/ Geilo

– Han er verdens beste på det han gjør

Apropos det som skjedde da Mikkel Brusletto Kaupang sprengte alle grenser i Vestlia på Geilo.

Sist oppdatert: 14. mai 2024 kl 14.28
NIVÅ: Mikkel Brusletto Kaupang setter en dobbelcork til forward i Vestlia på Geilo.
NIVÅ: Mikkel Brusletto Kaupang setter en dobbelcork til forward i Vestlia på Geilo.
Lesetid: 4 minutter

– Alt han gjør er sjukt. Det hadde vært sunt for ham å akseptere at han er verdens beste på det han gjør. Han er verdens beste på sine premisser, sier freeskiekspert Bendik Øye. 

Øye snakker om Mikkel Brusletto Kaupang fra Geilo. Freeskitalentet har satt fyr på internett den siste uka, med stunts i Vestlia som folk knapt trodde var mulig å gjennomføre på ski. 

I landingen av det største hoppet i Vestlia har Kaupang & co plassert et plastrør, som en eksklusiv elite av landets ski- og brettfolk presset grensene på forrige uke. Ifølge Øye var det Kaupang som gikk av med seieren blant alle de drøye triksene som ble gjort. 

– Det er nok ikke noen som har gjort dette før, nei. Mikkel gjør en switch dobbel 990 til forward. Han lander på railen og går rett i lock med høyreskia, stopper rotasjonen og kjører ut framlengs. Han har sikkert store ambisjoner i sitt eget hode, men jeg tror ikke han har skjønt sin egen verdi, sier Øye entusiastisk til Fri Flyt.

Kaupang får ikke skrytt nok av talentet fra Geilo.  

– Alt han gjør er med stoisk ro. Samme hvor vanskelig det er. Halv tyngdekraft. Han har en kode vi andre ikke har. Det er så mange tidspunkter der andre ville fått panikk, men han blir med og lander. Han bare står i det. Helt ekstremt.  

Kaupang skal ha gjort flere doble som han ikke var fornøyd med. Dessuten prøvde han det samme trikset dager senere, fordi det var litt finere vær. Aldri skal han ha vært ute av kontroll, og ifølge Øye var alle forsøkene bra. 

– Hvordan oppsto denne vår-økta på Geilo? 

– Vi lurte på om vi skulle gjøre noe skikkelig, men så endte det opp med at Andreas Håtveit fikk klarsignal fra Geilo om å gjøre det han ville i Vestlia sammen med Mikkel Kupang. 

Dermed stilte Ski Geilo med heis og heiskjører fra 12.00-19.00, samt tråkkemaskin til fri disposisjon for Andreas Håtveit som satte opp en drømmepark i Vestlia helt på tampen av sesongen.

Andreas Håtveit prepper
ARBEIDSKAR: I tillegg til å lage parken jobber Andreas Håtveit jobber også som trener for Geilo IL av og til. Foto: Bård Gundersen
LES OGSÅ
Bilde av Andreas Håtveit fra Geilo
STUTT: Den modererte staven er jibbernes svar på FIS-regelverket.

– Hva slags opplegg var dette?  

– Geilo ville gi litt tilbake til de lokale heltene, også var de vel keen på markedsføring. Dette er en verden som er umulig å nå frem til, med mindre det skjer generisk. Og det skjer best med iPhone og sosiale medier i disse dager. 

– Hvem var invitert? 

– Det var ikke noen invitasjoner. Hvis du var lokal eller god kompis, så var du innafor. Det var et sterkt klientell med alt fra lokale kids som suger til seg alt, til de beste i verden.

SEMI-LOKAL: Mons Røisland har brukt store deler av vinteren på Geilo, og blitt en del av den lokale klikken på Geilo. Foto: Christian Nerdrum
SEMI-LOKAL: Mons Røisland har brukt store deler av vinteren på Geilo, og blitt en del av den lokale klikken på Geilo. Foto: Christian Nerdrum
KJEKS GAMES: Mons Røisland sikret seg to bronser på 24 timer under X Games i Aspen, Colorado. Foto: Brettforbundet
Les også

– Men det var altså ikke i Kikut, der parkkjøringen vanligvis foregår på Geilo

– Arenaen ble flyttet ned til Vestlia fra Kikut, der det er brattere. Det ble laget noen high speed features på toppen. Det meste på Geilo foregår vanligvis i ganske gjestmild fart, men her gikk det fortere. Det var uvant og fett for oss som er vant til noe annet. 

– Hva var det som ble bygget? 

– To pads på toppen med elementer i full størrelse og vel så det, og fete rail features hele veien ned til heisen. 

– Og heiskjøring etter at Geilo egentlig har stengt? 

– Det beste var at det var T-krok med mellom-påstigning. Det er et fenomen som godt kan bli permanent. Da blir det kortere laps, og folk kan kjøre bare der du vil. Da tar det 2:30 på hvert forsøk i stedet for 8 minutter. 

PARKSJEFEN: – En av de de utfordringene man ofte har i parken her i Norge er at (stål)rails lugger. Høy luftfuktighet, kaldt, stålkanter og stålrør er en dårlig kombo, sier Andreas Håtveit. Foto: Paul Arthur Lockhart
Les også

– Hvordan var stemningen?

– Steminga var rimelig lugn. Vi hadde god tid med en heis som gikk hele dagen fra 12-19. Det var noen som hadde en ganske tydelig agenda på hva de ville gjøre og bygge. 

– Var det ikke litt i varmeste laget? 

– Parken holdt ekstremt bra. Den holdt hele dagen, fordi vi preppet hele dagen og saltet. Det var rimelig bløtt på søndag, men det var ikke en bar flekk i bakken mens vi holdt på. 

– Hvordan var nivået ellers, bortsett fra Mikkel Kaupang? 

– Alle «uppa gamet» sitt der oppe. Det er ganske mye triks som ble gjort, som ikke ble lagt ut. Men som på hvilken som helst annen dag ville gått viralt. 

Han fortsetter: 

– Fridtjof (Sæther Tischendorf) hadde noen sjuke varianter. Han gjorde en dobbel wildcat til back 180, og en psyko-spinn der han landet på røret med ryggen først. Brettkjørerne på NTG Geilo kjører ikke engang på plastrørene, fordi de mener det er for farlig - også lander han baklengs.

Mons Røisland fikk også markert seg i superparken på Geilo med en drøy backside 1080 til 5050 på det samme plastrøret.

Publisert 14. mai 2024 kl 14.16
Sist oppdatert 14. mai 2024 kl 14.28

Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen