/ Folk

– Klarer meg veldig bra med lite

Alle store ski- og brettalenter har sitt lokale skisenter - og overraskende ofte er det i de små anleggene at grunnlaget blir lagt. Sånn er det også for Birk Ruud.

Sist oppdatert: 30. mars 2023 kl 13.17
Lesetid: 3 minutter

Både Johanne Killi og Marcus Kleveland har lagt grunnlaget for skikarrieren på Dombås. Jibbefenomen Sebastian Schjerve har lagt ned utallige timer i Grong skisenter. I likhet med Lasse Kjus har Helene Olafsen og jibberen Ferdinand Dahl sin oppvekst i Ingierkollen, mens brettlegenden Andreas Wiig kan takke Vardåsen i Asker. 

For Birk Ruud sin del, er det Kirkerud og Bærums Skiklub. Men de senere årene har betydningen av skisenteret Tryvann også blitt viktigere. Fri Flyt møter ham nettopp her - og slår av en prat om betydningen av de lokale skisentrene, og hvordan verdens beste freeskier trener. 

KINKRAIL: I følge Birk Ruud, er det mer enn nok utfordring i railparken i Oslo Vinterpark. Foto: Christian Nerdrum
KINKRAIL: I følge Birk Ruud, er det mer enn nok utfordring i railparken i Oslo Vinterpark. Foto: Christian Nerdrum

Sammenlagvinneren fra verdenscupen i freeski har hatt sin beste sesong noensinne og gjorde nærmest rent bord med fem seiere og pallplass i alle syv verdenscuper, og gull i VM. 

– Hvor ofte er du her og trener?

– Når jeg er hjemme, så er jeg som regel i Tryvann kanskje annenhver dag.

Så jeg varierer mellom styrke, ski, styrke, ski, styrke, ski, forteller skitalentet. 

Om han ikke kunne vært i Tryvann, så finnes det andre lokale alternativer. Som for eksempel Kirkerud. Og om sommeren kan han bruke Snø-hallen på Lørenskog. 

BENBRUDD: Birk Ruud brakk benet på airbag-trening i Sverige. Foto: Christian Nerdrum
BENBRUDD: Birk Ruud brakk benet på airbag-trening i Sverige. Foto: Christian Nerdrum

– Vi har mange anlegg som gjør det mulig å holde på skifølelsen. Det som er viktig er vel vedlikehold av styrke, barmarkstrening og ha tilgang til gang på trampoline. Jeg benytter meg av alle mulige ressurser som kan gjøre meg bedre. Så er det veldig deilig å ha muligheten til å kunne komme her, fortsetter han. 

Ruud legger gjerne inn et par timer med railkjøring, tre-fire ganger i uka. 

– Uansett om det bare er en enkelt tube (journ. anm. rail), så er det veldig overførbart til rails i verdenscupen. Det å være rask i føttene og kjenne på mye av de samme følelsene er veldig viktig. Jeg trenger ikke nødvendigvis så mye, så jeg klarer meg veldig bra med lite. Og det her er jo ikke så lite, sier Birk Ruud

ET SJEKKETRIKS: Birk Ruud mener at cork er såpass kult at det fungerer som et sjekketriks. Foto: Christian Nerdum
ET SJEKKETRIKS: Birk Ruud mener at cork er såpass kult at det fungerer som et sjekketriks. Foto: Christian Nerdum

– Når du konkurrerer, så konkurrerer du på øverste gir på en måte. Men kan du nå det giret her?

– Absolutt. Ikke på hopp, men på rails. Og det får jeg sjelden til å gjøre, svarer Birk. 

De store hoppene får Birk, Killi og resten av landslaget i freeski trent på i en måned i starten av sesongen på treningsturer til store europeiske parker som Laax og Hintertux. Gjennom sommeren får Birk blant annet trent på airbagen i Marikollen gjennom sommeren. Samtidig, så har Birk tidligere sagt til Fri Flyt at han klarer å trene inn alle triksene sine på trampoline

Når alt dette settes sammen, hevder stortalentet fra Bærum at dette gir grunnlag for nok trening til å få til de hoppene han ønsker å gjøre i konkurranser.

Som en del av halfpipen i Wyller ligger riktignok Wyller Arena - et stort hopp der Ruud og kravstore luftakrobater får litt mer tid i luften enn de mer folkelige big jumpene i Tryvann.

– Alt er jo ferskvare, men rails er veldig ferskvare. Så det å ha muligheten til å bare skli på rails, gjøre switch-ups, prøve seg og utvikle meg, er helt avgjørende, sier Ruud. 

PÅ TUBEN: – Det er en enklere rail forsåvidt, den ene tuben der. Men back to back 450 er verdenscup-type-stil. Men det er et av de beste triksene jeg gjør i en verdenscup. Foto: Christian Nerdrum
PÅ TUBEN: – Det er en enklere rail forsåvidt, den ene tuben der. Men back to back 450 er verdenscup-type-stil. Men det er et av de beste triksene jeg gjør i en verdenscup. Foto: Christian Nerdrum

Han mener at han gjør mye vanskeligere triks på rails i Oslo-anlegget enn han gjør i en verdenscup. 

– Det er en enklere rail forsåvidt, den ene tuben der. Men back to back 450 er verdenscup-type-stil. Men det er et av de beste triksene jeg gjør i en verdenscup.

– Det virker som du trenger ganske mye mengdetrening på dette. I kondisjonsidretter som langrenn for eksempel, så driver de mye med gjennomkjøring. Er dette noe tilsvarende? 

– Det er gjennomkjøring. Kjenne på teknikker, terpe, terpe, trene, trene, repeat, repeat, svarer Ruud.

Publisert 30. mars 2023 kl 13.02
Sist oppdatert 30. mars 2023 kl 13.17

Relaterte artikler

Derfor lander Birk Ruud alltid «på bena»

Slik unngår du dårlige landinger på trampolinen

PARTNER: William Kalfoss - en råskinn på ski, og Birk Ruuds forretningspartner. Foto: Christian Nerdrum
William er Birk Ruuds nye partner:

Birk Ruuds nye partner: – Venter på vareprøver

NUMMER ÉN: – Trampoline er en fin sidehobby som har gjort meg til den jeg er på ski i dag sier Birk Ruud. Foto: Christian Nerdrum
Birk Ruud sin trampolineskole

Birk Ruud sin trampolineskole

VARM: Hotdog Hans gikk for seier på afterskien i Hemsedal. Skjermdump: Hotdog Hans 4
Den maskerte skikjøreren møter Birk Ruud i Norge

– Hotdog Hans er en slem mann

Birk Ruud X Games gull Aspen slopestyle
Birk Ruud vant X Games-gull i slopestyle

Vant sitt første X Games-gull i slopestyle

Høydepunkter fra slopestyle-finalen i Laax

Se Birk Ruud sitt vinnerrun

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen