Landslagstrener: – Jeg har vært veldig ærlig med ham
Målet er så hårete det kan få blitt, men med talentet og treningsviljen til Birk Ruud, så er det umulig å ikke ta ham på alvor. Nå er satsingen mot OL-deltakelse på snowboard i gang for fullt.
BRETTFOKUS: Birk Ruud har olympisk deltakelse på snowboard som mål, og satsingen er godt i gang. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 7 minutter
– Da jeg først så at han begynte å flørte med snowboard, så tenkte jeg at han var flink han, men lykke til med å hevde seg i eliten. Men etter å ha sett hva han har fått til på så kort tid er jeg ikke like skråsikker på det lenger, sier snowboard- og freeski-kommentator Jonas Greve til Fri Flyt.
15. februar 2024 gikk startskuddet for Birk Ruuds satsing på snowboard. Det endte med en fjerdeplass i big air i Davos. Helgen etter fikk han en andreplass i italienske Prato Nevoso, men denne gangen i slopestyle.
– Han er jo helt rå. Han er dønn seriøs, og jeg tror faktisk han klarer det. Er det en person som kan klare det, så er det han, sier verdens beste snowboarder Marcus Kleveland om Birk Ruuds brettsatsing.
Katten har riktignok vært ute av sekken en stund, og som Ruud selv sier i boka «Gutten som ville fly», så er OL i Milano og Cortina d'Ampezzo i 2026 det neste, store målet - på snowboard.
– Jeg kommer til å legge inn en solid innsats. Også er jeg jo en person som elsker prosessen og veien frem mot målene mine – også får tiden vise om jeg har sjans, eller ikke, har Ruud tidligere sagt til Fri Flyt.
Se film fra noen av de første klippene som ga Birk oppmerksomhet for brettkjøringen:
I det siste har freeskier Birk Ruud for det meste lagt ut snowboardvideoer på sine sosiale medier. I et intervju med Fri Flyt avslører han hvorfor.
Trener på det norske landslaget i snowboard Morten Kleivdal forteller at det første steget for en eventuell OL-deltakelse, er å komme inn på landslaget.
Brettforbundet har satt opp en resultatforventning av kandidatene som ønsker å kjøre for landslaget:
Én topp 12 plassering i World Cup eller tilsvarende konkurranse.
Topp 3 i en premium Europa Cup.
Førsteplass i en Europa Cup.
Førsteplass i NM open slopestyle/big air i en Europa Cup-lignede løype med alle fra landslaget tilstede.
I tillegg er det andre vurderingskriterier som vektlegges, som alder, interesse, iver, motivasjon og målsetning. Profesjonalitet og potensial tas også med i beregningen.
Kriterier landslagsplass
Landslaget skal være for de beste utøverne i Norge som er potensielle medaljevinnere i World Cup, VM og OL. Utøvere skal følge Brettforbundets toppidrettsmål. Landslaget skal være et viktig supplement for at utøveren skal kunne utvikle seg samt tilrettelegge for en toppidrettslig satsning som bidrar til at utøveren får ut sitt potensiale.
Krav for å bli vurdert for å bli tatt opp til landslaget:
Resultatforventning:
En topp 12 i World Cup eller lignede konkurranse
Topp 3 i en Premium Europa Cup
Topp 1 i en Europa Cup
Topp 1 NM Open Slopestyle/ Big Air i en Europa Cup lignede løype med alle fra landslaget til stede
Andre vurderingskriterier:
Alder
Interesse/ Iver/ motivasjon / målsetning
Profesjonalitet
Potensiale
Resultatforventning for å beholde plassen på landslaget:
2 - 3 topp 12 i word cup, X Games eller lignende konkurranser
Topp 3 Europa Cup Premium
Om utøver har en langtidsskadeperiode så vil tidligere resultater før skaden bli tatt med i vurderingen.
Andre vurderingskriterier:
Alder
Potensiell OL medaljekandidat (4års syklus)
Potensiell VM medaljekandidat (2års syklus)
Interesse/ Iver/ motivasjon / målsetning
Profesjonalitet
Potensiale
Prosessen for uttak:
Evaluering av prestasjoner og innsats, kontinuerlig
Samtaler med utøver 2-3 ganger i året (landslagstrener)
Varsel for at plassen kan være i fare, ila av feb / mars
Samtale med sportsjef ila april
Innen 1. mai hvert år skal nytt uttak være klart, og uttaket blir gjort av landslagstrener
Norsk ull og strikk er trendy. Ingrid-genseren er den nye bestselgeren fra Dale of Norway.
Selv om alle disse kriteriene faller på plass, så eksisterer det en rekke tilsvarende krav for å beholde plassen på landslaget - noe som naturligvis også spiller inn for Birk.
– Å komme til et OL er neste. Det er en kvalifiseringsprosess som starter i august 2024 og varer til januar 2026. Man er ikke sikret en OL-plass selv om man er på landslaget. Både IOC, FIS og OLT har sine kvalifiseringskrav, sier Kleivdal til Fri Flyt.
– Har Birk vært i kontakt med dere om dette?
– Birk og jeg har hatt en dialog rundt snowboardsatsningen hans. Det har dreid seg om hvilke konkurranser han bør og skal kjøre denne vinteren, sier Kleivdal.
Konkurransene de har snakket om har vært Europa Cup-er.
– Det har dreid seg om hva som kreves for å komme på pallen og vinne disse konkurransene.
– Er det en lang vei å gå for ham?
– Jeg har vært veldig ærlig med ham om at han har mer å bevise enn de som allerede er på landslaget- og rekruttlandslaget. Grunnen til det er at vi har lagt ned ressurser i våre utøvere som har kjørt snowboard veldig lenge, og vi ser lengre frem enn bare til OL i 2026.
