/ Alpene

Vetle fikk tidenes sesongstart

Stormen Boris brakte store snømengder til Alpene og lokket utvekslingsstudent Vetle Fossan ut på en rekordtidlig topptur. 

Sist oppdatert: 18. september 2024 kl 13.24
SEPTEMBER: Leo Kroitzsch fikk en tidlig forsmak på vinteren i Alpene. Foto: Vetle Fossan
SEPTEMBER: Leo Kroitzsch fikk en tidlig forsmak på vinteren i Alpene. Foto: Vetle Fossan
Lesetid: 4 minutter

– Denne sesongstarten har vært helt suveren. Å få så mye snø på bare to dager midt i september, mener de lokale å aldri ha opplevd før, sier Vetle Fossan til Fri Flyt. 

Vetle bor for tiden i Innsbruck hvor han har vært utvekslingsstudent i geografi siden januar 2024.  

Et heftig uvær i de østlige delene av Europa i perioden 11. til 14. september skal ha gitt fra seg 225 mm nedbør på 24 timer i østlige deler av Østerrike. Enkelte plasser ble det rapportert om over 2 meter snø

ØSTERRIKE: Dette bildet ble tatt i Obertauern 14. september. Foto: Winfried Veil @winfriedveil (X)
Les også

For Vetle sin del, var han i Salzburg - med over 20 grader og sol, før Boris traff området. 

– Da jeg tok toget hjem fra Salzburg, var gresslettene oversvømt av vann, mens fjelltoppene var dekket av snø. Det var en skikkelig kickstart på skisesongen, sier han - men legger til at sommeren igjen er rett rundt hjørnet, med temperaturer på over 20 grader. 

1-2-3: I løpet av en helg gikk høyfjellet i Østerrike fra sommer til vinter. Foto: Vetle Fosssan
1-2-3: I løpet av en helg gikk høyfjellet i Østerrike fra sommer til vinter. Foto: Vetle Fosssan
skikjører pudder
Les også

Skitur til Axamer Lizum

Vetle og to kamerater, Leo Kroitzsch og Ole Becker, bestemte seg for å dra til Axamer Lizum, et skianlegg 40 minutter fra Innsbruck, for å teste snøforholdene. 

– Vi var usikre på om snøen var god nok, siden vi hadde sett videoer av bekjente som traff steiner og fikk dårlig gli. Men da Leo tilbød seg å kjøre oss i sin campervan, bestemte vi oss for å dra, sier Vetle.

 
SESONGENS MODELLER: Her er noen av modellene vi har testet til årets sesong. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby
Les også

De sto opp klokken 05.00 for å få mest mulig ut av forholdene, og da de ankom fjellene, ble de likevel positivt overrasket. 

– Etterhvert som vi kom høyere, var det mer snø enn forventet. På 1400 meters høyde var det allerede snø i veikanten, og ved skitrekket lå det rundt 10 cm snø. Høyere oppe møtte vi vindpåvirket snø, med steiner stikkende opp. Men de første 150 - 200 høydemetrene ned var overraskende gode, med opp til 70 cm pudder noen steder, sier han.

GETS THE WORM: Vetle & Co var tidlig på´n, men da de kom ned igjen fra fjellet var det 50 biler
GETS THE WORM: Vetle & Co var tidlig på´n, men da de kom ned igjen fra fjellet var det 50 biler
IKKE KRYSS SKIA, KRYSS FINGRENE: Skal vi tro på klimaforskeren, så ligger det an til å bli en kald vinter for Sondre Loftsgarden i naboanlegget Haukelifjell. Foto: Bård Gundersen
Les også

Utfordrende forhold med null snøbase

Selv om det var dyp snø enkelte steder, var det fortsatt null komma niks snøbase. 

– Det merket vi hele veien ned. Selv om snødybden var 50-70 cm på det dypeste, traff vi stadig steiner og bunn, noe som gjorde nedkjøringen vanskelig og ujevn. Heldigvis hadde alle tre gamle ski som vi ikke var redde for, forklarer Vetle. 

For å unngå skader valgte de å kjøre med lav fart og fokusere på teknikk, men opplevelsen av å stå på ski i september etter å ha sittet i t-skjorte og shorts noen dager tidligere, gjorde det hele verdt det.

SE HER, JA! Stein, lyng og gress under vinterens første snøfall bør ikke komme som en overraskelse på noen. Foto: Christian Nerdrum
Les også

Hastige forberedelser

Beslutningen om å dra på ski kom sent, noe som førte til raske forberedelser. 

– Vi bestemte oss for å dra ut dagen før klokken 00.00. Ole manglet topptursko, men heldigvis hadde vi en kompis som var på ferie og hadde et ekstra par liggende i leiligheten sin. Vi krysset fingrene for at skoene var der da vi hentet dem klokken 06.00, og det var de heldigvis, sier Vetle.

De var de første til å ankomme skitrekket tidlig på morgenen og fikk de beste linjene. 

– Vi var utrolig heldige som fikk de første sporene og relativt kald snø. Da vi kom ned igjen litt før klokken 10, var det allerede rundt 50 biler der.

skikjører pudder
Les også

Fokus på sikkerhet

Med det uventede snøfallet og mangel på base, var sikkerhet en viktig faktor for gjengen. 

– Vi var usikre på snøforholdene og valgte derfor å holde oss i skiløypene hvor vi var sikre på at det ikke var noen skredfare. Vi hadde selvfølgelig med oss skredutstyr for sikkerhets skyld, og det hjalp også at Leo har erfaring fra skredbransjen, sier Vetle som verken så eller opplevde skred mens de var ute. 

– Vi var tidlig ute for å unngå skredfare, men med den økende temperaturen utover dagen er det sannsynlig at det har gått flere skred senere, sier han.

Hva synes du om denne saken?
Denne saken er skrevet av
Christian Nerdrum
Christian er en ekte Fri Flyt-er med lidenskap til et bredt spekter av aktiviteter. Mange kjenner han som en vannsportekspert, men han har også mye erfaring innen terrengsykling, frikjøring og topptur. Hadde du spurt ham i fjor, så ville han svart at wingfoiling var den nyeste aktiviteten. I år dermot: powsurf, snowboard og splitboarding. I likhet med flere av våre journalister har Christian gått Fri Flyt-skolen. Helt siden 2007.

Publisert 18. september 2024 kl 12.23
Sist oppdatert 18. september 2024 kl 13.24
 

Relaterte artikler

 

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen