Fra 1. november er Fri Flyt en del av VG.
Aller helst vil han nok legge vrakingen fra Sør-Korea bak seg. Birk Ruud fra Bærum skiklubb var 17 år og et soleklart skitalent med ekstrem selvtillit og eventyrlig sportslig utvikling. Likevel ble han ikke en av freeski-gjengen som fikk være med til OL i Pyeongchang i 2018.
– Jeg var knust, sier Ruud til Fri Flyt når vi treffer ham på trampolinetrening i Heminghallen i Oslo. Birk hadde vist seg som en av de beste i verden. I lomma lå allerede et fersk gull fra ungdoms OL i Lillehammer i 2016, samt en fjerdeplass fra X Games. Men det var ikke nok.
På jakt etter twintipskip? Her finner du test og guide til valg av riktige parkski.
Utvelgelsen til Pyeongchang gikk ikke i Birk Ruud sin favør. Det norske landslaget hadde mange talenter på listen foran ham, med bedre søknadspapirer. Gullet gikk dessuten til lagkamerat Øystein Bråten fra Torpo.
Fire år senere er skitalentet fra Bærum Skiklubb en soleklar kandidat til medaljer innen både big air og slopestyle i Beijing OL 2022, som henholdsvis begynner 7. og 14. februar.
– Jeg ligger godt an. Jeg har vært ute en måned med opptrening og begynner å komme på plass. Det føles bra. Jeg er flink til å visualisere, så jeg blir ikke så fort rusten. Jeg vet hvor nivået mitt er. Jeg kunne sikkert slutta i ti år, kommet tilbake og vært på det nivået jeg er nå, sier Birk selvsikkert.
Les vår omfattende test av goggles og skibriller.
– Du har jo hatt muligheten til å være med i et OL tidligere?
– Jeg hadde ikke muligheten. Jeg fikk ikke muligheten. Jeg ble ikke tatt ut, og det var dritkjipt. Jeg var knust. Bronsjen er hard, og livet er ikke rettferdig. Men man blir bare sterkere. Man kommer sterkere tilbake, sier Birk som forteller at OL-et i Sør-Korea var det viktigste i verden for ham den gangen, men at perspektivet på livet har forandret seg siden den gang.
Han legger ikke skjul på at han gjerne skulle tatt med seg mer erfaring inn OL i Beijing.
– Jeg skulle gjerne hatt erfaringen, men har fått med meg veldig mye erfaring av det, som gjør at jeg tar ting litt lettere. Jeg har litt mer takhøyde nå enn da, sier Ruud.
– Hadde du hatt noe i det OL-et å gjøre, da?
– Jeg er jo her nå. Jeg hadde åpenbart noe å gjør der. Jeg er her i dag, er fortsatt relevant og vant X Games noen måneder etter OL. Men nå har jeg i hvert fall muligheten, og det er jeg takknemlig for. Så skal jeg prøve å kose meg så mye som mulig. Det er målet, sier Ruud.
Birk har vært gjennom et tøft år. Bare en måned før han var med i «71 grader nord» tapte faren hans en lang og hard kamp mot kreften. Det gjorde også at skitalentet valgte å holde seg mye hjemme store deler av konkurransesesongen, for å være med ham.
I skrivende stund har Birk fått en uke med ski på bena, og lagt ned noen gode treningsøkter i parken i Trysil.
Første konkurranse blir X Games i Aspen, som begynner 20. januar. Her skal Birk delta i både big air og slopestyle, som går av stabelen henholdsvis 22. og 23. januar.
Det ligger en del forventninger til Ruud, som allerede i en alder av 21 år har en svært imponerende merittliste med flerfoldige X Games-gull og verdenscupseiere. Selv om fjorårssesongen hans var svært amputert, klarte han å komme tilbake med seier på første forsøk i verdenscupen i Kreischberg i Østerrike.
– Er Birk Ruud verdens beste akkurat nå?
– Han er den mest komplette skikjørernen i verden som leverer toppresultater i alt. Han satser ikke på half pipe, men definitivt den beste totalt sett hvis man inkluderer pipe. Da er det ingen i nærheten, sier Christoffer Schach, freeski-sportssjef som har tatt ut fem av seks utøvere til OL.
Utøverene Birk Ruud får følge av til Beijing er klubbkollega og OL-debutant Sandra Eie, Johanne Killi, Ferdinand Dahl og Christian Nummedal.