– Mulig å være i fjellet på en trygg måte når det er høy skredfare
Det ble mye oppstyr om «Eksponert» da den gikk på NRK i påsken samtidig som flere døde i snøskred i Troms. Nikolai Schirmer mener at risiko nødvendigvis ikke er så dumt, så lenge man er bevisst på hva man gjør.
OPPSØKER RISIKO: Nikolai Schirmer er vant med å utsette seg selv for risiko. Skjermdump: Eulogy of a steep skier
Lesetid: 6 minutter
Produksjonsselskapet Screen Story er i gang med en ny sesong av TV-serien «Eksponert», med brattkjøringsfenomenene Nikolai Schirmer og Krister Kopala.
– Første sesongen av Eksponert ble en virkelig suksess, først hos Altibox og deretter hos NRK, sier programsjef Anders Hereid i Screen Story.
Han forteller at den første sesongen av «Eksponert» ble en av de mest populære seriene hos strømmetjenesten til Altibox, og at NRK var godt fornøyd med strømmetall på over 100 000 per episode i NRKTV.
Et stykke ut i sendeprogrammet til rikskanalen, gikk det flere store skred i Troms, der utfallet var fire døde og én alvorlig skadet. Samtidig pågikk promoteringen av Eksponert-serien. Timingen ble oppfattet som umusikalsk for flere. Tydeligst var kritikken fra lege Mads Gilbert.
– At NRK ser på det som sin samfunnsoppgave å promotere den typen atferd i fjellet, det forstår jeg ikke.
Debatt om skredeksponering
Uttalelsen kom etter at NRK reklamerte for serien etter en sending på Dagsrevyen, som blant annet handlet om en reportasje om dødsfallene i Troms i vinter.
Gilbert lot seg provosere av hvordan han mente serien forherliggjorde skikjøring i skredutsatte områder.
– Folk må selvsagt få gjøre sine egne valg, men hvis det er sånn at vi kan påvirke atferd i positiv retning, kan atferden også påvirkes i negativ retning. Det har NRK et redaksjonelt ansvar for, mener han.
Kort tid etter droppet NRK promoteringen av programmet.
– Han står i veien for en konstruktiv diskusjon om hvordan forhindre at utenlandske skiturister havner i snøskred, uttalte Schirmer til Tromsø-avisa Nordlys.
KOMMENTAR: Tenk at det har skjedd et biluhell og at man i dagevis etterpå skulle høre og se intervjuer med bilister om hvordan de føler det nå når de må ut på veien igjen etter noe så tragisk.
Den første sesongen av «Eksponert» ble likevel ansett som en suksess av produsenten.
Fornøyd serieskaper
– Vi treffer på samtlige målsetninger på første sesong. Mottagelsen både i skimiljøet og blant dem som vanligvis ikke ser bratt innhold taler for at vi ønsker å satse på en ny sesong, fortsetter han.
Nok en gang er det Altibox med sin egen strømmetjeneste. De er foreløpig også eneste norske partner på laget.
Skikjøreren som hadde kongeriket og popprinsessa i sin lune vott har (faktisk) noe å fortelle.
– Hva tenker dere om at NRK trakk promoteringen på grunn av kritikken fra Mads Gilbert?
– Dessverre så gikk det skred med tragiske utfall akkurat i den perioden «Eksponert» var på lufta. Dette førte til at NRK tok hensyn og utviste forsiktighet i promoteringen, men serien ble publisert som oppsatt i sendeplanen, sier Hereid.
Han ønsker debatten som ble utløst rundt skredproblematikk og skredterreng velkommen, og mener at allmenn kunnskap om skred har en verdi.
Ekspertise
– Som produsent for serien er vår vurdering at Nikolai, Krister og deres indre krets av skivenner er blant de mest skred- og fjellfarebevisste medvirkende vi kunne valgt i en serie om storfjellskjøring. I «Eksponert» får publikum et innblikk i hvor elementært og avgjørende det er å tilegne seg kunnskap om snødekket i skredterreng man velger å oppsøke. Vi håper serien kan gi nordmenn en dypere innsikt i hva som kreves av skredkunnskap og alpine ferdigheter - før man oppsøker bratt terreng, fortsetter han.
– Det var over all forventning, sier brettikon Krister Kopala om den temmelig unike sesongstarten i Lyngen.
Fri Flyt møtte Nikolai Schirmer på High Camp i Jotunheimen kort tid etter turbulensen, og kritikken mot serien og innholdet.
– Har du tenkt over hva du skulle ha sagt hvis du selv skulle havne i en situasjon hvor du blir tatt av skred?
– Jeg tenkte veldig mye på det etter debatten. For det er to ting man må kommunisere samtidig. Det éne at det er mulig å være i fjellet på en trygg måte når det er høy skredfare.
Eksponerer seg selv
Han mener det samtidig er greit å utsette seg selv for en viss risiko såfremt man er bevisst på at man gjør det.
Det spilles på et fullt spekter av følelser i den nye dokumentarserien om skiproffen fra Tromsø.
– Jeg tenkte at dette blir et shitshow hvis jeg blir tatt i skred etter det som var på Helgemorgen. Da så jeg det som min oppgave å ikke bli tatt i snøskred. Nå må jeg virkelig gjøre gode valg og vurderinger. Jeg har blitt tatt i snøskred før, og det er kjipt. Så da følte jeg at det ble en motivasjon til å ta enda bedre valg, sier Schrimer.
Ønsker åpenhet
Schirmer har riktignok gått i skred før, og er på ingen måte en utøver som styrer unna risiko. Noe han er ærlig på selv.
– Hva tenker du om forbildefunksjonen du har?
– Jeg tror at risiko nødvendigvis ikke er så dumt. Det er klart, du skal jo gjøre alt du kan for å ikke dø, men jeg føler at man ikke kan leve livet i et polstret rom heller. Det er mange gode ting som gjør livet bra, som innebærer en viss risiko. Og det kan være alt fra emosjonell risiko til fysisk risiko, som å begynne i ny jobb eller flytte til ny by.
Nikolai er opptatt av åpenhet rundt sikkerhet og risiko i fjellet.
– Det bør være mer fokus hvordan snøskred fungerer og hvordan man kan ha trygge og gode opplevelser til fjells, og hvor lett tilgjengelig informasjonen er på varsom.no. Jo lengre tid det har gått siden debatten, jo mer tenker jeg at vi må snakke mer om dette. Jeg tror også at vi kan møte mye av den negative holdningen folk flest har mot skimiljøet med å forklare hvordan det faktisk fungerer.
Hva som skjer i neste sesong av serien er naturlig styrt av livene til de to hovedpersonene i serien.
Snowboardstjernas utdrikningslag gikk ikke akkurat under radaren.
– Vi baserer neste seriesesong på to vintre og en sommer. Og de medvirkende lever spennende liv, det er det ingen tvil om. Vi var med på begge utdrikkingslag og til stede i bryllupet til Thea og Krister. Så har gjengen ambisiøse sportslige mål for hva de skal prestere til vinteren, sier produsenten.
Nikolai jobber blant annet med et hemmelig prosjekt vi antakelig for vite mer om senere.
– Og vi er selvsagt tett på som i første sesong. Målet er spektakulære skiprestasjoner av tøffe utøvere som byr på seg selv og tør snakke om utfordringene bak profilene i sosiale medier. Vi skal leve opp til forventingene og forhåpentligvis overraske med enda mer godt innhold, forsikrer Heried.
Han håper at sesong 2 kan bli en strømmegave til folket julen 2024. Profilene blir i stor grad den samme som sist, med noen nye gjester med en kjerne bosatt i Tromsø.
Brettkjører Krister Kopala og filmskaper Vetle Sevild har laget en spektakulær film fra Lyngen der vi følger Kristers store prosjekt på å ta seg ned noen av de bratteste linjene som er kjørt i Norge.
Første bud for å unngå å havne i snøskred er å unngå terrenget hvor skred er farlig. Slik kjenner du igjen skredterreng, og slik unngår du å bli tatt i skred.
Tidligere har Nikolai Schirmer vært en sentral del av Fri Flyt Film Tour. Nå lanserer han sin egen filmturné.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.