CAND LEK: Hedda Berntsen er doktorgradsstipendiat i idrettspsykologi med fokus på motivasjon - og antakelig det beste caset for finnes for egen forskning. Bilde: Christian Nerdrum
Lesetid: 4 minutter
Fri Flyt møter idrettsprofil Hedda Berntsen (45) i skateparken på Tjøme, iført fullt beskyttelsesutstyr fra topp til tå.
– Dette er den nye greia for meg. Skating. Jeg har ikke holdt på så lenge, men er helt hekta, sier Hedda som nærmest fråder av begeistring etter et par runder i betongbowlen.
Motivasjonen ligger utenpå Hurumjenta som har en fascinerende karriere bak seg med et gull fra VM i telemark for 1997, bronsjemedalje i slalåm fra VM i alpint fra 2001, samt X Games sølv i skicross fra både 2008 og 2012.
– Du kan ikke begynne med alpint som 17-åring, var den klare meldingen til Hedda Berntsen. Syv år senere tok hun bronsemedalje i slalåm under VM i St. Anton.
Da vi møtte henne var det i hovedsak for en fagprat om idrett. Hedda Berntsen har en doktorgrad i idrettspsykologi med fokus på idrett og motivasjon. Et emne som er spesielt viktig når det kommer til å holde på barn og unge i idretten.
– Vi skiller ulike former for motivasjon fra hverandre, og de har også ulik verdi, sier Berntsen som til daglig jobber som Førsteamanuensis på Universitetet i Sørøst-Norge.
Et godt stykke fra hav og fornuft har et knippe surfere funnet sitt surfeparadis i Norges største elv.
– Indre motivasjon gjør du kun for din egen del, fordi det er gøy. Og den ytre motivasjonen er mer kompleks. Den klassiske ytre motivasjonen er at du går på trening fordi pappa vil at du skal gjøre det, ikke vil skuffe treneren din eller kanskje du vil ha en belønning eller unngå en straff.
Det kan også være ytre motivert at du gjør knebøy, fordi du vet at det vil gjøre at du klarer kjøre raskere svinger i når du står på ski i bakken eller skater i bowlen.
Den type motivasjon kalles autonom motivasjon. Og den autonome motivasjonen er helt essensiell. Når utøvere kan gjøre de tingene som er kjedelig og hardt, som bakkeløp eller fotball i regn. Det er ikke spesielt gøy, men du gjør det fordi det er viktig for deg i form av forberedelser og utvikling. Det er knyttet opp mot noe du verdsetter.
Her knekker han koden på hvordan bølgene fra skipstrafikken i Oslofjorden kan surfes.
Den indre motivasjonen er den mest autonome motivasjonen. Den er vi ute etter.
Men det er fare på ferde når idrettsutøvere og da spesielt barn har mye av denne kontrollerte motivasjonen. Det kjennetegnes av ytre og kontrollerte motivasjoner. De uheldige konsekvensene er forbundet med det.
Negative følelser i form av stress som gjør deg drittlei. Læringen vil ikke være like effektiv og etter hvert er det mange som slutter.
Hvis man klarer å tilrettelegge for et miljø for den autonome motivasjonen - fordi det er gøy - så lærer de bedre fordi de har gøy. Og det er gunstig.
Vi kan med ganske stor sikkerhet si at ingen har gjort det før henne. Se Oda Johanne Brødholt surfe midt i Oslo sentrum, og foran Den Norske Operaen.
Dersom det blir overvekt av ytre motivasjon må man hjelpe til med mestringsfølelsen, egenutvikling, anerkjennelse og tilhørigheten. Man må da inkludere utøverne og for eksempel avstemme treningsmengder.
Men det er vanskelig å få dette til å stemme i organisert idrett, da man er veldig avhengig av en struktur og hva det innebærer å være på et lag, for eksempel. Det kan være vanskelig. For hvis det oppleves som kontroll, så vil barn og ungdom føle seg kontrollert.
På sikt vil de slutte fordi det ikke lenger er gunstig å være i dette miljøet. Det er utfordringen med den organiserte idretten. Å legge til rette for at alle skal føle den autonome motivasjonen.
Og da er det disse fri sportene kommer inn i bildet. Sporter som terrengsykling, skating og surf der man kan styre helt som man vil.
Hvis man ikke lykkes med den organiserte idretten, siden mange faller fra i 14-15-årsalderen, så er disse frie sportene et sted der folk kan finne glede og indre motivasjon, sier Berntsen som mener dette kan være svært gunstig i forhold til folkehelse.
Bunker Spreckels ønsket seg en anonym tilværelse. Han fikk alt annet. Surfikonet fra Hawaii var Clark Gables stesønn som arvet flere milliarder på sin 21-årsdag. Det gikk som det måtte gå.
– Da er det også større sjanse for at man holder på med dette livet ut, sier Hedda ikke klarer å se for seg et liv uten de frie sportene hun har tilgang til – utover livet som forsker på Universitetet i Sørøst-Norge.
Vil du vite mer om motivasjon i idretten, kan du lese den nye boken Idrettspsykologi, som Hedda har skrevet sammen med Professor Elsa Kristiansen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.