Skistjerna Nikolai Schirmer lever og ånder for natur og friluftsliv. Nettene tilbringer han gjerne utendørs, sommer som vinter. Her deler han sine beste råd når det kommer til camping i telt.
UTEVANT: Nikolai Schirmer har vært en vinternatt før, og deler sine beste råd til telting. Bilder: Norrøna
Lesetid: 4 minutter
– Det som er digg med å bo i telt er at du kan være ute i naturen over lengre perioder.
Utfordringen er å sove like godt som du gjør hjemme. Det er ikke et hus, som er tett og varmt eller satt opp med gardiner. Ikke minst har du begrenset med plass og må leve med en helt annen disiplin og rutiner enn hjemme, sier frikjører Schirmer som sover mye ute i naturen gjennom alle sesonger. Enten det er i telt eller van. Mye av Schirmers camping innebærer svært korte anmarsjer. Gjerne rett ut av bilen. Det preger også noen av tipsene hans - som å ha med seg hjemmeputa inn i teltet.
I det siste har jeg brukt et mellomstort telt for tre, fire mann der omlag 1/4 er fortelt med plass til sekker og lignende. Jeg holder meg unna de aller største teltene, selv om det er appellerende. De er for dårlig i vind og det er ikke noe gøy å våkne opp med teltet i trynet midt på natta, sier Schirmer.
Her er Schirmers 10 beste telt-tips:
1. PUTE
– Du vil jo etterlikne komforten du har hjemme. Da er det deilig å med seg en pute. Få hodet litt opp fra bakken. Dette tipset gjelder bare for de korte anmarsjene, eller hvor du har bilen stående rett ved.
Skal du gå en plass, så bruker du heller bare noen klær eller en jakke inn i soveposetrekket.
2. SOVEMASKE
Du har ingen gardiner å trekke ned og teltene er ikke akkurat lystette. I Norge er det lyst til langt på natt sommerstid og sola står stort sett opp lenge før du vil. Spesielt her i nord.
Derfor er det nesten et must med sovemaske.
3. EGNET TELTPLASS
– En god teltplass er alfa og omega. Du må finne et sted som er flatt, men likevel drenert. Hvis det begynner å regne vil du ikke våkne opp i ei pøl. Teltplassen bør også være i le for vind, slik at du har skog, trær eller terreng som kan beskytte campen.
Tenk også på at du vil ha sol på kvelden og ikke på morgenen.
4. EN GOD BOK
– Spesielt når jeg er alene, men har man vært sammen hele dagen, så må det være lov med en pause fra den/de andre, og trekke frem en bok.
5. SKUMUNDERLAG UNDER DET OPPBLÅSBARE
– Det handler om ekstra komfort. Litt varmere. Også glir det ikke så mye. Det blir bare med på korte turer.
6. BRUK LOMMENE PÅ INNSIDEN AV TELTDUKEN
– Det er begrenset med plass i et telt, men om du har alt liggende i sekken til enhver tid blir det mye graving. Lommene på innsiden av teltduken er til for å brukes. Jeg kan du legge alle små og halvstore ting du trenger i løpet av oppholdet.
Men ikke glem å ta det ut igjen når du pakker ned campen.
7. GODT SELSKAP
– Velg dine turkamerater med omhu. På tur vil du minst mulig klaging, løsningsorienterte og positive bidrag til gruppa. En god turkamerat gir meningsfylte samtaler og opplevelser som kan gi energi i stedet for det motsatte.
8. TØRK KLÆR PÅ NATTA
– Så det er tørt når du våkner (forhåpentligvis). Mange telt har en tørkesnor i taket av innerteltet. Hvis ikke kan du lage det selv, kanskje.
9. DOMULIGHETER
– Noe å tenke på spesielt hvis du er på car-camping, slik at du kommer deg på do enten i naturen eller en faktisk do. Uansett hvor du camper trenger du en plan for dobesøket.
10. UTSIKT
– Det er fint å ha utsikt ut fra teltet og våkne opp til noe pent. Noen ganger kan fin utsikt være det motsatte av en egnet teltplass. Men har du godt vær og lite vind, så kan du slå opp teltet mer eller mindre hvor du vil.
11. UNNGÅ VÅT SOVEPOSE
– På våte dager og spesielt vinterstid kan enden av soveposen bli våt. Særlig for meg som er lang.Ta skall-jakken, tre den rundt soveposen, så blir det vanntett i enden der den ofte kan bli litt fuktig.
Allerede abonnent?
Logg inn her
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.