Tilbudet er foreløpig bare tilgjengelig på nett, men skal etter hvert også komme i Yr-appen.
Ifølge produktutviklingssjef Støver Jensen i Yr er den nye funksjonen laget i samarbeid med «spesialbrukere» som bønder eller folk i hav- og turistnæringen, som har et særlig behov for langtidsvarsler.
For Fri Flyts brukere, vil tjenesten gjøre det lettere å planlegge turer.
Samtidig understrekes det at tilbudet er tilgjengelig for alle.
– Vi håper at det nye varselet hjelper folk i hverdagen. Der kan de sjekke om det kommer til å bli kaldere fremover, eller varmere. Eller om det blir våtere eller tørrere, forklarer Støver Jensen.
For å lage det nye langtidsvarselet, er det brukt tre ulike værvarslingsmodeller med opptil 100 forskjellige værscenarioer. Målet er å finne det mest sannsynlige værvarselet.
Ifølge Yr vil varslene først og fremst si noe om den forventede utviklingen og trenden i været de neste 21 dagene. Jo lenger ut i perioden man kommer, desto mindre detaljert blir varselet. Mens man de første dagene kan se nedbør time for time, vil man i uke tre for eksempel bare se sannsynligheten for nedbør.
Varslene vil også se annerledes ut enn de vanlige værvarslene, med verken symboler eller eksakte temperaturer. I stedet vil man se temperaturspennet for hver dag, med en sikkerhetsmargin i begge ender.
Dette er for å ta høyde for usikkerheten i langtidsvarslene.