid med GPS-logging. Er det kaldt kan batteriet vare enda kortere, sier Øyvind Aas.
NÅR BLIR DET FOR ENKELT, SLIK AT DU LIKE GJERNE KAN BRUKE DEN ENKLESTE VARIANTEN?
– Hvis klokka ikke har barometer, kompass eller utvidet satellitt-dekning kan det bli mer frustrasjon enn nytte.
Kort batteritid bør også være en deal-breaker, da toppturer gjerne tar flere timer enn den vanlige treningsturen rundt i nærskogen, mener Aas.
HVA ER DET NÆRMESTE VI KOMMER EN TOPPTURKLOKKE?
– Det er ikke klokker som er laget spesifikt for topptur, men pulsklokker omtales mer som multisportklokker i dag, og det er ikke uten grunn. Det er titalls forskjellige treningsprogrammer på mange av multisportklokken.
Alpint og ski er ofte med, og her kan du tilpasse skjermbilder for å kunne se det som er viktig for deg. Klokker fra 2000-3000 kr og oppover har etterhvert fått ekstremt mange muligheter og funksjoner.
Med integrert GPS og pulsmåler på håndleddet er det ofte bare software som setter begrensninger for bruken. Det er likevel slik at toppmodellene gir en del ekstra i form av ekstra lang batteritid og noen av de har til og med kartvisning på skjermen.
Mange klokker har også en «tilbake til start» funksjon som guider deg tilbake til startpunktet hvis du trenger det.
Enkelte modeller (som Garmin Fenix 6) har også egne alpinfunksjoner som gir deg informasjon for hver tur du tar i bakken.
Tid, høyeste hastighet og gjennomsnittshastighet for hver tur kan du lese av i heisen på vei opp. Dette går automatisk - klokken merker når du er i heisen og når du kjører utfor bakken, sier Hendis
FUNKSJONER I PULSKLOKKEN SOM ER NYTTIGE TIL TOPPTUR
Værmelding
Pulsmåling
Kompass
Temperaturmåler
Vertikal hastighet
Samlet stigning/nedstigning
Avstand til destinasjon
Tilbake til start (Track Back)
Smartfunksjoner: Viser anrop og meldinger på klokken - så slipper du å rote unødvendig mye med telefonen. Selv om det er utsikten og opplevelsen som bør være i fokus!
ER DET NOEN KVALITETER OG FUNKSJONER BRUKEREN NÅ FAKTISK KAN STOLE PÅ, MEN SOM IKKE VAR STABILT NOK TIDLIGERE?
– GPS funksjonaliteten er betraktelig bedre og mer stabil enn for bare noen år siden. Nå brukes det flere satellitter, og hos noen flere systemer samtidig for å oppnå økt stabilitet og presisjon. (GLONASS (russisk system) / GALILEO (europeisk) / GPS (amerikansk).
Pulsmåling på håndleddet har også kommet på et nivå som gir mer enn gode nok data for en topptur, sier Hendis.
NOEN FUNKSJONER DU IKKE VILLE STOLT PÅ?
– Selv om noen av klokkene har kart, vil det ikke være aktuelt for andre formål enn lett navigering. Det vil ikke være tilstrekkelig for å vurdere terrenget med tanke på for eksempel stup eller snøskredfare.
Med en liten skjerm er det ikke så lett å få en god oversikt over terrenget. Men det kan være nyttig for å få en oversikt over hvor man befinner seg, sier Hendis.
– Flere nye Garmin-klokker har en funksjon for måling av oksygenmetning i blodet. Denne skal hjelpe deg med å unngå høydesyke og bedre forutsigbarheten rundt akklimatisering til høyden.
Da denne er basert på den optiske måleren på håndleddet vil den ikke alltid være helt nøyaktig. Skal du bevege deg opp i store høyder ville jeg ikke latt klokka ta de viktige avgjørelsene for når du kan gå videre.
Pulsmåling i håndleddet er nå ganske standard på mange klokker. Dette er likevel ikke helt presist og til å stole på under alle forhold. Er du opptatt av å disponere kreftene på tur og bruker puls som rettesnor for ikke å åpen for hardt, bør du bruke ekstra pulsbelte i tillegg.
Klokker med barometer vil også gi deg oppdatering på lufttrykk og da også værutvikling. Du må nok uansett lese værmeldinger før du går i fjellet.
Hvis turen din går på kanten av stup bør du ikke stole på klokkas kart- og gps for å være sikker på at du ikke går på overhengende skavler.
Moderne GPS-er er nøyaktige, men kanskje er ikke kartinformasjonen presis nok til å vise om du er på rett side av fast fjell, sier Øyvind Aas.
FEM PULSKLOKKER SOM PASSER TIL TOPPTUR
Garmin Fenix 6-serien: Alle funksjoner du måtte trenge både for topptur og all trening. Solar versjonene har i tillegg solcellelading integrert i skjermen.
Garmin Forerunner 945: For gramjegeren. Betydelig lettere og mindre innpakning enn Fenix-serien. Har også kart.
Polar Grit X: Polar sin toppmodell i multisportkategorien. Prisgunstig klokke som har det de fleste trenger. Ikke kartvisning.
Suunto 7: Kan brukes Google-apper. Proppet med funksjoner. Eget fargekart som kan lastes inn i klokka.
Suunto 9: Kan brukes mot Google-apper. Fult av funksjoner og 80 ulike sportsmoduser. Kraftig batteri og barometrisk høydemåler.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.