NETT SOM DAG: Når det lokale skisenteret bare hadde åpent på kveldstid i ukedagene, måtte Knut-Hendrik Lajord og resten av frikjøringsgjengen i Sogn skru på lyset selv. Bilde: Vegard Aasen.
Lesetid: 9 minutter
Hodelyktene du kan lese om i denne sammenlikningen:
Før dere arresterer oss, må vi gjøre det klart med en gang: Lumen er ikke alt når det kommer til lys i mørket. Selv om en hodelykt reklamerer med 5000-6000 lumen betyr ikke det nødvendigvis at du ser bedre enn med en som har betraktelig færre lumen. Dessuten er det ikke alle produsentene som er like pålitelige når det kommer til oppgitte lumen på sine lykter.
Kvaliteten på lyskjeglen hodelykten leverer er minst like viktig som hvor sterkt den lyser.
Hvis ett punkt er svært lyssterkt og måles til de ekstreme lysmengdene og områdene rundt ikke matcher, vil det sterke lyset kunne virke like forstyrrende som opplysende.
Men når det er sagt, så er det likefullt fascinerende hvor lyst det kan bli på natten – for går du i anskaffelse av en av hodelyktene i oversikten, vil livskvaliteten etter mørkets frembrudd fremstå som en like stor revolusjon som hodelyktenes utvikling de siste årene.
Nordnorske Moonlight har gått i bresjen for utviklingen av hodelykter de siste årene og er dominant i skisentre rundt i landet der det jaktes pudder også etter mørkets frembrudd med sine hodelykter som er skreddersydde for offpistkjøring og terrengsykling i bekmørke.
Andre store produsenter som Lupine og Magic Shine har begge kommet med noen elleville hodelykter det siste året. For ikke å snakke om de svenske produsenten LedX og Lumonite fra Finland.
Her får du en oversikt over noen av de råeste hodelyktene som i hovedsak er beregnet for frikjøring, terrengsykling og orientering - etter mørkets frembrudd.
Under punktet på lysspredning, oppfatter Fri Flyt at det er et sprik i definisjonen hos de ulike produsentene.
Ta derfor dette punktet med en klype salt.
MOONLIGHT – Bright as day 12000
Det er nesten ikke til å fatte hvordan en bedrift i Nordnorge kan lede utviklingen av hodelykter, men med sine 12000 lumen er det vanskelig å slå Moonlight når det kommer til lys i mørket.
Bright as day 12000 er absolutt ikke blant de letteste lyktenhetene i oversikten, men til å levere såpass mye kraft er 290 gram likevel overraskende lett. På grunn av den ekstreme varmeutviklingen er det nødvendig å bygge den opp med kjøleribber, samt en vifte for å holde temperaturen nede. Vekten ligger i hovedsak i styringsenheten og det kraftige batteriet som trengs for å gjøre natten om til dag.
Moonlight er veldig brukervennlig med lett tilgjengelig knapper som enkelt kan brukes med votter og hansker. Bright as day leveres med flere monteringsmuligheter, da de benytter seg av samme montering som GoPro. Forlengelseskabel, hodebånd til lykten og lader følger med.
Dette er en lykt som i stor grad er utviklet for å drive med raske sporter i mørket, som frikjøring eller terrengsykling. Frifluftsmagasinet Ute har testet Moonlight Bright as day 12000 og omtaler den som den ultimate hodelykta til frikjøring.
Lykten er så godt som vanntett og tåler stort sett alle for mer for bruk - også når det snør og sprutregner.
Her kan du se en film av Veri Media der disse lyktene er i aksjon. Filmen er laget for Fjellsportfestivalen i Sogndal.
Lumen (oppgitt av produsent): 12000 lm
Lysspredning: Vid / middels / lang lyskjegle
Vekt lampe / total med batteri: 175 gram / ikke oppgitt
Batteri: Ikke oppgitt
Brukstid: Ikke oppgitt
Pris: Over 11000 kroner
LUPINE – Alpha
Når hodelyktprodusentenes Porsche hevder de lager den kraftigste hodelykten på markedet med sine vanvittige 7200 lumen, så har de nok ikke tatt med Moonlight Bright as day i sammenlikningen. Hvis vi later som at den ikke finne, så er nok Lupine Alpha kongen på haugen. Med denne lykten kan du lyse 840 meter med et velkomponert orkester av 6 led-lamper i ulik design som gir et ekstremt kraftig, men likevel behagelig lys av høy kvalitet.
Gjennom en app kan du selv styre hvordan lyset skal se ut i form av styrke og lyskjegle avhengig av egne preferanser, aktivitet og hensyn til batteriforbruk.
Ulike festeordninger gjør det lett å sette den på sykkelen, på hjelmen eller på en strikk rundt hodet.
For å lettere kontrollerer lykten, kan du koble den opp mot en fjernkontroll med bluetooth eller styre den med mobilen. Du kan stille inn styrken i hele 11 trinn.
Indikatorer med led-lys gir deg gode indikatorer på innstillinger og batterikapasitet.
Lykten er vanntett ned til 2 meter etter IP 68-standarden og tåler en god del juling.
Lumen (oppgitt av produsent): 7200 lm
Lysspredning: 2 x ultra vidvinkler blant de 6 linsene
Vekt lampe / total med batteri: 225 g / 655 g
Batteri: SmartCore 13,2 mAh
Brukstid: 1,20 timer (100 %), 3,15 timer (4000 lumen) 10 t (1500 lumen), 20 t (800 lumen)
Pris: 13000 kroner
LEDX Cobra 6500
En svenskprodusert hodelykt som ifølge produsenten leverer hele 6500 lumen. 8 led-pærer er festet på et metallhus med kjølende ribber og gir deg lys i to timer ved full effekt om du bruker det største batteriet.
Lyset skal være komfortabelt og ekstra bredt med en spredning på 13-84 grader. LedX har nemlig laget en løsning der lyset kan spres enda litt ekstra til sidene når det trengs, slik at lysspredningen begynner omtrent ved føttene dine og flere hundre meter frem.
Temperaturen på lyset er på 6500 kelvin.
Lyktene er bygget for å tåle fukt og slag, slik at du kan bruke de i all slags vær, men har ingen IP-godkjenning for værbestantighet.
Du kan feste lampen på hjelmen, men da trengs det egne fester levert av LedX. Alternativt må du bruke hodebåndet som lykten leveres med. Det finnes et utall variasjoner med pakker du kan kjøpe på LedX Cobra. Noen bruker den til og med doble lykter på hodet.
Nok en lykt som hevder å være den kraftigste på markedet. Skal vi tro på produsenten, leverer Magic Shine Monter 8000 som i navnet: elleville 8000 lumen.
Fem dioder skal gi et bredt og komfortabelt lys. Lyktenheten står alene med diodene i en metall av hus som kjøles ned med vifte og lameller. Lyktens stråle går hele 315 meter med en spredning på 32 og 21 grader.
Monter er hovedsakelig laget for terrengsykling i mørket, men det finnes også monteringsbraketter til hjelm der de bruker systemene til Garmin.
Magic Shine skal tåle en god del fukt og slag. Ladingen skjer med USB-C.
Lumen (oppgitt av produsent): 8000 lm
Lysspredning: 32 og 21 grader
Vekt lampe / total med batteri: 150 g / 367 g
Ladetid: 9 timer
Batteri: Li-ion, 7.2V 10,000mAh med USB-C PD
Brukstid: 1,5 timer (100 %), 3,25 timer (50 %) 6 t (25%), 12 t (10 %)
Pris: 3500 kroner
SILVA EXCEED 4X (2300)
Ikke av de aller kraftigste lyktene i denne sammenlikningen, men Silva Exceed leverer et kvalitetslys med god fleksibiltet og ulike festemuligheter rett på hodet, hjelmen eller sykkelen.
Tross at det «bare» er 2300 lumen lyser likevel 220 meter.
Dessuten er den litt mer kompakt enn de fleste konkurrentene, og lyktdelen veier ikke mer enn 129 gram.
I boost-modus får du 2300 lumen over en kortere periode. Uten boost, leverer lykten 2000 lumen på det meste. Imponerende 4 timer om du kjøper den mellomste batteripakken på 7mAh.
Silva Flow Light-funksjonen optimaliserer lyset ved å tilte på lykthodet. Tiltes det nedover blir lyset bredere, slik at det passer for aktiviteter som løping. Tiltes det fremover, får du en lengre lysstråle for raskere aktiviteter som frikjøring, terrengsykling og langrenn.
Tåler mye regn og snø, slik at du kan bruke den i all slags vær. Oppfyller IPX5-standarden.
Denne lykten leveres med flere batterier, og kan kjøpes med ett på 5mAh eller 10 mAh eller denne på 7mAh. Går du for den minste får du en totalpakke på 258 gram.
Lumen (oppgitt av produsent): 2300 lm
Lysspredning: Ikke oppgitt
Vekt lampe / total med batteri: 120 g / 364 g
Batteri: Li-ion, 7.0mAh Li-Ion
Brukstid: 4 timer (100 %), 8 timer (50 %) 12 t (25%), 40 t (minimum lys)
Pris: 3199 kroner
OLIGHT H67 12000
H67 har 6 LED-dioder og kombinerer oppsettet med en såkalt TIR-linse. Det skal i følge produsenten gi et bredt synsfelt gjennom hele lysregisteret, i tillegg til et sterkt punktlys.
12000 lumen er ikke småtteri, men dessverre har denne lykten en stor hake: nemlig at lysstyrken dropper fra 12000 til 6000 etter to minutter for å beskytte pærene. Lykten har en kjølevifte, men det er tydeligvis ikke tilstrekkelig for at lysstyrken skal kunne holde seg lenger.
Hodelykten har GoPro-kompatible lyktefester, slik at lykten kan plasseres på hjelm, sykkel og andre festebraketter.
Selv med tykke hansker skal strømbryteren være lett å betjene, lett tilgjengelig på toppen av lykten.
H67 har innebygget bevegelsessensor som gjenkjenner bevegelsesmønstret ditt. Lykten kan på den måten gi optimal lysstyrke under aktiviteter med høy fart som frikjøring og terrengsykling – og redusere lysstyrke under statisk bruk for å spare strøm.
Lumen (oppgitt av produsent): 12000 lm (kun i to minutter før den går til 6000)
8 pærer på 1000 lumen lysstyrke hver. Den leverer ikke 8000 lumen av den grunn, men både prisen er et appellerende punkt hos Trygg Polaris.
Trådløs fjernkontroll gjør at du har full kontroll på lykten uten at du trenger å ta hendene bort fra styret hvis du sykler med den. Dessverre kommer det ikke feste til skihjelm for denne lykten, men det kommer med strikk eller en brakett med borrelås i pakken så du kan montere den på en sykkelhjelmen.
Lyshodet er laget i aluminium og laget for å gi en god spredning av lyskjegle.
Inkludert batteriet, har Trygg Polaris en relativt lav totalvekt sammenliknet med de fleste andre modellene i sammenlikningen. Men lykten er ikke spesielt lett.
Lumen (oppgitt av produsent): 8000 lm
Lysspredning: Ikke oppgitt
Vekt lampe / total med batteri: 195 g / 350 g
Batteri: Li-ion 7.4V 9000 mAh
Brukstid: 1.5 time (100%), 3 timer (50%) 6 timer (25% eller blinkende)
Pris: 1599 kroner
LUMONITE – Leader
Lumonite leader er en relativt lett hodelykt med åtte lysdioder festet i et aluminiumshus med kjølende ribber.
Produsenten oppgir 5581 lumen og en rekkevidde 370 meter.
Lyset kan justeres i fire trinn.
Ifølge frifluftsmagasinet UTE gir Lumonie Leader et lysbilde som passer aktiviteter med middels møy fart, som orientering, løp og langrenn.
Lykten tåler både regn og snø og er godkjent etter IPX6
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.