/ Folk

– Min største konkurrent er meg selv

Etter OL-seieren i Beijing har han tatt fire strake verdenscupseiere. Da stiller man seg gjerne spørsmålet: Har det blitt for lett for Birk Ruud?

Sist oppdatert: 13. desember 2022 kl 20.41
Lesetid: 4 minutter

Det er et tynt snølag på marmorflisene utenfor Operaen i Oslo. Solen har enda ikke kommet seg over den skyfrie horisonten, og det er syv bitende minusgrader i luften. Fri Flyt har en avtale om å treffe freeskifenomen og olympisk mester i big air Birk Ruud.

– Har du dårlig tid, er du kald eller bor du bare i nærheten?

På bena har nemlig Birk Ruud på seg åpne Birkenstocks og ullsokker.

– Neida, det går helt fint! svarer han.

Vi føler likevel et visst press på å ikke drøye dette alt for lenge. Det ville tatt seg ut om det var vår skyld at verdenseneren dro på seg en forkjølelse rett i forkant av sesongens tredje verdenscup.

Denne uken er det nemlig verdenscup i big air i amerikanske Copper Mountain. En konkurranse Birk Ruud er veldig klar for. Siden før seieren i OL, har 22-åringen vært fullstendig dominant og vunnet fire verdenscuper på rappen.

STUBAI-DOBBEL: Det ble dobbelt norsk i slopestyle i Stubai med Johanne Killi og Birk Ruud på toppen av hver sin pall. Foto: Christoffer Schach
STUBAI-DOBBEL: Det ble dobbelt norsk i slopestyle i Stubai med Johanne Killi og Birk Ruud på toppen av hver sin pall. Foto: Christoffer Schach

– Er det blitt for lett for deg?

– Det har absolutt ikke blitt for lett. Det er alltid en kamp mot meg selv. Jeg konkurrerer kun med én person. Kan du gjette hvem det er? spør Birk Ruud Fri Flyt spøkefullt.

Vi gjettet rett. Birk ser på seg selv som sin største konkurrent. Derfor blir det også han selv Birk må slå. Og det er visstnok tankesettet og motivasjonen supertalentet fra Bærum trenger for å bli enda bedre på ski.

– Men hvem ser du på som dine andre store konkurrenter?

 

– Mine andre konkurrenter er: to meg selv, tre meg selv.

Som nummer fire nevner Birk mange kjørere. Blant annet sveitsiske Andri Ragettli, amerikanske Colby Stevenson og Alex Hall.

Se videointervju i toppen av saken med Birk Ruud uken før verdenscupen i Copper Mountain, Colorado.

Norge stiller sterkt

Samtidig legger han ikke skjul på at de norske gutta på laget er «varme» og er kjørere man skal se opp for i slopestyle og big air.

Ruud trekker spesielt frem Sebastian Schjerve, som ofte jakter Birk Ruud litt i nakken, særlig i slopestyle. De to har de siste årene blitt en «duo» på landslaget.

– Vi gjør hverandre bedre. Jeg er veldig glad for å ha litt konkurranse med Sebastian, forteller Ruud.

Fysiske lover finnes ikke

Freeski er fortsatt en ung sport, vi har ekstremt mye å lære og fortsette å utvikle på. Jeg tror ikke det finnes fysiske lover i freeski, sier Ruud.

– Har du noen nye triks som du har planlagt å gjøre?

– I det siste har jeg ikke hatt så mange triks i hodet. Jeg har visualisert litt på switch triple 1980 til høyre (som er Birk sin unaturlige retning å spinne). Målet er alltid å lære triks begge veier, forteller han.

Roterer alltid begge veier

Det er sånn Ruud pusher grensene enda mer. Hvis han er den første i verden til å gjøre et triks til sin foretrukne vei å spinne, så vil han også være den første som gjør trikset sin unaturlige retning.

– Dersom man kan triks begge veier, vil det ha en veldig stor fordel hvis big air-konkurranse formatet endres, noe som har skjedd tidligere i blant annet X Games, forteller Ruud.

I følge reglene, er det også viktig å spinne begge veier i slopestyle, da det er et av dommernes mange kriterier. Dersom dette kriteriet kommer tilbake i big air, tror Ruud at det kan være med på å senke nivået litt i en retning, som i hvert fall ikke er ugunstig for hans kvaliteter som freeskier.

I den forrige verdenscupen i big air gjorde Ruud et nytt triks, en såkalt "bring back" switch double cork 900. Som betyr at han først spinner til venstre som om han skulle gjort en switch 1260, før han vrir seg tilbake i en saltovariant som gjør at han «reduserer» antall grader han spinner.

Utradisjonelt med en vanlig switch double cork 900, der man tar en baklengs 900 med to baklengs saltoer.

Kombinert med sin tradisjonelle double bio 1800 mutegrab, holdt "bringback" double corken til en seier for Ruud i sesongens første big air i sveitsiske Chur.

Det trikset er veldig nyskapende og er kanskje med på å "senke" nivået et hakk, man pusher grensene på en annen måte, og det belønner dommerne godt.

Denne uken er det altså verdenscup i big air i Copper Mountain, USA.

Disse stiller for Norge:

Sandra Eie, Bærums Skiklub

Birk Ruud, Bærums Skiklub

Christian Nummedal, Hakadal IL

Sebastian Schjerve, Namsos IL

Tormod Frostad, Bærums Skiklub

Mats Bjørndal, Geilo IL

Kvalifiseringen kjøres onsdag, og finalen fredag.

Finalen sendes 18:50 norsk tid på Viaplay.

Publisert 13. desember 2022 kl 14.05
Sist oppdatert 13. desember 2022 kl 20.41
 

Relaterte artikler

Derfor lander Birk Ruud alltid «på bena»

Slik unngår du dårlige landinger på trampolinen

PARTNER: William Kalfoss - en råskinn på ski, og Birk Ruuds forretningspartner. Foto: Christian Nerdrum
William er Birk Ruuds nye partner:

Birk Ruuds nye partner: – Venter på vareprøver

NUMMER ÉN: – Trampoline er en fin sidehobby som har gjort meg til den jeg er på ski i dag sier Birk Ruud. Foto: Christian Nerdrum
Birk Ruud sin trampolineskole

Birk Ruud sin trampolineskole

VARM: Hotdog Hans gikk for seier på afterskien i Hemsedal. Skjermdump: Hotdog Hans 4
Den maskerte skikjøreren møter Birk Ruud i Norge

– Hotdog Hans er en slem mann

Birk Ruud X Games gull Aspen slopestyle
Birk Ruud vant X Games-gull i slopestyle

Vant sitt første X Games-gull i slopestyle

Høydepunkter fra slopestyle-finalen i Laax

Se Birk Ruud sitt vinnerrun

 

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen