REGISSØREN: – Jeg har ofte spurt meg selv hva det er med denne bransjen og de landlige omgivelsene som gjør meg, en homofil mann, så ukomfortabel, sier regissør Ryan Collins. Skjermbilde: People Like Us
Lesetid: 2 minutter
I skifilmen «People Like Us», følger vi Ryan Collins når han knytter bånd med det skeive samfunnet i Revelstoke. Her søker han deres meninger og historier og forhold til fjellkulturen for å bygge perspektiv på hvordan det er å være skeiv i en ikke-urban setting.
Etter å ha flyttet til Revelstoke i 2020 for å jobbe i fjellsportindustrien, følte Collins seg velkommen. Han bygde vennskap og fikk gode jobbmuligheter. Men til tross for denne varme mottakelsen, følte han at noe manglet: en forbindelse med mennesker som ham.
– At Fri Flyt ikke finner noen i miljøet som er LHBT+ og vil uttale seg om saken er kanskje forklaring nok på hvordan ståa er her hos oss, sier skiprofil Nikolai Schirmer.
– Jeg tror jeg alltid har slitt som skeiv fotograf i outdoor-bransjen, fordi det er et sted jeg aldri har følt tilhørighet.
I et intervju på nettsiden til Mountain Equipment Company, som er blant sponsorene i filmen, forteller Collins at han har brukt mye tid til å forhandle om sin seksualitet og rolle i outdoorbransjen, og de små byene han har befunnet seg i gjennom mange år.
– Jeg har ofte spurt meg selv hva det er med denne bransjen og de landlige omgivelsene som gjør meg, en homofil mann, så ukomfortabel. Er det aktiviteten eller plassen? Hvordan er det for andre skeive mennesker i bransjen?
Med «People Like Us» ønsker Collins å gjøre noe med det - og feire skeiv kultur i landlige fjellsamfunn.
Andreas pakket sykkelen med telt og ski. 18 dager senere hadde han ikke bare tilbakelagt 16 000 høydemeter - han var også mektig sliten.
– Våre miljøer har så mange flere barrierer de må gjennom. Fjellene, selv om man ikke ser dem, er mye høyere enn mange andre fjell folk klatrer, uttaler en ikke navngitt profil i filmen.
«People Like Us» tar for seg eksistensen av skeive folk i ikke-urbane omgivelser, og viser at sunne skeive miljøer også kan blomstre i små byer.
Skistjerna Jacob Wester og kona Sofia Wester falt pladask for Norge. Hele fjorårssesongen filmet det svenske ekteparet i fjellene rundt Sogndal, på Sunnmøre og Nord-Norge til skifilmen A Part of Us.
Men det er også andre aspekter som kommer frem i filmen:
«Det magiske med skikjøring, er effekten det har på mental helse», sier en annen profil i filmen.
Filmen er regissert av Ryan Collins og produsert av Nat Segal. Den har Bruce Johnston, Jasmine Clancy, Lily Bradley, Janet Wong, Open Mountains, Hank Stowers, Queershred Revy, Emma Kelly, og Katarina Chycjiz sammen med Collins.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.