– Vi får se. Det hadde vært dritfett. Men det er vanskelig å kombinere det mer enn jeg gjør nå og få tid til å trene på begge deler. Jeg ønsker fortsatt å prioritere det jeg driver med, svarer OL-vinner i big air på ski Birk Ruud på spørsmålet om han har begynt å satse på snowboard.
Som de fleste vet, er Birk Ruud på landslaget i freeski, men i nye klipp på Instagram demonstrerer han (igjen) oppsiktsvekkende kvaliteter på brett. Filmene viser bare midten av hoppene og overlater sånn sett det meste til spekulasjoner, men hastigheten på rotasjonene indikerer et temmelig høyt nivå.
Hoppene ble gjort på en airbag i Kläppen, Sverige forrige uke. Tilsvarende den Birk trente på til OL i Beijing i Marikollen, men den svenske varianten er i tillegg åpen for bruk om sommeren.
Se hoppene fra airbagen lenger ned i saken.
Etter å ha snakket en stund med Birk om planene, kommer det frem at han legger mer i brettkjøringen enn han tidligere har uttalt.
– Jeg har satt noen mål på hva jeg skal få til på brett på airbag innen 23. august. Men jeg mangler fem av 28 triks. Målet er alle fire dobbel-cork 720, 900, 1080, 1260 og 1440, samt alle trippel 1440 og trippel 1620.
Det jeg mangler er cab trippel 1440 og alle trippel 1620. Det var litt vanskelig å få fart. Så jeg må opp igjen, sier Birk som forteller at dette er resultatet av fire dager med trening på brett.
– Jeg har jo fortsatt frem til 23. august, så jeg er ganske sikker på at jeg får det til. Jeg må legge inn to dager til, fortsetter han.
Får han på plass alle disse triksene, har han klart å bygge en triksepose som kan matche de norske brettkjørernes.
– Det er sjukt imponerende, sier landslagstrener Per Iver Grimsrud som hyller skikjørerens snowboardsatsing.
Han bekrefter også at ingen av de norske kjørerne på landslaget har inne alle de fire trippel 1620.
– Birk har absolutt grunnlaget for å utmerke seg i lufta, men han mangler en del på brettfølelsen, mener Grimsrud.
Der er Ruud enig. Han innrømmer at det trengs mer tid på brett og at han vurderer å legge en ekstra runde via New Zealand etter kommende treningstur til Australia.
– Har du tid til å trene både på ski og brett, da? Hvordan er opplegget ditt?
– Jeg må trene mest for å være blant de beste. Men det betyr ikke nødvendigvis at jeg må trene mest på ski. Jeg må trene mest effektivt. Og smartest. Da kommer man langt. Snowboard er også relevant trening for meg. Jeg liker jo å trene og gjør det mye, fortsetter han.
– Jeg har ikke noe mål om å komme inn på snowboardlandslaget enda, sier Birk etter å ha snakket en stund om snowboardkjøringen.
Forrige gang vi skrev om Briks snowboardkjøring sjokkerte han en hel ski- og brettverden ved å sette en trippel cork på snowboard under prestisjekonkurransen The Nines i Crans Montana, Sveits. Et triks han sannsynligvis ville kommet på pallen med under NM, i følge Grimsrud.
Se også Fri Flyt og Birk Ruud sin trampolineskole
– Men jeg ville ikke tatt en plass hvis jeg ikke hadde noe der å gjøre eller fortjener det. Det er høyt nivå på norske snowboarere. Man vet jo aldri. Hvis jeg plutselig følte for å gønne på med snowboard, så hadde jeg gjort det. Men, nå har jeg kjørt såpass mye brett at jeg enda ikke har overbevist meg selv. Det er fortsatt ski jeg vil gjøre.
Dermed gjør Birk det også litt klarere hvor han vil med brettsatsingen.
Snowboardtrener Grimsrud slutter ikke å la seg imponere av Ruud og ønsker skikjøreren velkommen til å trene med dem for å få litt tips.
– Er det ikke litt festlig og påfallende at både du og Marcus Kleveland er gode på både brett og ski?
– Marcus er også veldig god fordi han har god kroppskontroll og en av de beste på trampoline av de på landslaget i snowboard. Han har så god feeling og romorientering. Derfor tror jeg også at han tar skikjøring ganske lett, sier Birk som har sans for brettkjøreren fra Dombås.
– Hva tror underbevisstheten din om brettsatsingen?
– Jeg tror ikke det blir noe snowboardkonkurranse før neste sesong. Om ett år – når jeg har fått litt mer grunnlag og tid. Jeg må bli mer rutinert og få noen måneder på brett. Da er det lettere å vite om jeg har muligheten til å konkurrere.
– Er det snakk om slopestyle eller big air?
– Hvis jeg skal konkurrere, så blir det big air og slopestyle. Railnivået i snowboard er ikke alltid så høyt. Det er litt enklere løsninger.
– Vi har ikke sett deg så mye på rails med brett?
– Jeg railer litt og, men jeg trener mye på skateboard. Det er veldig overførbart. Også har jeg vært en del inne på SNØ (innehallen på Lørenskog). Jeg har noen 270-er og back to back 270 på og av. Men jeg mangler fortsatt en god del rails.
– Hva er inngangsporten til en eventuell satsingen for deg?
– Jeg måtte vel konkurrert i en europacup. Da er jeg keen på å være på et såpass bra nivå at jeg klarer podium ganske med en gang. Jeg har jo ikke noen poeng. Jeg må ha nok poeng til å kunne stille i en verdenscup. Så er det neste å bli tatt ut - hvis arrangørene har en ekstra plass, sier Ruud.
Hvis dette skulle skje, er bevegelsestalentet også opptatt av at plassen skal være fortjent, og at og at trikseposen må være større enn den er i dag.
Se Birks (birk_ruud) instagramvideo fra airbagen i Kläppen. Saken fortsetter under filmen.
– Det er veldig spennende at han har et mål om å komme inn og kjøre worldcup. Vi vil jo sende de som er beste vi har i konkurranser for best mulig resultater, så hvis han er interessert i å stille i europacup og worldcup, så skal vi støtte ham, hvis han matcher de andre. Han har en fair sjanse som alle andre til å stille. Jeg elsker å rekruttere snowboardere, og hvis vi kan rekruttere skikjørere i tillegg, så er det enda bedre, ler Grimsrud.
– Hva tenker du om inngangen til Birk sin satsing? Han begynner i lufta.
– Det er kanskje litt sånn det blir i fremtiden. Vi kan kalle det airbag-generasjonen, der vi hopper over det grunnleggende og går rett inn i hopp. Han er jo ikke alene om å gjøre det, men han må likevel få inn brettfølelsen.
I slopestyle mener Grimsrud at Birk har enda litt lenger vei å gå, med rails og sidehits som han må bli bedre på.
– Hvor god er han da, hvis han får til målene og blir med i en big air-konkurranse med verdenseliten?
– På papiret i en konkurranse med mellomstort stillashopp, så er det pall hvis det er perfekt utført. I X Games eller OL-finale er det kanskje litt lenger bak, da hoppene er større og det gjøres quads.