HELST IKKE SÅNN: Denne type stativ, der du setter skiene sammen og henger de etter skituppene er både praktisk og lett å lage selv, men eksperten anbefaler det absolutt ikke.
Lesetid: 3 minutter
Nå er det vel litt for sent, men ski og brett fortjener litt ekstra omtanke før det stues bort, slik at utstyret er «fit for fight» ved sesongstarten.
Det er egentlig ikke mange timer med ugunstig klima før stålkanter ruster og basen begynner å tørke.
Derfor bør du egentlig være obs på hvordan du oppbevarer utstyret hver gang du kommer hjem fra fjell og bakke. Å fikse skadene du får på stålkanter, bindinger og base på grunn av feil lagring kan koste deg dyrt.
Guider og tips til prepping av alpinski og tilpassing av skiutstyr. Sliping av stålkanter og voksing skiene kan du gjøre selv. Her lærer du også å stille inn både alpinbindinger og toppturbindinger.
1. Ingen lagringsvoks
Skiene har det bedre med et tynt lag med skivoks. Det spiller ingen rolle hvilken type, og det blir ikke bedre om du overdriver mengden. Voksen forhindrer at undersiden tørker ut. Oppbevar ski og brett med voks på. Når sesongen kommer, kan du skrape det av før første tur.
Setter du inn skiene med voks, så hindrer du dessuten fukt å trenge inn mellom base og stålkant, som i andre omgang kan forårsake rust på stålkanten inne i skiene!
2. Smuss og jord
Den siste turen for sesongen har en tendens til å ende i jord og gjørme. Vask skiene og fjern fuktig smuss for å unngå at dette ruster skiene eller setter seg og lager merker.
3. Lagring i skitrekk
Et tett skitrekk gir et svært ugunstig klima for en ski. Ta de ut av trekket og tørk både ski og trekk før du (helst ikke) legger de inn igjen.
4. Lagring i takboks
Det samme gjelder også skiboks. Når ski og brett legges inn takboksen, er det stort sett alltid sammen med snørester. Når denne snøen smelter blir boksen full av fuktig kondens og kanskje vannpytter som gjør at stålkantene på skiene ruster. Det er heller ikke spesielt gunstig for bindingene.
5. Fuktig klima
Spesielt hvis utstyret ikke er tørket før lagring, så er det heller ikke sikkert de tørker nok til å motstå rust hvis klimaet der de lagres er fuktig og kaldt. Litt rust på stålkantene tåler skia og det kjøres greit av, men rust vil helst ikke ha.
Ideelt sett bør det være en jevn temperatur under tretti grader. Blir det for varmt, kan dette også gå ut over trekjernen i skia.
6. Vått og fuktig gulv
Folk flest har begrenset med lagringplass og kan ikke alltid velge å vrake i oppbevaringssteder, men pass på at det ikke er fukt i gulvet det skiene står, eller at det står i nærheten av et sted det kan renne vann.
BRA FOR SKIENE: Oppbevaring på veggen, opp fra gulvet, én og én ski med sålen innover er en fin løsning som skiene vil akseptere.
GREIT: Så lenge bøtta skiene står i er drenert så skiene står tørt, vil dette være en akseptabel måte å lagre skiene på. Ikke av de mest praktiske løsningene, kanskje. Men det krever ingen oppheng og systemet kan flyttes.
PÅ VEGGEN: Knotter på veggen tar lite plass, men må også tilpasses bredden på skiene ganske nøye, så hvis du bytter ski eller plass på skiene, så må du også lage nye hull.
For 600 – 700 kroner har du stort sett det som trengs for å kunne slipe stålkantene på alpinskiene selv. Slik gjør du det.
Kommentar fra skiekspert
Skiekspert og skimaker Endre Hals anbefaler i tillegg at skiene lagres skrått, stående med sålen ut hver for seg.
– Sånne stativ hvor skiene settes sammen og henges opp etter tuppene er med hundre prosent sikkerhet ikke bra. Det vil ødelegge formen på skiene, sier skimaker Endre Hals.
Hals er industridesigner og står bak skimerkene EVI og Prog som han lager på egen fabrikk i Oppdal. Her både reparerer han og resirkulerer ski.
Skieksperten anbefaler også å gjøre service på skiene på våren, når skiverkstedene ikke har masse å gjøre.
Skarpe stålkanter og godt preparerte såler øker skigleden både i alpinbakken og på topptur. Her får du et grunnkurs i hvordan du sliper stålkanter og får fram den gode gliden.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.