Klesprodusentene tar stadig inn over seg ansvaret for samfunnets overforbruk. Vi spurte Brad Boren i Norrøna hvordan vi gir Gore-Tex nytt liv og hvordan et skallplagg kan resirkuleres.
JAKKEN PASSER: For alt vi vet, så bruker Åsmund Thorsen fortsatt sin Sweet Supernaut-jakke fra 2014. Bilde: Christian Nerdrum
Lesetid: 5 minutter
«Ikke kjøp denne jakka». Slagordet stammer fra en Patagonia-annonse fra New York Times i forbindelse med Black Friday i 2011. I ti år har friluftsgiganten preket om klima, og at vi må ta mer ansvar. En kan vel trygt si at Patagonia har gått i bresjen for tekstilindustriens miljøbevegelse, selv om salgstallene til det amerikanske selskapet nok ikke gikk helt ad dundas på grunn av sin egen antipropaganda i det ikke helt ubetydelige tidsskriftet.
Friluftsentusiaster sliter med tvilsomt fortegn ut ut den forrige skalljakken før en ny får plass i garderoben. Kundene får egentlig ikke lov til å ikke kjøpe nytt, men gjør det likevel. Vi klarer bare ikke la være.
«Livstidsservice», sier norske Northern Playground som har lagt seg på den nesten utrolige linjen om at alle ullklær blir reparert i uoverskuelig fremtid.
– Det finnes ikke miljøvennlige tekstiler. Hele bransjen snakker om «bærekraftig tekstilproduksjon». Det finnes ikke. Punktum. Uansett hvilket fiber klærne dine er laget av, har de en betydelig negativ miljøeffekt. Ikke tro noe annet, skriver Northern Playground på nettsiden sin.
I Vikersund har Bergans kommet opp den nye kleslinja Collection of tomorrow, laget med det nyutviklede tekstilmaterialet Spinnova som de mener bruker 99 % mindre vann å frembringe enn bomull. Tekstilet er utviklet av cellulose og avfall. Dessuten kan det resirkuleres om og om igjen. Enda et steg i riktig retning, skulle en tro.
Vi spurte Norges største og viktigste Gore-tex produsent hva vi skal gjør med klærne vi ikke bruker lenger. Om det er fordi du er lei av plagget, det ikke funker som det skal, er ødelagt eller rett som slett er utslitt.
– Vår mening er at det er bedre å kjøpe produkter som vil vare i stedet for å kjøpe kortsiktig. Vi ønsker å være et selskap som lager de beste produktene gjennom ansvarlig materiale og handlinger, sier Brad Boren i Norrøna. Boren jobber i Norrøna som ansvarlig for innovasjon og bærekraft i det norske selskapet.
Som konsument og forbruker møter et klesplagg motstand på mange ulike fronter gjennom en livssyklus.
– Jeg liker ikke lenger hvordan plagget ser ut. Så da henger den ubrukt i skapet. Skal jeg bare la det henge der?
– Gi det videre til noen som vil bruke det, eller selg det på finn.no. Norrøna jobber med annenhåndsstrategi, men vi ønsker å gjøre det på en måte som gir merverdi hvis vi engasjerer oss, ikke bare for å tjene ekstra penger, svarer Brad Boren.
Et raskt søk på finn.no i dag ga et treff på over 2300 Norrøna-produkter.
– Plagget fungerer ikke så godt som det en gang gjorde. Er det noe du kan gjøre for å gi det nytt liv?
– Hvis DWR * (Durable Water Repellent Treatment) er slitt vekk eller produktet er skittent, vil det ikke produktet fungere like bra. Da du bør vaske produktet og legge det i tørketrommelen for å forbedre DWR-ytelsen igjen.
Hvis det fortsatt ikke fungerer bra kan det ha godt av en re-impregnering. Det gjøres etter vask, med en vannbasert og miljøvennlig spray.
Lenger ned kan du lese hvordan du vasker og re-impregnerer Gore-Tex-plagg.
– Stoffet har huller og glidelåsen er defekt. Jeg kan bare kaste det, ikke sant?
– Ikke kast. Det er lett å fikse. Ta kontakt for å få den reparert.
(De fleste ansvarsfulle klesprodusenter har løsninger for slikt, enten det skal være plagg av Gore-Tex, Derimax, Helly Tech eller liknende)
– Er det slik at et Gore-Tex-plagg aldri skal kastes? Hvem kan ta den vurderingen?
– Det er dessverre tider hvor et plagg ikke lenger kan brukes, men ofte kan de repareres og lappes for å leve så lenge som mulig. Jeg har sett over 40 år gamle produkter i vårt reparasjonssenter med lidenskapelige eiere som kan glede seg over å få plagget sitt tilbake.
Selv om vi har jobbet med Gore-Tex og resirkuleringsordninger, er vi ikke teknisk der ennå. Det er noen interessante gjennombruddsteknologier i horisonten.
Den mest ansvarlige måten vil i fremiden være å klippe opp stoffet for å lappe det sammen igjen.
Ideelt sett ønsker vi å bruke det som er mulig fra det nåværende produktet. Deretter bør det forbrennes. Dette er den mest ansvarlige bruksmetoden i dag, frem til vi finner en måte å skille membran fra ytterlagsstoff slik at de er mulig å resirkulere kjemisk.
Vårt mål på Norrøna for 2029 er å ikke ha avfall fra produktene våre. Dette vil bety å støtte innovative måter å resirkulere alt vårt produktavfall, inkludert sluttprodukter. Vi vet ennå ikke hvordan vi skal nå det, men den eneste måten å gjøre det foreløpig umulige mulig, er å gå etter disse målene, forteller Brad.
ANBEFALT LIVSSYKLUS TIL ET SKALLPLAGG SOM IKKE LENGER BRUKES
Et slitt eller ødelagt skallplagg: Reparasjon
Nedsatt funksjon: Vask eller re-impregnering
Brukes ikke lenger: Selges/gi bort
Plagget kan ikke repareres: Leveres til gjenvinning og gjenbruk
SLIK VASKER DU GORE-TEX
Lukk alle glidelåser og borrelåser.
Vask på 40 grader med et mildt vaskemiddel. Ikke bruk tøymykner, skyllemidler eller blekemiddel. Det kan skade stoffets vannavstøtende egenskaper (ikke membranen) og fargen på stoffet. Skyll plagget to ganger om mulig.
Bruk impregneringsspray på ytterstoffet etter vask for optimal vannbestandighet (dette påvirker ikke den vanntette kvaliteten på membranen, men gjør det lettere for vann å prelle av).
Tørk plagget på en lav innstilling i tørketrommelen, eller stryk det på en lav temperatur. Varme hjelper til med å aktivere de vanntette egenskapene på nytt. Plagget må være helt tørt før det pakkes bort.
Her kan du lese Utemagasinets sak om hvordan du vasker turklær - Gore-tex og andre skallplagg, dun, bomull, softshell, superundertøy og ull.
* Alle Gore-Tex-produkter har fått en vannavstøtende behandling (DWR - Durable Water Repellent Treatment) når de er nye. Denne behandlingen forhindrer at stoffet tiltrekker fuktighet og smuss, samtidig som det gir optimal fukttransport til stoffet. Over tid vil vannavvisningen bli slitt bort, særlig på utsatte steder som sete, knær, skuldre og albuer.
For å optimalisere produktets evner, bør det impregneres på nytt etter hver vask, eller når vannavstøtningen ikke fungerer optimalt. Det finnes vannbaserte og miljøvennlige bahandlinger som igjen gjør produktet vannavstøtende. Det sikrer at bare den ytre siden av plagget vil være vannavvisende, som igjen optimaliserer fukttransporten til produktet.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.