– Anbefales for de med lave forventninger. Det er artig å prøve og se om det går. Og når det faktisk går, så blir i alle fall jeg glad, sier Bård Smestad til Fri Flyt.
Store deler av landet fikk en forsmak av vinter denne helgen. I Vassfjellet benyttet superentusiast Bård Smestad seg av forholdene og trakk frem sitt 30 år gamle snowboard, som har støvet i boden i mange år. Dette var tydeligvis dagen for å hente det frem igjen.
– Kvalifiserer dette som heis-sesong-start for deg?
– Nei, da må jeg kunne kjøre på ski ned tilbake der heisen starter. Ikke så viktig med sesong ditt eller datt, det er bare å finne på noe som er morsomt ut fra det man har tilgjengelig av forhold og terreng.
Bård Smestad er viden kjent for å være langt over gjennomsnittlig ivrig på ski, og har kjørt på ski hver eneste måned i flere år. Septemberturen i 2023 gikk til Trollhøtta. I går postet han altså en film der han er på brett i åpen heis i Vassfjellet på sin instagramkonto.
– Heisen er åpenbart ikke åpen for at folk skal stå ski og brett, eller?
– Heisen har vært åpen på søndager noen uker og frem til 15. oktober. Slik at folk kan gå en tur på en tilrettelagt sti på og rundt Vassfjellet, sier entusiasten.
Man sparer 300 høydemeter ved å ta heisen. Det er for lite snø i bakkene til at det kan åpnes for skikjøring, men Vassfjellet Vinterpark hadde kastet på snø både nederst og øverst, slik at det faktisk var mulig å ta heisen med skiene på beina.
Sjekk ut mer av Smestads jakt etter snø:
– Der var noen flere spor enn dine der?
– Søndag var det skispor. Tipper det har vært to-tre personer med ski der på søndag. Fint å gå oppover på snøen, men ned igjen er for spesielt interesserte.
– Ja, hva kan du si om forholdene
– Jeg var der lørdag på også på ca 10 cm snø og søndag lå det ytterligere ca 15 cm snø. Det ligger et myrområde omlag 100 meter sør for Toppheisen der man kan kjøre på ski på, også uten snø. Så der er det fint å teste det første snøfallet, sier Smestad.
Søndag oppdaget han at det var såpass mye snø at han måtte se etter brattere terreng. Noe som resulterte i at han traff berg på vei ned. Dette er åpenbart for moro skyld, men Smestad tar det også som trening.
LES OGSÅ: Bård Smestad lovpriser årets tidlig-sesong, med fine turer til Fløtatinden og Kongskrona:
– Det er jo trening også å bære utstyret noen høydemeter opp og ned. Men man ender ganske raskt med å prøve seg på litt mer utfordrende terreng. Man må skjønne at man må holde igjen.
– Men føret var bra, vil jeg si. Fuktig nysnø som ble mer sugende utover dagen og dess lengre ned man kom.
– Hva var trikset på en sånn dag som dette med mildt sagt tynn base?
– Trikset er å finne terreng som er såpass slakt at man ikke trenger å sette svinger. Skrenser du, så er du på bar bakke. Er det veldig lite snø, så er det myr som gjelder. Man kan prøve lyng også men det er fort gjort å kjøre skituppene fast i ei tue eller vegetasjon.
– Men, snowboard nå?
– Fart er ingen venn når det ikke er noen base. Jeg skjønte at jeg ikke kunne kjøre særlig raskere på ski enn jeg gjorde på lørdag. Med et brett kunne jeg flyte bedre på snøen og ikke nødvendigvis ha større fart. Jeg kjører så sjelden på brett at det gav meg en ekstra utfordring. Og jeg må si at jeg storkoste meg med å vekke til live hjerneceller som ikke ofte er i bruk.
Der Bård holdt på er det masse tuer og mikroterreng å utfordre seg på.
– Jeg burde kanskje skaffe meg et Noboard eller Snurfer. Brett uten bindinger. Da skal det ikke særlig mye snø til eller bakke for å utfordre seg selv.