/ Oslo

Nå er superpipen i Wyller tilbake

Den tradisjonsrike half pipe-grenen har ligget brakk i Norge i flere år. Nå er anlegget tilbake i Wyller i Oslo.

Sist oppdatert: 1. mars 2022 kl 10.03
Lesetid: 5 minutter

– Vi har ikke noe annet sted i Norge der dette er mulig. Oppsettet er unikt, med en kombinasjonen av en pipe i toppen og big jump i enden, sier snowboardproff Ståle Sandbech.

Kort tid etter at han kom hjem fra sitt siste OL, stod half pipen i Wyller i Oslo klar til bruk, drøyt fire år siden den sist forsvant til fordel for Big Air-satsing.

Det er nå Norges eneste, i det som tidligere har vært en tradisjonsrik gren både i snowboard og ski.

Denne gangen er det også med et stort hopp, altså big jump, i bunnen. I tillegg er det to mindre hopp ved siden av.

Her er test av årets carvingski.

ÅPENT FOR ALLE: Brettprofil Len Roald Jørgensen må finne seg i å dele gratisheisen i Wyller Arena med alt fra nybegynnere til eksperter. Foto: Christian Nerdrum
ÅPENT FOR ALLE: Brettprofil Len Roald Jørgensen må finne seg i å dele gratisheisen i Wyller Arena med alt fra nybegynnere til eksperter. Foto: Christian Nerdrum

Sandbech mener parken gjør at eliten kan trene mer i Oslo enn om Wyller Arena ikke var her. Pipen har riktignok ikke full lengde, men det er likevel den eneste superpipen i Norge.  

Vi skal et stykke tilbake i historien for å finne norske utøvere som har gjort det bra i pipe, men i sin tid var Stine Bruun Kjeldaas, Kjersti Buaas, Terje Håkonsen og Daniel Franck helt i verdenseliten. 

Etter storhetstiden har det vært langt mellom de gode resultatene hos norske utøvere i pipe.

Freeskier Jon Anders Lindstad landet en 13. plass, da han representerte Norge Sotchi-OL i 2014. Sandbech var også med den gangen.

Andreas Håtveit har også to 4. plasser fra X Games i grenen. Også norsk-amerikanske Grete Eliassen har hevdet seg stort i grenen, med to gull og et sølv fra samme konkurranse.

I år var det ingen norske utøvere med i halfpipe under OL i Beijing. Åpenbart fordi dette er en gren det omtrent har vært umulig å satse på i Norge.  

Allerede i 2017 ville Norges Skiforbund og Brettforbundet (da Snowboardforbundet) gjøre half pipe stort igjen. Men det har altså tatt tid, blant annet fordi det koster mye penger å drifte et slikt anlegg.

Ståle Sandbech i Wyller Arena
PÅ HJEMMEBANE: Ståle Sandbech omtaler parken i Wyller som et drømmeoppsett. Foto: Christian Nerdrum

– Nå har det vært to år med pause fra halfpipe. Vi førsøkte bygge pipevegger i 2020, men vi hadde kun én dag med testing før coronaen satte en stopper for alt og stengte verden. I fjor led alle involverte av pandemien med mye usikkerhet og strenge coronatiltak. Vi fikk jo ikke lov å ha arrangement. Flere usikkerheter gjorde at det ikke ble noe i 2021. Men nå er vi på plass igjen, sier arrangement- og anleggsansvarlig i Brettforbundet Sondre Hylland. 

Parken er gratis å bruke, men åpenbart verken gratis å lage eller drifte.  

– Alt er finansiert av en bevilgning på 1,5 millioner fra Oslo Kommune. Brettforbundet, Heming og Nor Freeski har samarbeidet med å få dette på plass i Wyller og sendt en samlet søknad til kommunen, fortsetter Sondre Hylland. 

PIPE-MONSTERET: Utfordringen med en superpipe er prisen. I tillegg krever det både ekspertise og vedlikehold. Foto: Christian Nerdrum
PIPE-MONSTERET: Utfordringen med en superpipe er prisen. I tillegg krever det både ekspertise og vedlikehold. Foto: Christian Nerdrum

I følge Hylland går pengene uavkortet til Skimore Oslo for å dekke kostnadene til å realisere Wyller Arena i form av heisdrift, snølegging, eksterne parkbyggere og vedlikehold. 

Hylland mener det ikke er ofte at kommunene støtter snowboard og freeski på denne måten.  

Nå ønsker han å kopiere denne modellen til flere steder i landet, slik at Brettforbundet og Nor Freeski kan tilrettelegge for et bedre tilbud inn mot alle grenene som huser de to forbundene.  

Derfor er Oslo så viktig for norsk skisport.

Espen Bengtson som er daglig leder i Skimore Oslo, har vært med på å tilrettelegge for superarenaen i Wyller.  

– Vi er stolte av å kunne bygge dette. Wyller Arena utvikles etter behov og tilbakemelding fra brukere og forbundene som står bak. Det kommer vi til å fortsette med så lenge vi får støtte, sier Bengtson. Summene fra kommunen har stadig gått nedover de senere årene. I 2019 lå søknaden på 1,75 millioner. Nå er bevilgningen på 1,5 millioner.  

For å få regnestykket til å gå opp, har Skimore derfor gått fra syv til seks åpningsdager i uken.  

– Dette er jo først og fremst noe som skjer gjennom et samarbeid. Vi er veldig positive, og det går helt opp til eiernivå, fortsetter Bengtson som nå har fått tilbake pipen i Wyller.

Thomas Dølplads på big jump-en i Wyller. Foto: Christian Nerdrum
STORHOPPET: Thomas Dølplads holder gamle kunster ved like i Wyller. Foto: Christian Nerdrum

Bengtson forteller arenaen har flere oppsider, og at de blant annet doser sammen snømassene fra arenaen når sesongen er over, og bruker det til snølagring for neste vintersesong.  

– Hvorfor er det viktig med pipe? Har ikke pipe har forsvunnet litt? 

– Vi må se på det med nye øyne. Du må ikke syv meter over veggen for at skal ha noe for seg. Å kunne kjøre buer er egentlig litt grunnleggende også, uavhengig av om du står på ski eller brett. Dessuten kommer det stadig mer pipe-elementer i slopestyle-arenaen, fortsetter Hylland.  

Snowboarder i superpipen i Wyller
FREKVENTERER: Len Roald Jørgensen blir nok å se mye i wyllerpipen fremover. Foto: Christian Nerdrum

– Overføringsverdien er stor fra halfpipekjøring til alt annet egentlig. Man blir god på ski av å kjøre pipe! Bare se på Tiril Sjåstad Christiansen, som kjørte mye halfpipe før hun fokuserte for fullt på slopestyle, sa tidligere freeski-sportssjef i NSF Christopher Frankum til Fri Flyt i et intervju fra 2018.

Også den gangen var det mye snakk om prisen på pipe, og om dette var noe ski- og brettmiljøene skulle satse på.  

I følge Hylland ønsker også Word Snowboard Federation (WSF) å satse mer på pipe. Fordi Brettforbundet er under WSF, vil også de være med på det – på linje med at de ønsker et løft i alle grener.  

I bunnen av Wyller Arena
TRENGER TILBUDET: Len Roald Jørgensen er fast bestemt på at Oslo trenger en superpipe. Foto: Christian Nerdrum

– Vi har NM i pipe hvert år og har som mål om flere arrangementet på det. Freeskier Birk Ruud er dessuten blant de som utrykker at han vil satse mer på pipe. Har vi ikke et tilbud her hjemme, så må vi ut og trene.  

Selv om pipen i Wyller fremstår som gigantisk, er det ikke en fullskala pipe i lengden. 

Dronebilde av Wyller Arena
SOLID OPPLEGG: Midlene fra Oslo kommune gjør tilbudet i Wyller bedre for enda flere. Foto: Christian Nerdrum

– Med den plassen vi har disponert, så har vi trua på den kombinasjonen av en pipe som går ut i en big jump. Kostnadsbildet er blir et litt annet når man setter det i sammenheng, sier Hylland.  

Pipen er altså gratis å bruke. Sandbech er også klar på en ting:

– Dette passer for alle!

Film fra den nye treningsarenaen med airbag i Marikollen:

Publisert 1. mars 2022 kl 08.14
Sist oppdatert 1. mars 2022 kl 10.03

Relaterte artikler

GJENBRUK: Kunstner og snowskater Camilla Grythe på tur til Tryvann 4. mai - nesten fire uker etter sesongavslutningen i Oslo-anlegget. Foto: Kenneth Erlandsen
Anleggene stenger, men snøen ligger der

Vil ha Skimore Oslo til å utvide sesongen: – Absurd

Se video fra railjam i Tryvann med LTC

Se video: Line Traveling Circus showet i Oslo

PARKENTUSIAST: Eirik Zahl Slora er sportssjef på Wang Romerrike Freeski/Snowboard, og en ivrig jibber. Foto: Fredrik Ouren Jostad
Slik er tidligparken i Tryvann

– Det er en veldig trendy park

TRYVANN: Lørdag åpner Skimore Oslo fra Tryvann-siden av anlegget. Foto: Kristoffer Kippernes
Tryvann åpner oslovinteren

– Det likner på vinter!

SAMME PRIS: Oslo Vinterpark fortsetter med sesongkortprisene som i fjor. Her er daglig leder Espen Bengtson. Foto: Anders Holtet
Skimore har låst strømprisen

– Vi er heldige

Peer Bakke Oslo Skisenter Grefsenkleiva Trollvann Grefsenkollen
Reduserer utbyggingen kraftig

Slik kan nye Oslo skisenter bli

Oslo skisenter
Snø og kulde i hovedstaden

Nå åpner skianleggene i Oslo

Snøkanon Tryvann
Startet snøkanonene på Tryvann

Her går snøkanonene på Tryvann

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen