Hvis du er glad i å stå på ski og er i bakken ofte, blir det dyrt om du skal levere inn skiene til service og plansliping hver eneste gang.
I følge skiekspert Arild Vegstø er sliping av ski noe du godt kan gjøre selv. Alt du trenger er noen filer og en benk med skrustikker til å festet skiene skikkelig.
– Så må du lære deg grunnprinsippene ved sliping av stålkantene, og årsakene til at fila eventuelt ikke tar. Det kan det være flere grunner til, sier skieksperten og tar oss gjennom prosessen.
Sette opp kantgrad – vinkel på stålkanten
For å sette opp rett vinkel på stålkanten må du legge inn fila i et verktøy som vil være satt opp med en gitt vinkel. Her gjelder det å skaffe seg den du vil ha. Det står på verktøyet (vinkelen).
– Fest fila på vinkelen. Gjerne litt skrått, slik at du får et godt anslag, men sørg for at den ikke treffer plater og skistoppere når den føres opp og ned, forklarer Arild som begynner med en relativt grov på skia.
Beleggskanten skal alltid være fra deg. Pressfilholderen inn på såla, slik at du vet at vinkelen blir lik for hvert drag.
Start bakerst og jobb med en vinkel på 90 grader i albueleddet. Høyden på bordet er også viktig. Du må stå stabilt – ikke for høyt og ikke for lavt.
Jobbe deg ned på skia mot toppen i korte drag frem og tilbake. Det er bare i dragene bakover at fila tar. Alle dragene skal overlappes.
– Bruk papir for å tørke bort spon, slik at du ikke får dette inn i fingrene.
Gjør dette et par ganger til med samme fil. Når man setter opp kanten med ny vinkel, så går det ganske mye stålspon av.
Hvis du er usikker på om du filer av hele veien, kan du markere med en tusj som vil forsvinne om du filer videre – så lenge fila tar.
Jobb videre med samme metode til tusjmerkene blir borte.
Fila tar dårlig - det kan være ulike grunner til det
Herding i stålet som gjør at fila ikke klarer å ta tak.
Den hvite veggen i sidekanten stikker for mye ut. I så fall kan du høvle vekk denne. Hvis denne veggen er for høy, vil dette materiale legge seg inn i fila og gjøre den mindre effektiv.
Titanplaten på innsiden av den hvite veggen kan også være for høy. Den kan også høvles vekk med samme høvel.
Fil videre med samme fil helt til du kjenner at det drar likt over hele kanten og at kanten er skarp.
Kanten er skarp, men fortsatt ujevn. Legg inn lengre drag med fila med mindre overlapp.
Bytte til finere fil (400-bryne)
– Kanten er oppe på en 5-6 på en skala fra 1-10. Den kjennes veldig skarp, fordi det er en egg på kanten. Den eggen gjør at neglene henger litt igjen når du drar fra såla og opp. Hvis ikke den blir fjernet, så henger den fast i snø og is, slik at den kan knekke. Da har du ikke noe kant lenger, forklarer Vegstø som understreker at kanten er veldig lite holdbar.
Nå er det på tide å bytte til en finere fil. Begynn med å overlappe her også. Fortsett å tørke av sponet. Etter et par runder med korte drag, kan du gå over på lengre.
Nå er kanten enda skarpere, men det er også masse ujevnheter i kanten.
Tid for bryne (1000-bryne)
– Det er to bryner jeg bruker. En 400-bryne og en 1000-bryne. Så avslutter jeg med en arkansa-stein. Det er den fineste brynen vi har hvis du vil ha en jevn kant. Bruker du den så holder også skarpheten mye lenger. Og kanten knekker ikke, sier Vegstø.
Start med 400-brynen og legg den inn mot kanten og belegget på skiene. Ikke vinkle opp. Følg med tommelen mot toppen og fingertuppene inn mot såla. Jobb deg frem og tilbake. Du kan høre at eggen tas bort. Det kan du også kjenne med neglene, at denne nå blir borte.
Bryne sidekanten
Med 400-brynen skal du nå file sidekanten. Mange vil foretrekke å bruke vinkel på dette og det er også det tryggeste hvor du er redd for å bomme på vinkelen. I så fall legger du brynen inn i vinkel-verktøyet
Bryn på samme måte som du filte sidekanten tidligere. Resultatet nå er helt greit, men fortsatt ikke optimalt. Du er nå på en 6-7 i skarphet på en skala fra 1-10.
1000-bryne på beleggskanten
Nå skal du pusse kanten glattere og glattere både på beleggs-siden og sidekant. Når en kant er jevn og fin, skal du kunne legge inn tommelen og gli den bortover kanten uten at du skjærer deg – fordi kanten er jevn uten skader.
Arkansas-bryne hvis det skal bli perfekt
Vil du ha kanten enda litt bedre og sterkere, gjør du det samme med arkansas-brynen. Vil du på en 10-er i skarphet legger du inn 7-8 ekstra minutter med denne.
Arild Vegstø på Sport1 i Lørenskog (Snø) stiller som skiekspert og loser oss gjennom følgende emner innen skiprepping:
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.