– Hva tenker dere om at en freeskier vil inn på landslaget i snowboard?
I løpet av den kommende uken har freeskier Birk Ruud satt seg mål om å lande triks på snowboard som vil kunne matche verdenseliten.
– Jeg hyller det, sier landslagstreneren i snowboard Per Iver Grimsrud.
Freeskiekspert Bendik Øye bak Instagram-kontoen jibbenlever har latt seg fascinere av Ruud sin satsing, og gått i dybden på hva som skal til for at supertalentet fra Bærum kan delta i OL på brett.
– Det er ikke bare å møte opp. Det funker ikke helt sånn. Det største hinderet for Birk er at han er norsk, og at Norge allerede har et solid landslag, sier Øye til Fri Flyt.
Norge vil ha et gitt antall utøvere i OL. Landslaget har også et tak på antall utøvere - og for at Birk skal bli en av dem, må han altså danke ut en annen landslagsutøver, og vise til bedre resultater.
Eksisterende kjørere på landslaget har prioritet i World Cup fra høsten av. Men før en eventuell verdenscup, må Birk gjøre det skarpt i Europa Cup.
Nye regler fra FIS krever at freeski-utøvere bruker staver når de konkurrerer. Påbudet har fått mye oppmerksomhet både i og utenfor miljøet. Bendik Øye og Robert Ruud mener å ha en løsning på problemet.
Resultater i Europa Cup sesongen 24/25
– De Europa Cupene er ikke bare, bare. Alle som er med er ganske blodtørste og gira. Det er ikke spesielt takknemlig. Ofte er de på litt dårlige plasser, med dårlige hopp og elementer. Det er mange om beinet og mye som spiller deg dårlig. Også er det ganske mange E-cuper. Han har en ganske giftig oppgave foran seg. Men han motiveres av ting som egentlig er helt umulig, sier Øye.
Men det er også mange uten erfaring - i rak motsetning til vinnerschkallen Birk Ruud.
– Birk kan få et frikort uavhengig av landslag inn i World Cup 25/26. Men da bør Birk vinne Europa Cup sammenlagt for både big air og slopestyle, mener Øye.
Og dersom Birk får plass i verdenscupen, kan stillasehopp være veien inn på landslaget.
– Birks mål er å kjøre big air World Cup i Chor høsten 2025. Det er et stillashopp, og det kan være hans beste shot. Også bør han palle, mener Øye.
Og samtidig som Birk skal kjøre brett, skal han fortsatt satse på ski.
– Det er ganske heavy. Men han er jo unik. Han har jo en kroppskontroll som kunne tatt ham til topps i hvilken som helst idrett.
Birk Ruud (22) ble olympisk mester i Big Air for åtte måneder siden. Foran sesongpremieren i gulldisiplinen i Sveits fredag forteller ski-virtuosen at «kjærlighet» fortsatt er kjernen i hans jakt på nye og spektakulære triks.
– Tror du har får noe igjen for å kjøre brett, med tanke på skikjøringen?
– Ja, du mister nok litt skifeeling ved å ikke stå så mye ski. Han kan nok holde seg der han er neste år også. Birk vinner på rutinen, mens veldig mange må ha dagen og flaks for å palle, så vinner han på en vanlig dag. Han er vel den som har best sjanse for å komme ned med et vinnerrun uten å legge for mye i det, svarer freeskieksperten.
Må bli god i både slopestyle og big air
– Er det sånn at han må bli god både slopestyle og big air?
– Det en sinnsyk regel - at laget skal kjøre både slopestyle og big air. Det betyr at Birk må ta innersvingen også på de som er best i slopestyle.
– Og der er han ikke enda, mener Øye.
– Derfor må han må være så åpenbart god i big air at han ikke kan utelates, mener han.
Snøbrett- og freeskimiljøet i Norge kan glede seg over nyheten om helårsanlegg med airbag i Marikollen skisenter.
Jonas Greve sitt syn på saken
Kommentator og brettekspert Jonas Greve er enig i at det fortsatt er en del å hente for Birk, men han er ikke mindre imponert over fremgangen av den grunn.
– Han er jo nærmest uslåelig i lufta. Så han trenger bare flere timer på brettet for å få 100 prosent brettkontroll og jobbe med å bli litt mer kompakt i lufta. Man kan se at han er vant til å kjøre ski og være litt mer åpen i grabbene sine, sier Greve.
– Kan det være noen fordeler å komme fra en annen sport, tenker du?
– Jeg tenker han kan bringe noe annet inn i miksen, siden han har en annen bakgrunn. Det er veldig kult og gøy med noen som kommer inn med litt andre impulser og kan utfordre.
– Har du trua?
– Jeg digger det og håper han får det til! Birk er RÅ. Ville vært historisk om han klarte å bli best i begge deler.
– Hvilke tips ville du gitt til Birk?
– Kjøre mer med Mons Røisland for å lære å tørre å sette enda mer kant i landingene sine! Da blir det bra.
Hva sier verdensmester Kleveland?
Marcus Kleveland har ikke noen problemer med å se for seg Birk som en lagkamerat på landslaget i snowboard, og etter alt å dømme er han på god vei.
– Hva ser du mangler?
– Det er mengdetrening. Han må kjøre mer snowboard og få brettkontrollen. Han har jo det som skal til. I hvert fall i lufta. Med en gang han kommer seg i lufta så ser det ut som han har kjørt snowboard i all evighet. Han dukka jo opp på NM på Hovden. Det var sinnssykt vanskelige forhold. Og så kommer han og lander runnet sitt på første forsøk. Dobbel og alt mulig rart. «Ok, du er faenmeg flink, ass.»
Tidligere i vinter var Birk Ruud på besøk i parken til Kleveland på Dombås der de to kjørte brett sammen.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.