På toppen av Svartparken i Trysil peker freeskier William Kalfoss ned en bakke i Trysil som bugner av ulike typer rails.
– Dette er det vi kaller en «rail garden». Det er et av mine favorittområder av parken Trysilfjellet, sier han.
Linja han har foran seg er åpenbart ikke helt beregnet for bredden, men William forsikrer oss at det finnes en egen park for helt ferske nybegynnere, samt en litt mer avansert blåpark ved siden av Svartparken.
Vi henger oss på William mens han demonstrerer hvordan det skal gjøres i det han hopper inn på railene både med og uten rotasjon, forlengs og baklengs.
– Her har vi hatt flinke parkbyggere i flere generasjoner. Det er utrolig kult hvor mye innsats de legger ned for at vi kjørere skal ha det bra, sier Kalfoss som mener at parken i Trysil er helt på høyde med de beste parkene i Europa. Da sammenlikner han isåfall med svenske Kläppen, samt Stubai, Saas Fee og Laax i Alpene.
Kalfoss har flyttet til Trysil på grunn av mulighetene Trysilfjellet gir ham, og når han ikke står på ski, så jobber han som trener for ski- og brettlinja på Trysil VGS.
– Trysil har levert god park gjennom mange år nå som vi har fått god utbytte av. Og det er veldig enkelt å tenke Trysil når en skal kjøre park siden de har bra hopp og rails som passer alt fra bredde til elite. Grunnen til Trysil-parken er så bra er at hoppene er bygd «riktig» og tryggere, de er bygd på en måte at en mer krav til kjøreren for å utnytte hoppets potensial, sier landslagstrener i snowboard Per Iver Grimsrud.
I 2019 vant Trysilparken pris for «årets park» under Brettforbundets Snowboard Awards. Grimsrud mener parkene i Norge har blitt bedre gjennom årene, og at også Geilo, Wyller/ Tryvann, Hovden, Vassfjellet og Dombås har tatt steget opp, men at Trysil er en klar kandidat for for denne prisen igjen for 2022.
– Trysil har hatt tradisjon for å lage god park i mange år, og vi er engasjert på et personlig plan. Det er mer enn en jobb, sier parksjef Øyvind Sjøli som mener at en god park også handler om prestisje for Trysil og Skistar.
For eliten finnes Svartparken i Trysil. Den starter (som nevnt) med en lengre rail-garden før man kommer ned til de store hoppene. Her finner du en linje med tre store hopp, og en annen linje med litt mindre hopp.
– Det er jo blitt mer eller mindre et ingeniørfag å bygge park nå om dagen. Her bygges det på grader og millimetere, sier William.
– Landslaget i snowboard har brukt parken mye når de er hjemme mellom konkurranser, I Trysil vet at de at det er bra park for trening og forberedelser til neste konkurranse. Vi bruker mest parken fra mars til april, samt at Trysil har levert utrolig bra park til NM år etter år som har gjort at utøverne kan gjøre de samme triksene som en gjør ute på World Cup, sier Grimsrud.
Se film fra da Skipatruljen til Fri Flyt var på besøk i Trysil.