SÅ KLART: Oppdal har et stort og variert terreng med mye muligheter for alle - også for skiproffen Stinius Skjøtskift. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 6 minutter
På en av 2022-sesongens beste pudderdager får Skipatruljen til Fri Flyt oppleve gigant-anlegget Oppdal Skisenter fra sine aller beste sider.
I et vekslende vintervær med sol og nyfallen puddersnø møter vi frikjørerne Bergljot Støer og Stinius Skjøtskift i bunnen av den nye ekspressheisen i Vangslia på Oppdal. Alt tilsier at dette blir dagen en skal være først i heiskøen for å rekke ut til den urørte snøen før den blir oppkjørt – slik man jo må i alle puddermekkaer, både i Norge og utlandet.
Men ikke i Oppdal, tydeligvis. Her går det rolig for seg. Vi er på plass når heisen starter klokken ti, sammen med 10-15 andre frikjørere med samme hensikt som oss.
Oppdal har hatt en fantastisk vintersesong. I følge de lokale, kanskje den aller beste noensinne. Mens resten av landet har lidd under snømangel og mildvær til langt ut i januar, har Oppdal Skisenter fått stadige påfyll av nysnø. Med ett kortvarig unntak i desember, har forholdene stort sett vært episk.
Det gjør det ikke noe mindre mystisk at vi nesten er alene i heiskøen.
– Er det ikke folk i Oppdal, eller? spør programleder Bård Gundersen.
– Oppdal har nok godt litt under radaren de siste årene. Dessuten satser nok anlegget mer på hyttefolket som kommer fra Trondheim, Molde og Kristiansund, svarer Stinius Skjøtskift.
– Også er det kanskje hakket for langt for Oslofolk?
– Ja, det tar fem timer fra Oslo, så de drar nok heller til Hemsedal og Trysil, svarer Stinius.
Hvis dette er et typisk hytteanlegg, så har nok litt å si at vi er her på en fredag.
Men helt alene er vi jo ikke. Det er tydelig at det klassiske begrepet: Aldri jobbe på en pudderdag også har en viss presedens i Oppdal.
Stinuis er enig at det er litt ulogisk og rart, men mener å se at det har vært en viss oppgang i vinter.
PSST! Hvis du vil får bedre oversikt på Oppdals offpist, så kan du ta en titt på vår offpistguide til Oppdal
Stinius lever livet som profesjonell frikjører. I 2020 vant han den norske frikjøringscupen, og imponerte en hel frikjøringsverden under den prestisjetunge konkurransen Kings & Queens of Corbet´s, som blir avhold årlig i Jackson Hole i USA.
Men i år har det ikke vært nødvendig å reise for å oppleve perfekte skiforhold.
Derfor er Oppdal så bra
På en sesong som dette, er det heller ikke rart entusiasmen sitter litt ekstra løst:
– For meg er Oppdal Norges beste freeride-anlegg. Ikke fordi det er det sykeste terrenget, men fordi det er så mye forskjellig. Det er så stort og du alltid finne ukjørte linjer. Skog, og åpne flanker. Det er litt for alle, sier Skjøtskift.
Andre grunner til at Oppdal seiler opp som en frikjøringsfavoritt:
Store områder mellom, og på siden av de preparerte løypene med lett tilgjengelig offpist.
Mye er forholdvis lite skredutsatt, selv om det er en rekke unntak.
Temperatursvingningene og mildværsperiodene er ikke så voldsomme som på Vestlandet. Dermed holder den gode snøen lengre.
Tross alt bra høydeforskjeller i norsk sammenheng.
Du kan stort sett kjøre på ski til og fra all offpistkjøring, uten lange gåturer og retur med buss/taxi.
Store flanker og ubeskytta fjelltopper gjør også at Oppdal er utsatt for vind. Det er sjelden et snøfall uten fokksnø – et typisk fenomen Oppdal er kjent for.
Mange mener fokksnøen har vært med på å forme frikjørerne i Oppdal til å bli ekstra gode på ski.
– Ujevn fokksnø gjør jo at vi må takle ujevne forhold og lærer oss å stå midt på skia, sier Stinius.
Skipatruljen så ikke så riktignok ikke mye til fokksnøen, på sitt besøk i Oppdal. Såpass mye snø har det vært, at deler av anlegget har slitt med å åpne, da heisen rett og slett har vært snødd ned. Noe som har vært med på å skape en del frustrasjon hos brukerne av anlegget.
– Hva er det som skaper den gode skikulturen i Oppdal?
– Det er jo kjent som en av Norges største alpinbygder. Det er en del gode skikjørere som kommer herfra. Det ligger litt i sjela til Oppdal. At det er ski som gjelder. Vi har et veldig populært skigymnas som produserer mange gode utøvere hvert år. Også har vi (sportsbutikken) VPG som har base her, og det danner seg et bra freeride-miljø rundt det. Det er ikke så stort miljø, men stort nok til at det er kult å bo her og kjøre ski, svarer Skjøtskift som selv har gått på skigymnaset på Oppdal.
De fire anleggene som utgjør Oppdal Skisenter
Oppdal Skisenter består av de fire skiområdene: Vangslia, Hovden, Ådalen og Stølen.
Vangslia er det største og mest komplette anlegget i Oppdal Skisenter, og det er her du finner den nye stolheisen. Frem til nå er det kun denne delen som har vært åpen i ukedagene.
Hovden er brattest, eldst og nærmest sentrum. Kjent som Norges råeste storslalåmbakke, med super offpist på begge sider, og restauranten The Hill på toppen.
Ådalen er en t-krok oppe på snaufjellet som åpner terreng på begge sider.
Stølen er det andre «komplette» anlegget, med blant annet barnebakke. En fun-fact er at Vangslia, Stølen og Hovden har vært arena for world cup i alpint. Hovden har hatt frikjøringskonkonkurranser, men stort sett har disse konkurransene vært avholdt i Ådalen.
Sammen utgjør dette Norges største skianlegg i areal.
I gamledager fantes et opplegg hvor skigjester fra Østlandet kunne reise til Oppdal med tog og få heiskort og overnatting for en billig penge.
Nå må du fikse dette selv, men toget går fortsatt, og heisene snurrer. Du kan booke deg en hytte rett ved bakken, eller hvis du ønsker en ekstra komfortabel overnatting på Oppdal, så kan du for eksempel ta inn på Skifer Hotell, som ligger midt i sentrum.
Aldri jobb på en pudderdag
Når vi snakker om Oppdal, er det vanskelig å komme unna VPG. Et sted som vel kan kalles like mye en institusjon som sportsbutikk.
Bergljot Støer er en av mange skientusiaster på Oppdal som jobber nettopp her.
– Hva gjør det når snør og kommer masse pudder, da stenger butikken, eller? spør Gundersen
– Da er det stengt med skilt på døra, ler Bergljot som tross en spøkefull tone, faktisk tok seg fri tidligere på dagen for å stå på ski i bunnløs puddersnø med Skipatruljen til Fri Flyt.
Følg med videre på Skipatruljen. Neste innslag er fra Oslos Wyller og Tryvann, deretter Skistars favoritt, Trysil.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.