KALD-DUSJ: William Kalfoss har flyttet til Trysil på grunn av alle mulighetene og tilbudene som Trysilfjellet gir ham. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 5 minutter
– Ja, hva skulle det ha vært? gjentar Kjell Aurmo når han får spørsmål om hva mer han ønsker seg av Trysil. Aurmo fyller 80 i år og har opplevd hvordan Trysilfjellet har vokst siden han begynte å stå på ski her på 70-tallet.
(Denne saken ble først publisert februar 2022)
Han mener Trysil har det meste, men synes likevel at Skistar kunne koste på seg både flere og bredere løyper, samt utvidet heiskapasiteten for å gi mer plass og unngå køer.
– Det kan være på nippet til kø her til tider, sier Aurmo og får frem smilet til programleder Bård Gundersen, som mener at «på nippet til kø» ikke burde være noe stort problem.
Geilo mener alvor med fremtidig satsing. Snart får de taubane mellom togstasjonen og fjellheimen. Takket være Andreas Håtveit kan Geilo også skryte av en av landets aller beste parker.
Ellers synes Kjell det er lite å sette fingeren på. Skigleden er stor hos den spreke 79-åringen. Derfor står han også stort sett på ski hver dag. Og gjør han ikke det, så jobber han som instruktør på skiskolen i Trysil.
– Hvor god er du på ski, da? spør programleder Bård Gundersen.
– Nei, altså. I forhold til alder, så ligger jeg vel i toppsjiktet her i Norge og i verden.
– Er du ikke verdensmester, da?
– Jo, jeg er jo det, sier Aurmo beskjedent. I 2019 ble han verdensmester i sin klasse i Super G.
Et fjell for alpineliten
Trysil er i stor grad et forbilde for andre skianlegg i Norge når det kommer til carving og alpint. En god del generasjoner under Aurmo møter Fri Flyt tre talenter fra juniorlandslaget i Alpint. I Trysil har de et eget område der de legger ned mye tid og trening, sammen med andre lag og landslag fra hele verden.
– Her får vi holde på litt som vi vil. Trysil tilrettelegger for oss på Høgegga, så vi har gode treningsforhold, sier juniorverdensmester i storslalåm Alexander Steen Olsen.
Det er ikke bare alpinister og carvingentusiaster som blir tilfredsstilt på Trysilfjellet. Parken her er også kjent for å holde en meget høy standard.
Ikke bare er Oppdal Norges største skisenter i areal. I følge frikjøringssprofilen Stinius Skjøtskift har Oppdal også Norges beste offpist.
En park i verdensklassen
William Kalfoss har flyttet til Trysil på grunn av alle mulighetene og tilbudene som fjellet gir ham. Han viser oss svartparken og blåparken og forteller hvorfor parken i Trysil er blitt så god.
– Vi har hatt flinke parkbyggere i flere generasjoner. Det er kult hvor mye de legger ned i at vi skal ha det bra. Jeg vil si at det er på nivå med Europas Beste. Det er jo blitt et ingeniørfag å bygge parker nå om dagen. Her bygges det på grader og millimetere, sier Kalfoss.
Trysil flytter parken, gir den ny heis og planlegger helt ny hovedheis fra bunn. I tillegg blir det to helt nye skitrekk i Norges største skisenter.
Finnes det offpist i Trysil?
– Hva gjør du hvis det har snødd 50 centimeter. Drar du i offpisten eller ut i parken? Spør Gundersen
– Nei, da er det rett ut i offpistens, svarer Kalfoss tvert.
– Trysil er vel ikke kjent for å være et pudderparadis?
– Nei, det er ikke det, men det er kanskje det som gjør det fjellet kult for sånne som meg. Du kan finne gode plasser og muligheter for å kjøre flere dager på rad med god snø uten at det er hundre andre som er der ute.
Det spørsmålet er det fler som har stilt seg. Derfor reiste Fri Flyt på dagstur til for å sjekke om myten stemmer - at det ikke finnes offpist på Trysil. Her får du kanskje svaret.
– Hvis folk er her for første gang. Hvor er det greit så starte for å kjøre offpist?
– Vi har et hogstfelt litt nord for Høgegga. Her er det fin helling og lekent skogsterreng som er kult å kjøre uansett nivå. Det er det bratt nok til at det flyter. Ellers så er det litt under stolheiser her og der.
Parken i Trysil bygges med ekstrem presisjon og har tilbud for nybegynnere til elite. En klar kandidat til landets beste park.
Også Skipatruljen i Trysilfjellet er enig med Kalfoss om løssnøtilbudet i Trysil.
– Det er faktisk veldig bra, sier Dag Nordli i skipatruljen og trekker frem poenget med at Trysils gunstige innlandsklima som gjerne holder snøen kald over lengre perioder.
Nordli forteller også at enkelte områder på Trysilfjellet er ekstra utsatt for skred. Deriblant flankene mellom løype 75 (Eksperten) og løype 30, men også sør for løype 28 (Hesten) og videre vest fra løype 1.
Det var også i disse områdene det nylig gikk et skred i Trysil, der utfallet kunne vært tragisk. Den skredtatte hadde ikke på seg sender/mottaker, men ble funnet i god behold av Trysils skipatrulje, begravet av en meter snø etter 15-20 minutter.
Trysilguidene tilbyr offpistopplevelser på Trysilfjellet, med fagmessig guiding utenfor løypene.
Skistars største stjerne har de senere årene blitt det soleklart største skianlegget i Norge. Før pandemien var omsetningen til Trysilfjellet 255 544 434 millioner, mot Hemsedal som er nestemann på listen med 139 276 948 millioner.
I 2020/ 21 var omsetningen imidlertid nede i 91 412 000. Noe som bevitner at Trysils inntekter lener seg på turisme med et klientell som i stor grad kommer fra utlandet.
Da Skipatruljen til Fri Flyt var på besøk en ukedag før vinterferien, var det tydelig at turistene er tilbake i Trysil. Språkene vi hørte i heiskøen var stort sett dansk og engelsk.
Mannen som ble tatt i snøskred i Trysil onsdag lå nesten en meter under snøen mellom 15 og 20 minutter før han ble funnet og gravd opp av skisenterets skipatrulje.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.