FINPUSS TIL OL: Birk Ruud finpusser OL-formen på en airbag i Marikollen. Foto: Christian Nerdrrum
Lesetid: 3 minutter
20 minutter nord for Oslo ligger Rælingen og Marikollen skisenter. For de fleste er dette stedet kanskje mest kjent for å ha fostret opp alpinstjerna Henrik Kristoffersen.
I slutten av januar blåste Marikollen liv i en ny attraksjon, som er den første av sitt slag i Norge.
– Visste ikke at jeg trengte det, sier freeskistjerna Birk Ruud på sin første økt på bagen.
Ruud er en av Norges største gullkandidater for OL i Beijing i både slopestyle og big air. For litt siden tok han avgjørelsen å droppe prestisjetunge X Games i frykt for å bli smittet av korona og heller bli hjemme for å trene til OL.
To nye triks har Ruud planer om å vise frem i Kina når lekene begynner, og hvor mer passende er det vel med en airbag der han kan øve inn triksene sine noen skarve dager før det smeller i Beijing.
– Dette er gullmedaljer verdt, sier Birk med glimt i øyet.
Under treningen i Marikollen øvde Birk inn ett av de to triksene, men siden han selv ønsker å holde triksene hemmelig inntil videre, er disse hoppene «sensurert» i filmen.
– Vi har kjøpt en såkalt olympisk bag, som er 22 x 50 meter. Nesten på størrelse med en hockeybane. Prisen er 2,4 millioner kroner, den veier 5,5 tonn og tok to dager og fjorten mann å få på plass i Marikollen. Ti vifter holder den oppblåst, sier Sondre Hylland som er arrangements- og anleggsansvarlig i Brettforbundet.
Han poengterer dette blir den andre bagen i Norge, men at den andre, som ligger i Uvdal, er mindre enn denne.
Bagen er i prinsippet bare en landing, som har en gigantisk motbakke med et vant i enden, så man ikke sklir over og ut av den.
– Bagen er helt avgjørende for videre utviklingen av snowboard og freeski. Både for elite og bredde. Nå henger vi med i svingene, sier Hylland som nevner at de aller største konkurrerende nasjonene som USA, Canada, Japan, Sveits, New Zealand og Sveits allerede har en slik bag.
– Dette er en ny og tidsriktig anleggsform som er uavhengig om du er organisert eller ikke. Hopper du i åpningstidene, koster det ikke mer enn et heisskort, sier Hylland som har laget tre hopp i forskjellig vanskelighetsgrad.
I følge Hylland så kan alle som har litt evner på ski og snowboard i prinsippet hoppe på bagen.
– Her kan man gjøre alt fra straight airs til switch trippel 1800, sier freeskistjerna Birk Ruud.
Et ørlite kultursjokk vil nok Rælingen kommune få, når bruken åpner for fullt. Marikollen er frem til nå ikke et sted som er videre kjent for å satse mye på park og hopp.
– Det var en fyr som satte en rodeo bakken her for noen år siden. Det går gjetord om det fortsatt og han havnet nesten på veggen i kaféen, kommenterer en av de ansatte for driften av Marikollen.
– Her kan man prøve ting uten å måtte lande på bena. Frem til nå har jeg ikke trengt bag. Eller, jeg visste ikke at jeg trengte den. Hele karrieren min har jeg kjørt uten bag. Men nå bagger alle, og det er skikkelig gøy, sier Ruud.
I følge Hylland er hopping på bagen mye mindre risikofylt på bag. Nå kan eliten og menigmann øve inn triks de ikke ville prøvd seg på fra snø til snø.
Bagen skal stå fast i Marikollen og driftes av skisenteret under åpningstidene til anlegget.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.