/ Geilo

Geilo: – Det skal investeres mye mer

Geilo mener alvor med fremtidig satsing. Snart får de taubane mellom togstasjonen og fjellheimen. Takket være Andreas Håtveit kan Geilo også skryte av en av landets aller beste parker.

Sist oppdatert: 21. februar 2023 kl 09.30
Lesetid: 5 minutter

– Det stod stille i 15 år, så kjøpte vi skisenteret i 2017. Til nå har det blitt investert 200 millioner og vi merker at Geilo er på kartet igjen. Det skal investeres mye mer, og vi skal løfte denne destinasjonen tilbake i skandinaviatoppen av fjelldestinasjoner, og det kommer vi til å få til, sier daglig leder i SkiGeilo Kevin Eikrehagen til Fri Flyt. 

Geilo har vunnet fire priser for Norges beste skianlegg under World Ski Awards (den siste var i 2022). Prisen er basert på folk som stemmer blant et knippe nominerte destinasjoner.

– Det betyr at dere har danket ut Trysil, Hemsedal og mange andre store. Hvordan klarte dere det? spør Bård Gundersen som er programleder i Skipatruljen til Fri Flyt.   

– Det er nok en kjempeinnsats som blir lagt ned. Ikke bare av oss i Ski Geilo, men av hele destinasjonen. Vi serverer lokal mat i stor grad, skibusser som får dalsidene til å henge sammen, gode overnattingshotell, shoppingmuligheter. En komplett destinasjon egentlig, svarer Eikrehagen.

Saken ble først publisert vinteren 2022.

togstasjonen i Geilo
FJELLET FOR ALLE: I fremtiden kan du i prinsippet komme deg tørrskodd fra Oslo S, eller Bergen stasjon og rett opp i høyfjellet i Geilo, i følge daglig leder i SkiGeilo Kevin Eikrehagen. (Bård Gundersen t.h) Foto: Christian Nerdrum)

De andre nominerte anleggene i Norge var ved siste avstemming Hafjell, Norefjell, Hemsedal og Trysil

Vinden ser ut til å blåse i riktig retning for Geilo. Det er lett å skjønne at en grønn plassering midt mellom landets største byer er et gunstig sted å være.

Derfor er også den største nyheten for Geilo nok også planene om Geilos nye taubane, som vil gå rett ut fra togstasjonen i Geilo og opp i fjellet.   

– Her kommer det en kabinheis, sier Eikrehagen og peker opp langs den nedlagte taubanen i Geilo fra 1954. Et symbol på begynnelsen av Geilos turisteventyr. 40 millioner passasjerer har den fraktet, fra Geilo Sentrum til Geilohovda. 

NÆRMERE HALLINGSKARVET: Den nye taubanen vil gå inn til Havsdalen i Geilo. Foto: Christian Nerdrum
NÆRMERE HALLINGSKARVET: Den nye taubanen vil gå inn til Havsdalen i Geilo. Foto: Christian Nerdrum

– Med den nye taubanen kan du kan gå i lakkskoene rett fra Oslo S, gå på toget, komme hit og ta kabinheisen over til høyfjellet i Havsdalen, sier Eikrehagen og impliserer dermed at det vil være marginale behov for kunnskap om ferdsel i fjellet på denne reiseruta. 

For to år siden overtok jibbelegende Andreas Håtveit ansvaret for park-satsingen på Geilo. Håtveit har brukt store deler av livet sitt på å enten bygge park til seg selv hjemme i Sudndal. Flere X Games medaljer i lomma, tyder på at han også vet hvordan den skal brukes. 

PARKSJEF: Andreas Håtveit har jobbet som parksjef for geiloparken i to år. Det gjør susen, for å si det sånn. Foto: Christian Nerdrum
PARKSJEF: Andreas Håtveit har jobbet som parksjef for geiloparken i to år. Det gjør susen, for å si det sånn. Foto: Christian Nerdrum

De som kjenner Andreas er ikke overrasket overrasket over hvor bra det er blitt i parkene på Vestlia i Geilo, med den snillere Kikut-parken og den mer avanserte NM-løypa i bunn. 

Les også saken om Håtveit sitt ambisiøse plast-railprosjekt.

