/ Vær

Slik påvirker La Niña vinteren

Væreksperter melder om at vi går inn i en ny La Niña-vinter. For store deler av verden har dette stor betydning for temperaturer og nedbør, men hvordan blir det i Norge?

Sist oppdatert: 17. oktober 2022 kl 12.01
Skilegenden Eric Hjorleifson kommer høyst sannsynlig til å ha glede av værfenomenet La Nina, hvis han holder seg i British Colombia i vinter. Foto: Matchstick Productions
Skilegenden Eric Hjorleifson kommer høyst sannsynlig til å ha glede av værfenomenet La Nina, hvis han holder seg i British Colombia i vinter. Foto: Matchstick Productions
Lesetid: 4 minutter

Blir det mer eller mindre snø for oss i som bor i Norge, og hvordan kommer vi til å merke værfenomenet Niña?

Fri Flyt sendte over noen spørsmål til klimaforsker Rasmus Benestad i Meteorologisk institutt for å høre hva La Niña har å si for kommende vinter. 

– Hvor stor betydning har egentlig La Niña for klimaet i Norge, og på hvilken måte? 

Egentlig veldig liten betydning. Det er andre ting som har større påvirkning, sier klimaforskeren. 

I vår del av verden har vi nemlig allerede kraftige variasjoner i været som overdøver effekten av værfenomenet La Niña.

I en artikkel fra Bjerknessenteret for klimaforskning kommer det likevel frem at et år med La Niña gjerne drar med seg flere stormer over Atlanteren enn vanlig. Mest går dette ut over østkysten av USA og Sør-Amerika.

– Ofte får vi her i Norge restene av disse orkanene i form av mye regn og vind. For eksempel så vi restene av den tropiske stormen «Sally» i Nord-Norge med store oversvømmelser, jordskred og innstilte ferger, står det i artikkelen i Bjerknessenteret.

La Niña er et værfenomen som kjøler ned store deler av Stillehavet. Konsekvensene er sterkere passatvind enn vanlig, og havet utenfor Peru og Ecuador blir kaldere enn normalt. Det gir naturligvis også ringvirkninger for det globale klimaet.

La Niña er motparten til værfenomenet El Niño.

Her finner du oversikt over hvor det kommer mest snø i Norge og resten av Europa.

LA NINA: Slik er bevegelsesmønstret til La Niña
LA NINA: Slik er bevegelsesmønstret til La Niña

– Blir det vanligvis mindre snø med dette værfenomenet? 

– Det er mer eller mindre null korrelasjon mellom snødybde og La Niña (eller indeksen for El Niño), svarer Benestad. 

Dette gjelder altså for oss i Norge.

Men mange skiinteresserte husker kanskje skifilmen Attack of La Niña fra 2011. En klassiker fra Matchstick Productions med skihelter som Mark Abma, Sean Pettit, Jacob Wester og Ingrid Backström som boltret seg i snømengder de aldri hadde opplevd maken til. 

De la skylden på La Niña og oppkalte filmen etter værfenomenet.

I British Colombia er La Niña kjent for å produsere mer snø, og generelt generere lavere temperaturer enn når det motsatte fenomenet El Niño opptrer. 

Filmen (Attack of La Niña) er nærmest en hyllest av værfenomenet - der La Niña spille en helt avgjørende rolle.

Spesielt de nordlige delene av USA og deler av Canada opplevde de altså et snøvær uten like. Og sånt blir det gjerne god skifilm av. 

Segmentet til Sean Pettit er i ettertid blitt hyllet som tidenes beste. Norgesvennen Jacob Wester sin opptreden var heller ikke langt unna. (Du finner såkalte athlete-edits til Jacob Wester og Pettit nederst i artikkelen).

– Hvilke steder i verden vil kjenne mest på dette med tanke på snø eller mangel på snø? 

– De største effektene av La Niña  ser vi i tropene, der det ikke er snø, men det er mulig at La Niña  har noen målbare effekter i Britisk Columbia, Andesfjellene (se sak) eller i Himalaya, skriver Benestad. 

STORT: Ideéen bak Let´s Go Get Small ble til for et par år siden da Dave Treadway fikk et fotografi fra en gammel venn med bilde av en av de høyeste toppene sør i British Colombia. Bilde: Fred Arne Wergeland
STORT: Dave Treadway gjør det han kan best ned en fjellside i de sørlige deler av British Colombia. Bilde: Fred Arne Wergeland

– Kan det være noen oppsider med La Niña? 

– Ja, slike naturlige variasjoner skaper en mer dynamisk verden som igjen har en effekt på natur og dyreliv. Ofte bringer La Niña med seg regn over Australia og deler av Afrika, men i den siste tiden har det kommet voldsomme mengder som har skapt store utfordringer, svarer Benestad til Fri Flyt. 

Analyser av modellsimuleringer tilsier at vi får mer intense svingninger i takt med global oppvarming. Et kraftig La Niña kan gjøre at den globale oppvarmingen flater ut midlertidig, men det varer bare et enkelt år vanligvis, og så peker det oppover igjen, står det på meteorologisk institutt sine nettsider. 

For ordens skyld dette skikjørerne i Attack of La Niña:

Mark Abma, Sean Pettit, Eric Hjorleifson, Rory Bushfield, Henrik Windstedt, Cody Townsend, Jacob Wester, Ingrid Backstrom, Bobby Brown, Gus Kenworthy, Richard Permin, Colby West, James Heim, Callum Pettit, Alex Schlopy, Russ Henshaw, and Torin Yater-Wallace.

Publisert 17. oktober 2022 kl 11.37
Sist oppdatert 17. oktober 2022 kl 12.01

Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen