Som i resten av Sør-Norge er Dyreparken fylt til randen av snø. Anders Backe tilbragte to dager i parken for å filme og ta bilder, og da han meldte inn nye skistunts - Backes spesialitet - måtte vi i Fri Flyt google løve og ekspert.
Vi så nemlig bildene hvor Backe gjør bombdrop ned fra et tak, med en løve som tilskuer.
Ja - en løve bak ei panserglassrute altså.
Googlesøket serverte oss mannen som bekrefter at slalåmski slår langrennski i møte med løver. Craig Ryan Jackson er seniorforsker i Norsk institutt for naturforskning (NINA) og løve-ekspert.
– Craig. Hva ville skjedd hvis løven kom seg ut idet Anders landa i løveinnhengningen?
– Hehe, hvis løven oppfattet at Anders bevegde seg raskt forbi, ville nok løven løpt etter og prøvd å fange han.
– Ville løven klart det?
– Ja, det er temmelig sikkert.
– Hva ville skjedd da?
– Løven ville hoppa opp på han, kjørt frampotene inn i kroppen til Anders og prøvd å bite han til han ble slapp.
– Huff.
– Ja, det kan du si.
– Men hva skal man gjøre hvis man møter en løve?
– Stand your ground. Stå stille.
Bedre enn langrennsski
Hadde ruta knust og løven hoppa ut til Anders Backe som hoppa fra løvenes tak og ned i løve-innhegningen i Kristiansand dyrepark ville sannsynligvis Backe hatt bedre sjans til å komme fra det med helsa i behold enn folk som Petter Northug eller Marit Bjørgen.
– Ja, slalåmski er nok bedre enn langrennsski hvis du får en løve etter deg. De løper i opptil åtti kilometer i timen, kanskje litt saktere når det er snø. Løvens instinkt er å jage og forsøke å fange alt som flykter, så det er bedre å stå igjen og være tøff. Det er kanskje lettere med slalåmski?
Tigre som tilskuere
– Jeg har hatt Dyreparken som et ski-prosjekt og ønske i lang tid og nå klaffet det endelig med nok snø til å få noen gode dager på ski her inne, sier Anders Backe.
Backe selv klarer ikke helt sette fingeren på høyepunktet i stuntingen
– Man blir jo som en unge igjen. Bare det å komme til Dyreparken, se forholdene og snøen som lager det til «winter wonderland», gjør at det begynner å krible i støvlene. Å få slike forhold her inne er spesielt i seg selv. Å kombinere det med å kjøre baklengs ned tømmerrenna, hoppe ned fra løve-taket og gjøre backflip i 50 centimeter pudder med fem tigre som nærmeste tilskuere, var helt konge, sier skiprofilen fra Øst-Modum.
Her kjører han baklengs ned tømmerrenna:
Selv om løver er mest kjent for å bo på varme steder i Afrika og Asia, er det nok ikke helt uvanlig at de må tåle lave nattetemperaturer. Likevel er de store snømengdene og kulden i Sør-Norge nå mer enn hva de fleste løver må forvente å finne seg i.
– Yngre løver ville nok lekt seg i snøen og herja litt, men en ti år gammel hannløve ville kanskje holdt seg inne og slappa av, sier Craig Ryan Jackson.
Anders Backe er en slags miks av ung og gammal hannløve i norsk freeski-historie. Han har vært med lenge, men ikke akkurat slutta å leke i snøen. Backe har en imponerende karriere bak seg med finaleplass i X Games, en drøss andre imponerende konkurranseresultater, samt enda flere imponerende innsatser foran kameraene til Field Productions.
De siste årene har han nærmest spesialisert seg på å finne på eksotiske skistunts. Den ballen begynte for alvor å rulle da han kjørte switch ned Magasuget i Bø Sommarland i 2014. Siden da har han blant annet satt verdensrekord i å kjøre fort baklengs, han har kjørt pudder i verdens største hoppbakke, hoppa over et innendørs svømmebasseng, kjørt ski i Bjørneparken - og altså sist: Herja i Kristiansand dyrepark.