– Jeg har vært en del rundt, og mener dette er den beste parken i landet nå, sier jibbetalent Ola Gullstein med et visst press fra Håtveit som står ved siden av. Håtveit fungerer dessuten som en av trenerene til den den lovende skikjøreren fra Geilo.

Gullstein får støtte av Brettforbundet, som har satt av fast plass til Geilo under kåringen av landets beste park i den årlige prisutdelingen Snowboardsawards.

GEILOFOLK: Jibbetalent Ola Gullstein og Andreas Håtveit i bunnen av NM løypa på Vestlia, Geilo. Foto: Bård Gundersen
GEILOFOLK: Jibbetalent Ola Gullstein og Andreas Håtveit i bunnen av NM løypa på Vestlia, Geilo. Foto: Bård Gundersen

I tillegg til å bygge hus og fostre opp fire unger, holder Håtveit treninger for Geilo IL én gang i uka. Gullstein er en av talentene Håtveit følger opp. Livet til Håtveit er mildt sagt travelt for tiden. 

– Jeg står opp 02:15, hopper i bilen, inn i tråkkemaskinen og begynner å preppe parken, sier Håtveit som også tar seg tid til å preppe («vinsje») landingene på de største hoppene. Det er nok ikke mange andre parker som kan skryte av det samme. Ingenting er overlatt tilfeldighetene når det kommer til denne karen.  

– Er jeg i form, så blir det litt jibbing også, sier Andreas som åpenbart ikke har mistet ferdighetene sine fra tiden som Norges beste jibber. 

 KATT I LUFTA: Andreas Håtveit dro av seg den ene skia på bigjumpen, men landet på bena og kjørte videre(!) Foto: Bård Gundersen
KATT I LUFTA: Andreas Håtveit dro av seg den ene skia på bigjumpen, men landet på bena og kjørte videre(!) Foto: Bård Gundersen

Når klokken er 15:00, reiser han hjem til Sudndalen og henter sine fire unger på skole og barnehage, spiser middag og sørger for å være i seng til før 21:00. 

– Det blir ikke mye til Netflix, for å si det sånn, sier Håtveit som dessuten er i gang med å bygge nytt hus i Hol. Kona får vente til mai med å se Andreas.  

Håtveit får tatt seg noen runder i parkene i Vestlia på Geilo. NM-løypa er for avanserte ski og snowboardere, med store hopp og rails, mens Kikutparken er både slakere og enklere. 

(Den store hopplinja i Vestlia ble nedpriorietert i 2022/2023-sesongen på grunn av høye strømpriser)

DRIFTIG: – Er jeg i form, så blir det litt jibbing også, forteller Andreas Håtveit. Men det er etter å ha stått opp klokken to  midt på natta og gjort seg ferdig med bygging og prepping av parken(e) i Geilo. Foto: Christian Nerdrum
DRIFTIG: – Er jeg i form, så blir det litt jibbing også, forteller Andreas Håtveit. Men det er etter å ha stått opp klokken to midt på natta og gjort seg ferdig med bygging og prepping av parken(e) i Geilo. Foto: Christian Nerdrum

– Linja på Kikut-linja er lang. Mulig den er Norges lengste, sier Håtveit som faktisk måtte ta seg en pustepause på veien før han kom ned i bunnen. 

– Denne parken er egentlig for alle, fortsetter Håtveit som er veldig fornøyd med at parken kan kjøres effektivt med en moderne seks-seters stolheis.

Se film fra da Skipatruljen besøkte Oppdal, Norges største skidestinasjon Trysil, naboanlegget Hallingskarvet og skihovedstaden Oslo

VESTLIA: Ola Gullstein i NM-løypa på Geilo. Foto: Bård Gundersen
VESTLIA: Ola Gullstein i NM-løypa på Geilo. Foto: Bård Gundersen

Skipatruljen til Fri Flyt har ventet lenge på et etterlengtet snøvær i forkant av denne turen for å oppleve Hallingdal i vinterdrakt, men siden Vestlandet og Nord-Norge tok alt av nedbør i 2021/2022-sesongen, måtte vi nøye oss med sol. 

Publisert 8. april 2022 kl 14.26
Sist oppdatert 21. februar 2023 kl 09.30

Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen