Det finnes nesten like mange forskjellige systemer for utløsing som det fins techbindinger, derfor må du sette deg inn i utløsingsfunksjonen til bindingen - før du legger ut på tur.
Techbindinger er betydelig lettere i vekt enn tradisjonelle alpinbindinger. De er også mer kompliserte og har ikke like god utløsingsfunksjon.
Hvordan de skal justeres varierer fra modell til modell.
– Det kan det være alt fra 0 til 4-5 mm forskjellig avstand fra bakhuset til skoen. Selv om det er bindinger av samme merke, så har de gjerne ulike krav på denne avstanden. Det er viktig å få dette riktig, sier skiekspert Lars Magnus Voldset i Braasport i filmen du finner i toppen av saken.
Guider og tips til prepping av alpinski og tilpassing av skiutstyr. Sliping av stålkanter og voksing skiene kan du gjøre selv. Her lærer du også å stille inn både alpinbindinger og toppturbindinger.
De letteste toppturbindingene mangler såkalt fremovertrykk. Derfor må lengden mellom fram- og bakbinding være lengre enn støvelen, slik at skien kan bøye seg uten at det blir for trangt eller for mye plass.
Dette løses ved at man monterer bindingene (eller skrur på justeringsplaten) slik at det blir glipe mellom hælbindingen og støvelhælen.
Techbindinger uten fremovertrykk leveres ofte med en mal (vanligvis en slags plastkile) som forteller hvor stor glipen skal være.
Techbindinger med framovertrykk justeres oftest med en skrue bak, som skal stå i flukt med bindingshuset, som på alpinbindinger. Sjekk instruksjonsheftet som følger med bindingen, så er du sikker.
Hvis du leier utstyr eller kjøper nytt toppturoppset i butikken, så vil bindinger og støvler være ferdig innstilt.
Spesialtilpassede såler vil kunne sørge for bedre skiopplevelser, og gjøre deg til en bedre skikjører.
Justere bakhuset
Eksperten viser oss et eksempel med en binding fra ATK og toppturstøvel fra Tecnica.
– For eksempel her, når jeg setter skoene her nedi, så er det en viss avstand her mellom sko og binding. Det kan man justere med en skrue bak her for å skyve bakhuset fremover eller bakover.
Og dette er viktig å få riktig, så hvis du er i tvil, så anbefaler Voldset å ta kontakte med en butikk som hjelper deg.
Sjeldent DIN
Svært få techbindinger har ISO-godkjent utløsingsfunksjon, og derfor brukes sjelden DIN-begrepet på techbindinger, selv om tallene kan minne om hverandre.
De aller letteste toppturbindingene mangler muligheter for utløsing, men det blir vanligere og vanligere, også for relativt lette toppturbindinger å ha utløsing.
En feilinnstilt binding vil kunne ha fatale utfall - enten fordi den ikke løser ut, er slarkete eller rett og slett løser ut for tidlig. Her er våre beste tips til hvordan du stiller inn dine alpinbindinger.
Selv om techbindinger ikke har godkjent DIN-skala, så har de fleste tall som skal tilsvare DIN. Dermed bør techbindinger justeres på samme måte som alpinbindinger: veier du 80 kilo bør bindingen settes på sju eller åtte, og du kan justere dette opp eller ned etter hvert som du bruker bindingene.
Merk for øvrig at de fleste techbindinger har en låsefunksjon i frambindingen, som skal brukes i motbakke. Dette låser foten fast, slik at utløsingen ikke fungerer, og må derfor ikke brukes når du kjører nedover.
Kraftige toppturbindinger
Kraftige toppturbindinger er enda en annen kategori, som gjerne har et bakhus som minner om en vanlig alpinbinding.
En feilinnstilt binding vil kunne ha fatale utfall - enten fordi den ikke løser ut, er slarkete eller rett og slett løser ut for tidlig. Her er våre beste tips til hvordan du stiller inn dine alpinbindinger.
Her får du vite hvilke toppturstøvler som er best i test og hva du bør tenke på når du skal kjøpe randonee sko.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.