Den tidligere superalpinisten er vant med å reise verden rundt for å konkurrere. Nå har den nybakte småbarnspappaen fått en ny lidenskap han kan drive med rett utenfor huset på Snarøya.
SVEVER: Aksel Lund Svindal på wingfoil i Oslofjorden. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 4 minutter
– Jeg liker å lære ting, men også fordi det er litt action. Hvis du klarer å gjøre ting riktig, så er det lekent og det flyter. Nå er jeg ikke så god at det er sånn hele tiden, sier Svindal om den nye lidenskapen.
Han innrømmer også at det blir en del tryning.
– Men når du får det til, så er det noe med å gjøre ting i naturen. På naturens premisser. Fet skikjøring er jo også sånn, sier Aksel.
Se filmen der han wingfoiler i toppen av artikkelen.
Tips til valg av utstyr, både som nybegynner og viderekommen, teknikktips med filmer og inspirasjon til den fascinerende sporten.
Sporten er fortsatt såpass ung at de fleste trenger en forklaring: På undersiden av lite brett som såvidt bærer Aksels 90 kilo, har han festet en mast, som går videre ned til en hydrofoil. Hydrofoilen er en omvendt flyvinge som får løft i vann i stedet for luft. Følelsen er klisjepreget, men kan lettest sammenliknes med å fly. Og det skjer først når han får nok vind og kraft i seilet han holder i til å oppnå den farten som foilen under vannet trenger for å løfte. Seilet er oppblåsbart og minner om en kite uten liner.
En temmelig absurd sammensetning av sporter. Og ikke så overraskende, mestrer mestrernes mester Svindal også denne aktiviteten.
Fri Flyt treffer Aksel på Snarøya, rett utenfor Oslo. Livet som alpinist med godt over hundre reisedøgn er over. I begynnelsen av september fikk han og Amalie Iuel lille Storm sammen, og det gjør litt med fleksibiliteten for de fleste.
NYE TOUR DE FINANS-RUTA? Med gunstige vindforhold kunne Aksel Lund Svindal kunne pendlet til jobb i Oslo sentrum fra Snarøya. Foto: Christian Nerdrum
SURFE BØLGENE: Han har ingen store ambisjoner, men jobber likevel med å bli enda bedre til å ri bølgene. Foto: Christian Nerdrum
WINGFOIL: Følelsen blir ofte sammenliknet med å fly. Foto: Christian Nerdrum
– Vi skulle hatt dette for 20 år siden. Det hadde gjort fjorden litt mer interessant, sier Terje Haakonsen og kikker granskende på en hydrofoil, påmontert et bittelite surfbrett av karbon.
– Det er ganske familievennlig på den måten at det ikke tar så mye tid, kommenterer han.
Aksel har utstyret lett tilgjengelig, og det er ikke mange skritt ned til nærmeste brygge han kan starte fra.
– Jeg kan bestemme meg litt på impuls. Du må ikke planlegge en reise med overnatting og full pakke. Ta det litt som vi gjorde i dag. Dette ble avtalt et par timer før jeg var på vannet, fortsetter han og understreker at det foreløpig bare er han som driver med wingfoil i familien.
– Så får vi se om junior kan begynne om en 10-12 år. 12 år kanskje.
Aksel mener han fortsatt har mye å gå på med wingfoilingen, og forklarer samtidig at læringsprosessen er mye av gleden han opplever. Utfordringene ved å lære noe nytt.
– Det er fett. Heldigvis har wingfoil blitt såpass populært, at det er ganske mange som driver med det.
Han får støtte hos to av landets ledende vannsportleverandører.
– Wingfoil er i ferd med å bli den største inntektskilden vår nå. Større enn kite og windsurfing, sier daglig leder i Fluid, Espen Synnestvedt til Fri Flyt.
Wingfoil er fortsatt en ung sport, men vi våger oss med en spådom om at wingfoiling blir den nye store vannsporten.
Svindal er blitt en ambassadør for sporten:
– Jeg mener det er såpass fett at det er mange som bør teste det. Fordi det er ganske tilgjengelig. Nå er vi rett utenfor Oslo sentrum. Det er ikke alle dager det blåser, men det er ganske mange dager i året at det blåser nok til å gjøre dette rett etter jobb. Eller i helga, uten å reise langt hjemmefra. Det synes jeg er kult, at det er tilgjengelig for mange.
Selv om prisen på utstyr til wingfoil riktignok vil være en naturlig hindring i å komme i gang. Du vil kunne kjøpe en brukt pakke til 20 000 - 30 000 kroner, men om du skal kjøpe nytt og fancy, må du nok ut med det dobbelte.
Velg rett utstyr til wingfoiling. Tips til størrelse på brett, vinge og foil tilpasset vekt og nivå.
Han forteller han at ambisjonene bare er å ha det gøy, men for å ha det gøy, så kreves det ofte en viss progresjon.
– Det hadde vært kult å bli god nok til å bruke bølgene litt.
Hvis du først gjør det, så får man sikkert lyst til å reise steder der det er litt større bølger. Men foreløpig er det vanskelig nok å holde på i Oslofjorden.
Etter et år med utsettelser kommer Aksel-filmen på kinoer over hele Norge. Fra og med 15.oktober kan du se Aksel-filmen på kino nær deg, men før det drar Aksel Lund Svindal, Even Sigstad og Filip Christensen på turné.
Enten det er til surfing, kiting, windsurfing eller annen vannsport, så er det tre ting du skal tenke på når det kommer til valg av våtdrakt: bruksområde, tykkelse og størrelse på drakten.
Aksel Lund Svindal er en av Norges fremste alpinister gjennom tidene. Han er også en fremragende frikjører med sans for forretninger og raske biler. Her er våre intervjuer og reportasjer med Aksel Lund Svindal.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.